Liverpool je bio strah i trepet: "Bili smo najbolji tim na svijetu dok se nije pojavio on..."

Brazilac govorio o najboljim danima iz Liverpoola

Liverpool je bio strah i trepet: "Bili smo najbolji tim na svijetu dok se nije pojavio on..."

Edmir Škorić

Roberto Firmino smatra da je Liverpool dvije godine bio najbolji tim na svijetu. Brazilski napadač otišao je ljetos u Saudijsku Arabiju, ali rado se sjeti vremena provedenog na Anfieldu.

Roberto Firmino je bio sastavni član Liverpoola Jurgena Kloppa koji je osvojio šestu krunu Lige prvaka i prvu titulu prvaka Engleske u posljednjih 30 godina. U novoj knjizi, koja izlazi 9. novembra, on govori o radosti osvajanja Premier lige , ali o tome kako je to bilo pomalo gorkog ukusa što je to učinjeno pred praznim tribinama zbog kovida.

"Ni za koga to nije tajna. Osvojili smo Evropu, osvojili smo svijet, ali nešto je nedostajalo: još uvijek nismo osvojili Englesku i taj trofej Premier lige je bio onaj koji su navijači najviše željeli. Ne sumnjam da smo bili najbolji na svijetu u periodu od kraja sezone 2017/18 do marta 2020, kada je planeta stala zbog pandemije koronavirusa.

Snagu smo demonstrirali sa dva finala Lige šampiona, cijelu sezonu Premier lige sa samo jednim, bolnim porazom, a u nastupima protiv Barcelone, Manchester Cityja, pa čak i Real Madrida, protiv kojeg smo, uprkos porazu, bili bolja ekipa. Ali Premiier liga je i dalje nedostajala i bila nam je potrebna. Liverpool nije bio šampion od 1990. Nekoliko puta smo se približili, ali nikada nismo uspjeli da osvojimo domaću titulu u eri kada je Premier liga postala najmoćnija liga na svijetu.

Morali smo riješiti račun. Naš tim je bio previše dobar da ne bi imao titulu u Premjer ligi. U 2019. bili smo pobjednici Lige prvaka i imali smo epsku premierligašku kampanju, sakupivši 97 bodova. Ipak, trofej nam je izmicao. Isto se nije moglo ponoviti. Jednostavno nije moglo.

Oglasi

Stigao sam na predsezonu nakon što sam upravo osvojio Copa Americu sa brazilskom reprezentacijom i osjećao sam se u vrhuncu karijere. Nisam mogao biti sigurniji, iako smo znali da nam je potrebna skoro savršena sezona ako želimo da osvojimo ligu.

Odlučni, sklopili smo pakt tokom predsezone: to je bilo to, nismo mogli dozvoliti da nam nijedna utakmica prođe kroz prste, nikada nismo mogli da popustimo. Ušli smo u sezonu nevjerovatno fokusirani, posvećeni snažnom startu, znajući da je svaki bod odlučujući. Nije bilo prostora ni za najmanju grešku. I tako je bilo. Dobili smo jednu utakmicu. Onda još jednu, zatim još jednu i još jednu. Niko nas nije mogao zaustaviti. U naših prvih 27 utakmica pobijedili smo u 26 i samo jedan remizirali, protiv Uniteda na Old Traffordu.

Bili smo nezaustavljiva sila, sve se uklapalo kao sat. Neumoljiv, ne pauziraj dok se ne završi. Iskreno, jedva smo bacili pogled na ligašku tabelu; samo smo nastavili, predani tom prvobitnom obećanju. Niti jedan bod poklonjen, niti jedna izgubljena utakmica.

Utakmica za utakmicom. Bilo je to kao trka u kojoj trkač trči niz stazu, daleko ispred ostalih, i nikad se ne osvrće dok ne završi. Kada konačno zastanete da udahnete i pogledate iza sebe, nema nikoga ni blizu.

Oglasi

Nakon 26 pobjeda u 27 utakmica, bilo je jasno da je titula samo pitanje vremena i da se cilj već promijenio: sada smo željeli da osvojimo ligu neporaženi. Razgovarali smo o tome među sobom – a zašto ne? Na kraju krajeva, svake sedmice je bila pobjeda za pobjedom, a ta ciljna linija se približavala bez znakova ili namjere da uspori. Ali onda smo imali pad u sezoni; mali ali dovoljan da nas skupo košta", govori Firmino.

Uslijedio je poraz koji nikome nije dobro sjeo zbog prethodne forme.

"U februaru 2020. otputovali smo u Madrid da se suočimo sa Atleticom u finalu Lige prvaka. Diego Simeone, trener Atletica, savršeno je identificirao naš stil, pronalazeći način da nas zaustavi. Bio je to naš prvi poraz u pet mjeseci, tek drugi u sezoni - drugi je bio protiv Napolija u grupnoj fazi - i istina je, šokirao nas je. Do tog trenutka u sezoni osjećali smo se nepobjedivo, sa ujedinjenim i moćnim timom. Ali mi nismo bili zaista nepobjedivi. Potreseni rezultatom Atletica, otkrili smo to na teži način. Nakon Madrida uslijedila su još tri poraza, koji su na kraju bili značajniji nego što smo mogli zamisliti. Izgubili smo 3:0 od Watforda, čime je prekinut naš niz od 18 uzastopnih pobjeda u Premier ligi i niz od 44 utakmice bez poraza.

Naš posljednji poraz u Premier ligi bio je od Manchester Cityja više od godinu dana ranije. Sada su naše nade u titulu bez poraza bile uništene. Bila je to užasna utakmica. Svi su igrali loše, ekipa je izgledala posvuda. Bio sam jako frustriran i iziritiran tog dana; Osjećao sam se kao da naša divna sezona nije vrijedila ništa.

Iznenada, u tren oka, izgubili smo svoj neporaženi rekord u Premier ligi ligi i ispali iz Lige šampiona i FA kupa od Chelseaja. Bilo je srceparajuće. Iskreno, to je bio tim koji je sve pobijedio. Bio je to savršen tim, savršena kombinacija. Trebalo je dati savršenu sezonu. Ali je nestalo. A onda je, skoro preko noći, sve to postalo trivijalno. Nikada nećemo zaboraviti mart 2020. kada se sve promijenilo; pandemija koronavirusa ugrozila je svačije živote. Mnogi izgubljeni članovi porodice ili voljeni.

Oglasi

Poraz kod Watforda nije bio samo kraj naše serije bez poraza. Gledajući ono što se dogodilo nakon toga, to nam je također oduzelo šansu da budemo prvaci prije nego što je pandemija zaustavila, uskrativši nam priliku da taj trenutak podijelimo sa našim navijačima.

Kada su vlasti odlučile da fudbal mora stati, imali smo 25 bodova prednosti u odnosu na Manchester City sa samo 27 bodova u igri. Drugim riječima, bili smo šampioni, ali još nismo bili šampioni. Bilo je čak i diskusija o potpunom otkazivanju lige, što me činilo nervoznim. Možete li zamisliti? Imali smo izvanrednu, epsku sezonu i oni će nam uskratiti titulu?

Klub je organizovao dnevne rutine kako bi svi ostali u formi: jutarnja joga, popodnevni trening. Svi igrači su ostali povezani putem Skypea, a kondicioni trener je nadgledao i vodio treninge. Bio je to i način da nas održi povezanim. Liverpool je organizovao kupovinu u našem supermarketu; nismo morali ništa da radimo. Nisam prošao svoju kapiju dva mjeseca. Premier liga je konačno nastavljena u junu, tri mjeseca nakon suspenzije, ali bez navijača. Morali smo izaći sami. Ne postoji mesto kao kod kuće. A Anfield će mi uvijek biti dom.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Tu su fudbalski tereni, a tu je i Anfield. Mnogo je fanatičnih, lojalnih, bučnih grupa navijača. Gdje je fudbal, tu je i strast. Ali mogu vam reći, na Anfieldu su stvari drugačije. Slušajte moje brazilske prijatelje, rivale iz drugih klubova. Uvijek su mi govorili kako je teško igrati na Anfieldu! Teško za njih; blagoslov za nas. U uspjehu i neuspjehu, na Anfieldu sam se uvijek osjećao voljeno. Uvijek sam imao svoje posebno mjesto i nikada nisu željeli da ga napustim.

Manje od nedjelju dana nakon ponovnog pokretanja Premier lige, bili smo šampioni. Bio je to poseban trenutak. Drugačije, naravno. Veselje je bilo, skakali smo i grlili se, ali nije bilo slavlje kao inače. Nije se moglo izbjeći osjećaj da nešto nije u redu, da nam je nešto uskraćeno. Navijači Liverpoola čekali su 30 godina da proslave titulu, a kada je došla, mogli su samo da viču: 'Mi smo šampioni!' iz sopstvenih domova. Bio je to trenutak velike radosti koji sam podijelio sa saigračima, ali moglo je i bolje", tvrdi Firmino.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BAJSJECAR1977
Zbog pandemije stala su života samo budalama....naivnima budalama
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti