Godišnjica najboljeg slobodnjaka u historiji: Carlos je otkrio tajnu famoznog "projektila"

Brazilac zabio Francuskoj

Godišnjica najboljeg slobodnjaka u historiji: Carlos je otkrio tajnu famoznog "projektila"

Admin Čaušević

Roberto Carlos se na današnji dan 1997. godine pobrinuo da se o njemu priča i četvrt vijeka kasnije kada je zabio fenomenalan slobodnjak Francuskoj u prijateljskom duelu.

Carlos je zategoa svoju ljevicu sa oko 35 metara. Uzeo je zalet od desetak metara, snažno udario po lopti i postigao što će mnogi reći najbolji slobodnjak u historiji fudbala.

Lopta je imala zaista čudnu putanju, činilo se da će završiti daleko od gola, ali je odjednom naglo skrenula u mreži. Golman Fabian Barthez je bio nijemi posmatrač.

Brazilac je udario loptu na takav način da se činilo da je poletio što se najbolje može vidjeti na snimku gola. Lopta putanje iz drugog ugla izgleda zaista impresivno.

"Uvijek sam udarao loptu u ventil jer je tu najteža i onda udarac dobije više snage", objasnio je Carlos svoju tehniku udaranja lopti još prije šest godina za FourFourTwo.

"Uvijek sam udarao loptu donjom lijevom stranom u desni ugao što je pomagalo da dobije efej. Gađao sam slovo A u reklami za La Poste, ali kad sam udario loptu išla je u potpuno drugu reklamu."

Oglasi

"Čak i dječak koji skuplja lopte se počeo sakrivati od udarca. Trebao je imati više povjerenja u mene", ispričao je Brazilac.

Njegov udarac su nakon toga izučavali i fizičari. Sve se svodi na to da kad sfera zavrti, njena putanja postaje spiralna. U ovom slučaju Carlus je bio udaljen dovljno daleko, a i loptu je udario tako snažno da putanja postane spiralna", objasnili su fizičiri za New Journal of Physics.

Alasdair Wilkins, io9

Međutim, kad se sve uzme u obzir poput udaljenosti, jačine udarca, mjesta gdje je Carlos udario loptu fizičari su se složili da je ovaj gol bio pravo čudo.

Inače, Carlos je definitivno jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca u historiji. Bio je prepoznatljiv po snažnom udarcu, brzini i prodornosti po lijevom beku. Mnogi da smatraju najboljim lijevim bekom u historiji. S Realom i Brazilom je praktično osvojio sve što se može osvojiti. 

Top Komentari

papirna
Hasan igrao krilo,Carlos beka Sta vi poredite?
0 4
celikze
jeste bio najbolji bek dok mu nije Salihamidzic igrao...kada je Hasan na terenu bio ni Robertov roberto se nije vidio....on jeste najbolji bek ali bez Hasana....
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi