Bogatstvo vlasnika Šahtara ruši se kao kula od karata, a rat traje 'samo' 15 dana

Bogatstvo vlasnika Šahtara ruši se kao kula od karata, a rat traje 'samo' 15 dana

Edmir Škorić

Rinat Akhmetov ukrajinski je biznismen koji se smatra najbogatijim čovjekom u toj zemlji, a poznat je i kao vlasnik nogometnog kluba Šahtar iz Donjecka.

Akhmetova su prije ruske invazije optuživali zbog dobrih odnosa s Rusijom i Vladimirom Putinom, no kada je počeo rat 24. februara, on nije imao nikakvu dilemu - ostao je sa svojim ljudima i odmah se izjasnio kao neko ko će na sve načine pomagati Ukrajini u odbrani od Rusije.

"Sve naše kompanije trenutno su usmjerene na podršku ljudima. Fondacija koju smo osnovali nastoji osigurati vodu, hranu i lijekove na teško ugroženim područjima. Pomogli smo i vojsci u svemu što smo zamoljeni. Ja sam u Ukrajini i nigdje ne ide. Dijelim iste osjećaje sa svim Ukrajincima. Jedva čekam da dobijemo ovaj rat, tada ćemo krenuti u obnovu sretnije i prosperitetnije zemlje. Dat ću sve od sebe da to i ostvarim", rekao je Akhmetov za list Forbes.

Prvi čovjek Šahtara je, prema Forbesu, već donirao više od devet miliona eura, a rekao je da će za oporavak i odbranu Ukrajine dati sve što ima.

Navedeno je da je njegovo bogatstvo sa 14 spalo na šest milijardi dolara nakon samo dvije sedmice ratovanja...

Zahvaljujući njemu dugi niz godina gledamo jako uspješan Šahtar na evropskoj sceni. Popularni Rudari zahvljujući pametnom poslovanju redovno ostvaruju velike izlazne transfere. Konstantno igraju u grupnim fazama UEFA-inih takmičenja te prolaze u nokaut fazu iako daleko od svog Donjecka. Otkako je počeo rat igrali su Lvivu (1.000 km od Donjecka) te Kharkivu (260 km od Donjecka) a sada su smješteni u Kyjevu.

Najveći uspjeh ostvaren je 2009. godine osvajanjem tadašnjeg Kupa UEFA. Od dolaska Akhmetova osvojeno je po 13 titula prvaka i Kupa Ukrajine te devet ukrajinskih Superkupova. Fred (57 miliona), Fernandinho (40), Willian (35), Douglas Costa (30) samo su neki od velikih prodaja Šahtara u posljednjem desetljeću.

Optimistično je govorio prvi čovjek Šahtara za Forbes, ali stvarnost je drugačija - Rusi od 24. februara neprestano granatiraju ukrajinske gradove, a u petak je nastavljen teror. Grantiranje je počelo i u Dnjepru, jednom od najvećih gradova Ukrajine, dok je prijestolnica Kijev od početka pod opsadom.

Napadi na civilna područja uslijedili su nakon što su vlasti u lučkom gradu Mariupolju izvijestile da je u napadima život izgubilo više od 1300 civila u gradu, a grad je sedam dana bio bez struje i grijanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti