Jakirovićeve izmjene i Petkovićeva majstorija slomili Rijeku
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Modri na korak od nove titule

Jakirovićeve izmjene i Petkovićeva majstorija slomili Rijeku

Kenan Lizde

Derbi utakmicom između Rijeke i Dinama završeno je 33. kolo SuperSport HNL, a u susretu na Rujevici koji je odlučivao dosta toga, gosti iz Zagreba su pobijedili sa 1:2, te sa ova tri boda protiv direktnog konkurenta, jednom rukom već "zagrlili" šampionski pehar. 

Junak susreta je bio Bruno Petković, koji je u trenucima kada Dinamo nije imao rješenje za odbranu Rijeke, majstorskim golom iz slobodnog udarca vratio Dinamo u igru.

Riječani su bili bolji tri četvrtine susreta, odigrali su kvalitetan susret i natjerali Dinamo da tokom cijele utakmice više razmišlja o svom nego o protivničkom golu. Dominacija Rijeke se najviše ogleda kroz segment šuteva prema golu, čak 19 riječkih naspram 3 gostujuća.

Također, omjer kornera je bio 7:1 u korist domaćih. Djelovala je Rijeka nekako sa više želje i energije, te je ukupni dojam da su zaslužili puno više iz ovakvog susreta.

Utakmica je počela u vrhunskom ritmu. Prvih 25 minuta gledali smo vrlo jak tempo, kakav viđamo na derbijima u puno jačim ligama. Mađarski sudija Bognar je pustio malo čvršću utakmicu, podigao je kriterij na veći nivo, pa se automatski dobilo na čvrstini i intenzitetu igre.

Riječani su bolje krenuli u utakmicu, djelovali su dosta odlučnije. Očito im je trener Sopić uspio prenijeti emociju, pa smo tako gledali čvrstu I energičnu Rijeku, koja je u tim trenucima odličnom tranzicijom "uništavala" vezni red Dinama.

Oglasi

Postavili su se domaći izrazito dominantno, čak smo bili dojma da je takav rasplet dosta iznenadio Zagrepčane. Veliku probleme Dinamovoj odbrani u tim trenucima je pravio Ivanović, svojim kretnjama i energetskom potrošnjom "razvlačio" je zadnju liniju gostiju.

Dinamo je u prvom poluvremenu djelovao prilično jalovo, dva napadača Petković i Kulenović bili su lak plijen za Mitrovića i Radeljića, koji su iz svakog duela prilično lako izlazili kao pobjednici. Martin Baturina kao polušpica ili ofanzivni vezni, bio je neprimjetan i kvalitetno neutralizovan od strane Selahija.

S druge strane, Fruk koji je igrao istu poziciju kod Rijeke, djelovao je dosta raspoloženije, te je bio centralna riječka figura u prvom poluvremenu. Nije ni Rijeka uspijevala napraviti neke izrazite šanse, ali su konstantno prijetili udarcima sa distance.

Prilično lagano su vezni igrači Rijeke pravili prostor i dolazili do otvorenih lopti, a defanzivno su odgovornom igrom "osudili" Dinamo na česte pogreške.

Oglasi

Na poluvremenu je Jakirović umjesto Kulenovića u igru uveo Špikića, te tako pokušao ojačati sredinu terena i izjednačiti snage na najbitnijem dijelu terena. Sopić nije imao potrebe ništa da mijenja, te je nakon par minuta Rijeka povela. Strijelac je bio Pjaca iz jedanaesterca. Dinamo je u tim trenucima djelovao još izgubljenije, nisu mogli pronaći svoju igru, te je djelovalo da bi Rijeka iz dobre tranzicije mogla dodatno ugroziti gol gostiju.

Prave stvari za Dinamo počinju sredinom drugog poluvremena, kada Jakirović pravi tri izmjene, uvodi Ademija koji mu je donio prevagu u prošlom dvoboju sa Rijekom, te osvježava bokove sa Rogom i Ogiwarom. Tek tada Dinamo preuzima kontrolu utakmice i prelijepim golom Petkovića dolazi do izjednačenja.

Sopić nakon toga pravi tri izmjene, uvodi redom sve ofanzivne igrače, doslovno krećući na sve ili ništa. Djelovalo je sve to pomalo hazarderski, Rijeka se jeste ponovno nametnula, ali u takvom omjeru snaga dosta prostora je ostalo za kontre Dinama. I iz jedne takve situacije, svježi Arber Hoxha bježi zadnjoj liniji Rijeke i pogađa za pobjedu Dinama, kaznivši tako domaće za sve promašaje, a svojoj ekipi donosi tri boda vrijedna čak i naslova prvaka.

Dojam je nakon svega, da je Rijeka odigrala i ovaj derbi kao cijelo prvenstvo. Bez kalkulacija, izrazito ofanzivno I lijepo za oko. Još jednom smo se uvjerili kako se radi o odličnim mladim igračima, energetski na visokom nivou.

Ne znamo još kakve su ambicije predsjednika Miškovića za narednu sezonu, ali dojma smo da ova ekipa ima šta pokazati u europskim nastupima sljedeće sezone, kao i u narednoj sezoni SuperSport HNL.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Dinamo danas nije izgledao kao ekipa koja zaslužuje naslov, ali kada pogledamo zadnje utakmice, nisu previše dominantno izgledali a rezultat je bio povoljan.

Dosta igrača Dinama je ove sezone imalo promjenjivu formu, te će Jakirović imati puno posla da postigne najbitniju stvar u fudbalu, a to je kontinuitet i potvrđivanje.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

saju701
Petkovic ih vratio iz mrtvih a prije toga nisu imali sut na gol. Petkovic kad ode ovaj Dinamo nece biti tako jak jer i sad im je igra losa ali prati ih sreca.
0 0
saju701
Petkovic ih vratio iz mrtvih a prije toga nisu imali sut na gol. Petkovic kad ode ovaj Dinamo nece biti tako jak jer i sad im je igra losa ali prati ih sreca.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije