Legendarni fudbalski dom u drugom izdanju: Poseban trenutak za veliki klub, pakao čeka ljute rivale

Rekonstrukcija u toku

Legendarni fudbalski dom u drugom izdanju: Poseban trenutak za veliki klub, pakao čeka ljute rivale

H. Zilić

Južnoamerikanci su poznati kao fudbalski fanatici. Atmosfera na utakmicama je nekada nestvarna, a posebno kada igraju najveći klubovi u zemljama Južne Amerike.

Jedan od slavnih klubova imat će svježiji dom, tačnije uređuje svoj kultni stadion.

River Plate će uskoro igrati pred 84.000 navijača koliko će iznositi kapacitet kultnog El Monumentala kada završi rekonstrukcija.

Radovi uveliko traju i već početkom 2023. godine River bi mogao protivnike ugostiti u atmosferi kakvu će pamtiti fudbalska scena.

El Monumental otvoren je 1938. godine, nalazi se Buenos Airesu, imao je tri rekonstrukcije, a trenutna će biti četvrta u historiji.

Na stadionu je velike utakmice igrala i reprezentacija Argentine, a kapacitet je bio 70.000, sada će biti veći za 14.000 sjedećih mjesta.

Na pomenutom stadionu 1978. godine odigrano je osam utakmica na Mundijalu kojem je domaćin bila Argentina, između ostalih i finalni meč u kojem je Argentina savladala Nizozemsku sa 3:1.

Stadion je multifunkcionalan pa se na njemu održavaju i veliki koncerti kao i ragbi utakmice.

Navijači Rivera jedva čekaju da pred više od 80.000 navijača ugoste ljutog rivala Boca Juniors.

Sređeni El Monumental bit će i jedan od stadiona kandidata za dopmaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine za koje ko nkurišu četiri države Južne Amerike, a to su Argentina, Urugvaj, Paragvaj i Čile.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi