Lewi je to promijenilo karijeru: "S njim sam razgovarao kao s ocem kojeg sam izgubio sa 16 godina"

Emotivna ispovijest napadača Barcelone

Lewi je to promijenilo karijeru: "S njim sam razgovarao kao s ocem kojeg sam izgubio sa 16 godina"

E. Ganibegović

Nakon što je godinama igrao u Bundesligi za Borussiju Dortmund i Bayern, Robert Lewandowski je ljetos prešao u Barcelonu. Pred El Clasico je u intervjuu za ESPN otkrio šta mu je promijenilo karijeru.

Poljski napadač Robert Lewandowski večeras će od 21 sat zaigrati u svom trećem El Clasicu, a uoči utakmice protiv Real Madrida dotakao se nekih crtica iz prošlosti.

U intervjuu koji je dao za ESPN, kapiten reprezentacije Poljske dotakao se vremena provedenog u Borussiji Dortmundu i detalju koji mu je promijenio karijeru.

Igrao je tada drugu sezonu u Njemačkoj i nije bio nešto naročito efikasan, a razgovor s tadašnjim trenerom Jurgenom Kloppom mu je itekako bio od koristi.

"Nisam bio u dobroj formi, nisam postizao toliko golova. Nisam znao što Jurgen očekuje od mene. U ponoć u hotelu, nakon što smo izgubili od Marseillea 3:0 u Ligi prvaka, otišao sam do njega i rekao: "Želim razgovarati s tobom jer ne razumijem i ne ne znam šta želiš od mene, šta očekuješ od mene"", ispričao je Lewandowski.

Priznaje, očekivao je samo kratak razgovor, no harizmatični Klopp se potrudio da mu pomogne i konverzacija je trajala mnogo duže nego li je Lewa mislio.

Oglasi

"Mislio sam da ćemo razgovarati 5-10 minuta, ali to je trajalo oko sat i po. Najvažnije je da sam s njim razgovarao gotovo kao otac. A otac mi je nedostajao jer sam ga izgubio sa 16 godina. Otada mi je bilo teško pronaći nekoga ko će tako razgovarati sa mnom", objasnio je.

Tri dana kasnije učinak razgovora se osjetio. Borussia je razbila Augsburg s 4:0, a Lewandowski je postigao tri gola i upisao asistenciju.

"Na treninzima nisam mogao ništa promijeniti jer za to nije bilo vremena. Shvatio sam da je jako važan mentalitet i ono što imaš u glavi. Osjećao sam se slobodno, znao sam da imam bistru glavu. Nakon toga se sve promijenilo", rekao je Lewandowski.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Otada je karijera Roberta Lewandowskog u Dortmundu krenula uzlaznom putanjom. Ukupno je tamo odigrao 187 utakmica, postigao 103 gola i upisao 42 asistencije.

Tamo je osvojio dva njemačka prvenstva, jedan njemački kup i jedan njemački superkup. U ljeto 2014. godine odlazi u minhenski Bayern.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi