Ljudska hijena je čuvarima u 15. minuti utakmice rekla da ide u WC. Uslijedio je novi pokolj

Dok se pratio duel Argentine i Hrvatske

Ljudska hijena je čuvarima u 15. minuti utakmice rekla da ide u WC. Uslijedio je novi pokolj

Edmir Škorić

Roberto Jose Carmona je 60-godišnji strašni argentinski zločinac i kriminalac kojeg su više puta osuđivali, bio je čak osuđen i na doživotnu kaznu. Prošlog utorka je pobjegao iz kuće svoje djevojke u naselju Las Violetas dok je sva pozornost svih u zemlji bila usmjerena na Argentina - Hrvatska. U filmskom bijegu ubio je taksistu i povrijedio nekoliko osoba, ali na kraju je opet uhapšen.

Carmona je bio na dopustu, ali je iskoristio to što je cijela zemlja pratila meč polufinala SP-a Argentina - Hrvatska, pa je napustio kuću u kojoj je boravio kroz glavna vrata, iako je tamo bio u prisustvu šestorice čuvara zatvora Chaco.

Zloglasni ubica je potom ušao u taksi, ubio vozača tako što ga je izmasakrirao s nekoliko uboda nožem, krenuo dalje, na kraju ranio još dvoje ljudi u novom zločinačkom pohodu. Dva sata se odvijala drama... Inače, kuću je napustio tako što je u 15. minuti utakmice Argentina - Hrvatska čuvarima rekao da mora u WC. 

Carmona se tereti za kaznena djela kvalificirane utaje, ubistva iz razloga zločina i kvalificirane pljačke uz upotrebu oružja. I šest pripadnika zatvorske službe Chaco koji su ga čuvali također je privedeno i optuženo za utaju i za saučesništvo u bijegu. To su Jorge Antonio Sanchez (vozač), David Bravo, Leonardo González (šef), Juan José Penayo, Líber Omar Salina i Walter Gómez.

Trenutno se ne istražuje ponašanje sudaca u pokrajini Chaco koji su mu odobrili privremeni odlazak iz zatvora, ali stvar bi mogla postati ozbiljna jer u Argentini sada bruje o svirepom ubistvu zločinca koji je trebao da bude zatvoru.

Carmona je po privođenju smješten u maksimalno osiguranom sektoru zatvora Cruz del Eje, zbog svoje sigurnosti i sigurnosti ostalih zatvorenika. Još nije odlučeno hoće li uhapšeni biti privedeni na sud na lično svjedočenje ili će se proces odvijati putem videokonferencije.

Oglasi

Drugi najopasniji kriminalac u Argentini privremeno je bio na slobodi, ali nije se suzdržao od novih zločina

Izvršen je vizuelni pregled kuće u četvrti Las Violetas iz koje je Carmona pobjegao. Nemoguće je da redari, koji su bili u kući i gledali nogometnu utakmicu, nisu primijetili da je otišao kroz ulazna vrata. To je mala kuća, gdje se prostori spajaju. Šest službenika i Carmona optuženi su, a jedina koja nije optužena, a bila je u kući, je njegova djevojka za koju nema nikakvog dokaza da je učestvovala u njegovom bijegu.

Još jedna dvojba koja nije razjašnjena je šta je Carmona htio uraditi? Jednostavno, sjeo je u taksi i ubio taksistu Josea Bocalona, potom je pokušao da vozi auto i zabio se u rasvjetne stupove. Izašao je i otišao do obližnje tržnice gdje je ljudima koji su bili u kupovini ukrao drugo vozilo.

Također je viđen u blizini klinike Velez Sarsfield, gdje je zamolio mladu ženu da ga o dveze jer nije znao voziti i na kraju je i nju povrijedio. Navodno ga je kasnije jedan motociklist odvezao do četvrti Los Naranjos. Dva sata nakon početka ovog filmskog putovanja uhapšen je kod Agote i Almirante Brown, gotovo u istom dijelu odakle je sve i započeo.

Ostaje misterij šta je te večeri ubica htio da napravi i kakve je planove imao. Carmona je prethodno ubio dva zatvorenika u dva zatvora, pa nikom nije jasno kako je uopšte došao u situaciju da u kući svoje djevojke prati utakmicu Svjetskog prvenstva, bez obzira što je bio tamo sa šestoricom policajaca, koji su očito umiješani u bijeg ili su jednostavno bili previše zaluđeni Messijem i njegovom pohodu ka tituli svjetskog prvaka.

Taksi kojim se slupao nakon što je usmrtio vozača

Carmona je rođen 1963. godine i nosi nadimak Ljudska hijena (La Hiena Humana). Argentinski je lopov, silovatelj i seriji ubica. Prvobitno je zatvoren zbog ubistva mlade žene 1986. godine, a zatim je u odvojenim incidentima ubio dvojicu zatvorenika, da bi nedavno eto ubio i taksistu.

Oglasi

Carmona se smatra jednim od najopasnijih ubica u povijesti zemlje i drugi je najduži zatvorenik nakon Robleda Pucha. Njegovu mladost obilježila su brojna fizička i seksualna nasilja, konzumirao je droge, često bio na ulici bez hrane i vode, a u dobi od 10 godina opljačao je policijski automobil i pobjegao s pištoljem kalibra 45.

Tokom svojih pubertetskih godina, Carmona je prebačen između nekoliko ustanova za maloljetnike. Kao odrasla osoba više je puta zatvaran zbog pljački, prolazeći kroz zatvore u Olmosu, Sierra Chici, San Nicolasu , La Plati i Junínu . Godine 1982. osuđen je na 10 godina zatvora zbog teške pljačke, oduzimanja slobode i uživanja droga, ali je pušten na uvjetnu slobodu 10. januara 1986. godine.

Samo mjesec dana kasnije ubio je Gabrielu Ceppi, djevojku koja je imala samo 16 godina. Mlada djevojka vraćala se iz noćnog izlaska sa dva prijatelja. Carmona je stao i pomogao im promijeniti gumu, ali nakon što su završili, uperio je pištolj u njih i ukrao im stvari. Zatim je prisilio Gabrielu da uđe u njegov automobil i odvezao se. Nakon nekoliko kilometara vožnje, zaustavio se uz makadamsku cestu i silovao je.

Gabriela Ceppi, djevojka koju je silovao, a potom i ubio

S djevojkom je nastavio put prema Toledu, gdje ju je odlučio još jednom seksualno zlostavljati. Nakon što je to učinjeno, Carmona ju je prisilio da izađe iz automobila i pucao joj u glavu. Za višestruke teške pljačke, silovanje, otmice i ubistva je doživotno osuđen.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U svakom slučaju, Argentina je u šoku, nikome nije jasno zašto je takva zvijer bila u kući umjesto u zatvoru. No, čini se da je nogomet u ovom slučaju mnogima bio važniji od drugih života. 

Za utjehu svima ostaje da je Argentina nakon velike drame pobijedila Francusku i postala treći put prvak svijeta i drugi put od 1986. godine.

Top Komentari

Zaštita Identiteta
Naime, kako anonimni izvori javljaju redakciji, kao dječak je trenirao za pjetliće lokalnog kluba u La Plati, te se samim time kvalifikovao za aktera sportskog članka...
5 0
axel42
Vrlo interesantna sportska vijest! Hvala redakciji.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi