De Zerbi se povezivao s Liverpoolom, Bayernom i Barcelonom, završio tamo gdje se niko nije nadao
Italijanski stručnjak se skrasio u Francuskoj (Foto: EPA)

Seli u Ligue 1

De Zerbi se povezivao s Liverpoolom, Bayernom i Barcelonom, završio tamo gdje se niko nije nadao

Midhat Šljivak

Italijanski stručnjak Roberto De Zerbi napustio je na kraju prošle sezone engleski Brighton. Povezivao se 45-godišnjak s brojnim velikanima evropskog fudbala, a na kraju je završio u redovima posrnulog francuskog giganta Marseillea.

Roberto De Zerbi mjesecima unazad se povezivao s najjačim evropskim klubovima. Najavljivan je kao moguća zamjena za Jurgena Kloppa u Liverpoolu, kao nasljednik Thomasa Tuchela u Bayernu, te Xavija Hernandeza u Barceloni, no ovi timovi su se na kraju odlučili za druge trenerske opcije.

Bilo je govora kako će bi se 45-godišnji trener mogao vratiti u Italiju i preuzeti neki od vodećih timova Serije A. Međutim, on će na kraju završiti u Francuskoj. Dogovorio je saradnju s posrnulim velikanom Marseilleom.

On će u narednim satima potpisati trogodišnji ugovor s ovim klubom, a tim s Velodromea će isplatiti šest miliona eura odštete ekipi Brightona, iako je De Zerbi samovoljno napustio klub.

Dogovor je bio takav da u slučaju novog posla novi klub italijanskog stručnjaka isplati odštetu, a to u ovom slučaju ne bi trebao biti problem francuskom klubu koji se pokušava vratiti na vrh tabele u Ligue 1.

De Zerbi je posao u Marseilleu shvatio kao veliki izazov za karijeru. Smatra da je odlazak u Ligue 1 iz Premiershipa pravi potez i vidjet ćemo koliko će napraviti s ovim klubom.

Oglasi

Marseille iza sebe ima skromnu sezonu u prvenstvu. Završili su tek kao osmi, pa nije nikakvo čudo što je rukovodstvo kluba odlučilo angažovati De Zerbija kako bi ekipu vratio u vrh.

Ovaj tim je apsolutni velikan francuskog fudbala. Devet puta su osvajali titule prvaka, ali posljednja je stigla 2010. godine. U međuvremenu su nekoliko puta bili viceprvaci.

Dugo se čeka i na trofej Kupa Francuske. 10 puta je osvajan ovaj trofej, a posljednji prije čak 35 godina.

Naravno, najveći uspjeh Marseillea u historiji je osvajanje Lige prvaka u sezoni 1992/1993, prethodno su izgubili finale od Crvene zvezde, kao i čak tri finala Evropske lige 1999., 2004. i 2018. godine.

Oglasi

De Zerbi će sasvim sigurno krenuti po trofeje. On je poznat kao trener koji voli ofanzivan fudbal i tako su igrali svi timovi koje je vodio.

Karijeru je Italijan počeo u ekipi Darfo Boario, potom je vodio Foggiju, Palermo, Benevento i Sassuolo, da bi zatim otišao u Ukrajinu gdje je godinu dana proveo u Shakhtaru iz Donetska.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Iz već svima dobro poznatih razloga i ratnog stanja je napustio ovu zemlju. 2022. godine je došao u Brighton i bilježio je zaista dobre rezultate s ovim klubom.

Ipak, sredina tabele je sa sastavom kojeg je imao bila maksimum. To ga je vjerovatno i navelo da napusti klub i da sreću potraži negdje drugo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi