Priča o njemačkom čudu: Sipao benzin, pio pivo, vrijeme je prolazilo, sve do jednom...

Zaboravite Ronalda i dres

Priča o njemačkom čudu: Sipao benzin, pio pivo, vrijeme je prolazilo, sve do jednom...

A. Čaušević

Cristiano Ronaldo je obično taj koji se posljednji smije, međutim ima i slučajeva kada ga drugi igrači uspiju zasjeniti na terenu. 

Priča o Robinu Gosensu i o tome kako se osjećao malim i poniženim jer mu Ronaldo poslije jednog meča sa Juventusom nije želio dati dres je manje-više poznata svima.

Izgubio je u međuvremenu Gosens i finale Kupa Italije od Ronalda, ali je svoju osvetu dočekao na Evropskom prvenstvu. Uradio je to na superioran način.

Sjajni bočni je "preorao" lijevu stranu Allianz Arene, bio je konstantana opasnost. U pobjedi Elfa 4:2 zabio je gol i ostvario dvije asistencije. Zasluženo je ponio titulu najboljeg igrača meča.

Gosens je novo njemačko čudo, a njegova životna priča je potpuno drugačija od njegovih vršnjaka jer je zaista imao neobične početke za jednog fudbalera pogotovo u 21 vijeku i to u najrazvijenijoj evropskoj zemlji.

Oglasi

Naime, do 18 godine Gosens je imao običaj da igra fudbal s prijateljima u lokalnom amaterskom klubu. I dok su njegovi vršnjaci u tom periodu bili profesionalci, on je vodio normalan tinejdžerski život.

Radio je za džeparac na benziskoj pumpi da bi imao za pivo kako bi mogao počastiti svoje prijatelje. Uopšte nije razmišljao da mu godine prolaze i da bi mogao zakasniti kada je u pitanju profesionalni fudbal.

Jedne večeri na piću je popričao s čovjekom koji poznaje skaute Vitessea. Uspio ih je uvjeriti da ode na probu u nizozemski klub. Zatim su uslijedili angažmani u Dordrechtu i Heraclesu.

Od 2017. godine član je najljepše fudbalske priče u Evropi, popularni "Božice iz provincije". Riječ o je Atalanti koji godinama s malim budžetom prkosi bogatim i slavnim klubovima Starog kontinenta.

Tokom izolacije objavio je autobiografsku knjigu s naslovom "Vrijedi sanjati" kako bi inspirisao mnoge da ne trebaju odustati od svojih snova. Nekoliko puta je istakao da je ponosan zbog toga te da u rukama može držati sve svoje misli isprintane na papiru.

"Možete me i uštinuti i dalje ne bih vjerovao da sam postigao gol za Njemačku, stvarno je nevjerovatan osjećaj", kazao je Gosens nakon Portugala.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Ovaj 26-godišnjak igra fudbal života. Protip je modernog fulbeka što je demonistrirao i protiv aktuelnih prvaka svijeta. Apsolutno je uništio Nelsona Semeda, ali Portugalac nije njegova prva, a ni posljednja žrtva jer isto radi većini svojih protivnika i u klupskim mečevima.

Gosens u Atalanti na godišnjem nivou ima platu od oko 1.5 miliona eura. Obzirom na partije kakve pruža cijena nakon Eura će mu sigurno skočiti. Transfer u redove nekog mnogo bogatijeg je neminovnost. Jedno je sigurno - ko god izdvoji ogromnu sumu napravit će puni pogodak.

Promo

Top Komentari

BlueBoys
Gosense, na nasem Gol osjecaj
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi