Roce: Mjerenje temperature, poštivanje mjera, individualni dolasci na trening...

Kako se trenira u Hrvatskoj?

Roce: Mjerenje temperature, poštivanje mjera, individualni dolasci na trening... · Intervju

A. Beganović

Fudbalska sezona u Hrvatskoj trebala bi se nastaviti krajem maja utakmicama polufinala Kupa, a za 6. juni planiran je nastavak prvenstva.

Fudbaleri hrvatskih klubova odavno su u trenažnom procesu s tim, a s obzirom da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj dosta povoljno, samo neko čudo moglo bi ponovo "suspendovati" fudbal.

O načinu na koji su krenuli trenirati, mjerama koje moraju ispoštovati i mnogim drugim temama SportSport.ba je razgovarao sa nekada sjajni fudbalerom , danas jednim od ljudi zaduženi za sportski segment u Istri iz Pule, Goranom Roceom.

Kakva je trenutna situacija i kako se obavljaju treninzi?

"Situacija u HNL je takva da smo od 11. maja počeli sa normalnim treniranjem. Naravno, opet uz poštivanje mjera koje propisuje Stožer civilne zaštite i epidemiolozi. Treneri su na distanci ne manjoj od dva metra sa igračima, preporuka je da na treninzima bude što manje popratnog osoblja. Svaki igrač dolazi individialno na trening i to već pripremljen, svako pere svoju opremu doma i sve stvari se dezinficiraju nakon treninga pa tako i lopte. Takođe, i fizioterapeuti imaju smanjen obim posla. Svaka masaža mora biti evidentirana i moraju koristiti svu zaštitnu opremu. Obavezno je mjerenje temperature prije svakog treninga svim igračima, stručnom štabu i popratnom osobolju. Moraju se prijaviti simptomi koji se mogu povezati sa Covidom."

Sezona se nastavlja 30. maja, da li je takav plan i realan?

"Plan je da se sezona nastavi 30. maja sa dvije utakmice polufinale Kupa, a 6. juna je ideja da se nastavi prvenstvo. Čekamo još sva pravila i uslovi koji će morati s naše strane biti ispunjeni kako bi se utakmica mogla odigrati. U hodu će se vidjeti kako i koje mjere će se dalje propisivati. Ide se u tom smjeru da se krajem maja nastavi sezona. Naš cilj je pokušati minimlizirati mogućnost širenja infekcije, kako od strane svakog kluba tako i od HNS-a koji će nadgledati sve mjere. Situacija je kod nas stabilna, međutim, moramo biti oprezni jer je virus sam po sebi nepredvidiv. Na svakom pojedincu je da se ponaša što odgovornije."

Da li su klubovi u kontaktu sa HNS-om i da li je HNS financijski pomogao klubovima da prebrode ovu krizu?

"Sve pripreme za nastavak takmičenja koordiniraju se na HNS-om i doista moram pohvaliti sve uključene u tu radnu grupu oko nastavka prvenstva. Svoj posao rade maksimalno odgovorno i profesionalno. S obzirom da sam zaposlen u sportskoj direkciji kluba mogu reći da nam iz HNS-a svakodnevno pomažu savjetima i uputama kako se treba dalje ponašati. A, za te eventualne detalje oko financijske pomoći nisam upućen, to je više pitanje za Upravu kluba i HNS. Doista nisam upućen."

Po vama, da li će ova kriza imati negativan uticaj i za narednu sezonu?

"Definitivno će ova kriza imati uticaj i na sport. Mijenjaju se životne navike, pa će tako biti i sa nogometom. Predviđati nešto je nezahvalno jer kako sam ranije rekao, virus je nepredvidljiv. No, da će se mijenajti navike i organizacija utakmice, sigurno hoće. Ukoliko želimo gledati i igrati nogomet morat ćemo se prilagođavati. Najteže će biti igračima koji će u tišini morati igrati utakmice. Meni kao bivšem igraču kada se stavim u njihovu poziciju, mislim da će biti čudno u najmanju ruku. Ali kada se vratimo dva mjeseca unatrag i ovo je pomak. Bitno je da se lopta kotrlja uz očuvanje zdravlja svih aktera."

Da li je Vlada pomogla fudbalskim klubovima?

"Država je donijela brojne mjere za očuvanje radnih mjesta koje se odnose i na sportske klubove tako da su nam definitivno pomogli."

Možete li nam reći kako je izgledao povratak u trenažni proces nakon velike pauze?

"Treninzi sada fukcioniraju normalno što se tiče sadržaja. Naravno, i dalje uz poštivanje mjera distance i sa što manje osoblja. Tako je od 11. maja, a do tada su najprije bile dozvoljene grupe sa po četiri igrača sa jednim trenerom na jednom terenu. Mi smo paralelno radili na dva terena, dakle osam igrača i dva člana stručnog štaba. Nekoliko dana kasnije dozvoljeno je pet igrača i jedan trener i evo od 11. maja da tako kažem, normalan rad na treninzima."

Da li će organizacija utakmice u ovim novim uslovima biti skuplja nego prije izbijanja pandemije?

"Nisam sudjelovao u projekcijama organizacije utakmice. Na kraju krajeva, detalje još moraju dostaviti HNS i Stožer civilne zaštite kako bi sve bilo razrađeno. Prije nastavka takmičenja dostavit će se klubovima ti detalji. Pismeno ćemo biti obaviješteni kako organizirati utakmicu na najsigurniji način."

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

I za sami kraj, molekularna testiranja?

"Testiranje je u planu, za sada nemam više informacija o tome pa ne mogu šire odgovoriti, no u planu su testiranja."

Top Komentari

Bit ce gusto bit ce 0:2
Majku li vam vasu lopovsku u NSBiH...Svugdje se mogu naszaviti prvenstva samo ovdje ne...Podhitno treba rasformirat savez a i vecinu klubova koji zbog finansija ne mogu nastavit sezonu...Nema svrhe da postoje takvi klubovi u najvisem rangu.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi