Heroja ulice će prepoznati rijetki: Zanemario taktiku i igrao za raju, to ga je skupo koštalo

Jedan detalj para oči

Heroja ulice će prepoznati rijetki: Zanemario taktiku i igrao za raju, to ga je skupo koštalo

Admin Čaušević

Kada sa 20 godina potpišete za Barcelonu onda je jasno da ste vrhunski talenat i da imate svjetlu budućnost, međutim zbog vlastitog temperametra i nedostatka discipline te samokontrole stvari ne krenu onako kako su to mnogi zamislili.

Moderni fudbal je postao igra u kojoj se posvećuje pažnja na svaki detalji, igrači na terenu ponekad izgledaju roboti sa jasnim i precizno određenim zadacima. Upravo taj stil nekim igračima nije obećavao.

Da biste bili najbolji ili u grupi najboljih igrača u modernom fudbalu nije nužno biti talentovan, odličan tehničar i vrsni velemajstor. To na svojoj koži najbolje zna Ricardo Quraesma.

Čuveni portugalski fudbaler kojeg mnogi pamte po čuvenom udarcu vasnjim udarcem koji je nazvan Trivela. Odličnom krilnom igraču koji je igrao za zabavu i navijače, a zanemrivao je taktiku.

Quaresma je već nekoliko mjeseci u fudbalskoj penziji. Sidro je digao na kraju prošle godine. Sada uživa u društvu porodice Daphne i svoje djece.

Oglasi

Za kratko vrijeme znatno se promijenio. Ono što bode u oči je to da je "sredio" zube te ih značajno izbjelio baš kao i njegova supruga. Vrijeme provodi u teretani, a ponekad je i gost u raznim emisijama.

Nekada krilni fudbaler je imao snažan temperament, to se vrlo često znalo odraziti i na njegove partije na terenu. Poznat je njegov sukob sa Joseom Mourinhom kada ga je Portugalac otjerao iz Intera u Chelsea.

"Veliki je talenat, ali ne osjećam se sretnim kad ga vidim kako trenira. Morat će da ući, u protivnom neće igrati. Voli da udara loptu vanjskim dijelom stopala, a fali mu discipline", rekao je Mourinho.

Na sceni se pojavio kao 20-godišnjak potpisom za Barcelonu gdje je stigao iz Sportinga, a potpunu igračku afrimaciju je doživio u Portu, da bi na ljeto 2008. godine uslijedio njegov transfer od 25 miliona eura u Inter.

Trebao je biti veliko pojačanje Nerazzurra, vidjeli su ga kao budućeg najboljeg na svijetu, ali to se nije desilo, prvenstveno njegovom krivicom. Međutim, ostao je dio generacije Nerazzurra koja je osvojila Triplettu 2010. godine pa tako ima osvojenu Ligu prvaka.

Oglasi

U Bešiktašu se trebao preporoditi, ali je otjeran jer je bio previše sebičan. Čak se i svađao sa saigračima na terenu o i svlačionici. Otpušten je uz kompenzaciju od 1.5 miliona eura, ali u turski klub se vratio 2015. godine i drugi mandat mu je bio jako uspješan. Posljednji angažman imao je u Vitoriji Guimaraes.

Bio je poznat po raznim kontroverzama. Tako je na lice dao istetovirati dvije suze, što obično predstavlja simbol kajanja za počinjeno neko krivično dijelo i tetoviraju ga obično zatvorenici. Nakon kritika da je ukloniti tetovaže.

Neki će reći da je svojevremeno bio i veći talenat od vršnjaka Cristiana Ronalda, ali njegov način života ga je potpuno bacio u sjenu višestrukog dobitnika Zlatne lopte.

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

Vrhunac karijere mu je svakako osvajanje Evropskg prvenstvo 2016. godine kada se pretvorio u jednog od junaka nacije. Zabio je gol Hrvatskoj u osmini finala, zatim Poljacima u četvrtfinalu, dok je u finalu odigrao zapaženu rolu umjesto povrijeđenog Ronalda.

Možda nikad nije bio najbolji na svijetu, ali jedno je sigurno - iskreni ljubitelji bubamare ga nikad neće zaboraviti i mnogi osjećaju nostalgiju prema igračima kakav je bio Quaresma.

Top Komentari

rocccavela
E kako glup clanak, ali nista novo od naseg Admina lijepog, zgodnog. :)
2 0
DadiG
A pamte ga po čuvenom udarcu vasnjim udarcem??? U penziji je nekoliko mjeseci a digao sidro krajem prošle godine??? Je li nekoliko mjeseci ili godinu? Jao novinarstva
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti