Rijetko se viđa da neko tako brzo propadne kao što je to slučaj s Juanom Iturbeom

Do jučer igrao za Romu

Rijetko se viđa da neko tako brzo propadne kao što je to slučaj s Juanom Iturbeom

Sjećate li se Paragvajca Juana Iturbea? On je ne tako davno igrao za Romu, a danas ga gotovo i nema na fudbalskoj mapi svijeta.

Slučaj kao što je njegov zaista rijetko viđamo i to iz više razloga. Prilično je neobično da fudbaler koji ima tek 26 godina promijeni broj klubova koliko je promijenio Iturbe, a da mu to nije bio baš pametan potez pokazuje činjenica da je pao na niske grane kada je u pitanju karijera.

Iturbea mnogi poznaju iz vremena kada je nastupio za Romu. Tada je bio mladi paragvajski talenat kome se predviđala velika karijera.

U Vučici je proveo sezonu i pol prije nego što su počela njegova lutanja. Promijenio je od 2016. godinen čak pet klubova i put ga je doveo do Meksika, tačnije ekipe CF Pachuca. Prije nje igrao je za tamošnje klubove Pumas i Tijuana. Član Pachuce je od februara ove godine i to nakon što je stigao iz Pumasa. Ove sezone, računajući kombinovane nastupe za oba tima, postigao je svega dva gola na 28 mečeva i jasno je da se ni u Meksiku ne snalazi najbolje.

Koliko je nisko pao možda najbolje pokazuje podatak da je po specijaliziranoj stranici za vrijednost igrača, Transfermarktu, sada 'vrijedan' tek 1,6 miliona eura što je za 18,4 miliona manje u odnosu na ljeto 2014. godine kada je dostigao maksimalnih 20 miliona sa svojih svega 20 godina.

Da li će u Meksiku oživjeti karijeru ili ne, teško je reći, ali mora se priznati da se rijetko viđa pad kakav je on doživio u svijetu fudbala.

Njegov primjer je možda najbolji da se ustanovi kako stalno mijenjanje klubova nije najbolja opcija. On ih je u dosadašnjem dijelu karijere promijenio čak 10. Između ostalog bio je član Porta, Bournemoutha, Torina, Verone, Rover Platea...

Svojevremeno je sa svega 16 godina debitirao za reprezentaciju Paragvaja te kasnije upisao još 11 utakmica, ali ni tu za njega nema mjesta već punih godinu dana.

Nadamo se da Iturbe još uvijek nije odustao od svoje karijere i da ćemo ga možda kroz neko vrijeme ponovo vidjeti u Seriji A ili nekoj drugoj jačoj evropskoj ligi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi