Robson je od igrača Barcelone napravio i velike trenere

Četiri trenera bivši igrači Barcelone

Robson je od igrača Barcelone napravio i velike trenere

Midhat Šljivak

Tim Barcelone koji je pod vodstvom Sir Bobbyja Robsona osvojio španski Superkup 1996. godine iznjedrio je nekoliko vrhunskih menadžera.

Tako je osam učesnika četvrtfinala Lige prvaka čak njih četiri nosilo dres Barcelone 1996. godine.

Pep Guardiola danas predvodi ekipu minhenskog Bayerna, a njegov protivnik će biti nekadašnji golman Barcelone, a danas trener Porta Julen Lopetegui.

Barcelona će za protivnika u četvrtfinalu imati francuski PSG, a saigrači iz pobjedničkog tima Bobbyja Robsona će biti na suprotnim stranama.

Menadžer katalonskog giganta je Luis Enrique, dok ne klupi Svetaca iz Pariza sjedi nekadašnji štoper Katalonaca Laurent Blanc.

Također, mnogi igrači iz te generacije Barcelone postali su treneri. Albert Ferrer predvodi Cordobu, Sergi Barjuan je trener Almerije, a Robert Prosinečki predvodi selekciju Azerbejdžana.

Abelardo Fernandez je trener Sporting Gijona, Juan Pizzi vodi meksički Leon, dok je Albert Celades selektor mlade reprezentacije Španije.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Također, dio tima Barcelone je u tom periodu bio i Jose Mourinho, današnji menadžer Chelseaja.

Legendarni Bobby Robson je očigledno napravio vrhunske trenere od igrača koji su nastupali pod njegovim vodstvom u tom periodu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.