Zabio je dva gola u derbiju i tražio izmjenu: "Treneru, avion mi polijeće za sat vremena"
Foto - EPA

Cruyffova nevjerovatna priča o Romariju

Zabio je dva gola u derbiju i tražio izmjenu: "Treneru, avion mi polijeće za sat vremena"

M. Šljivak

Legendarni Nizozemac Johan Cruyff predvodio je sa klupe ekipu Barcelone od 1988. do 1996. godine.

Sa katalonskim velikanom je u tom periodu osvojio 11 trofeja, sarađivao je sa nekim zaista spektakularnim fudbalerima, a jedan od njih je bio čuveni Brazilac Romario.

Nekada sjajni napadač je dres katalonskog velikana nosio u periodu od 1993. do 1995. godine i zabio je 39 golova u 65 utakmica.

Mnogi tvrde da je mogao i bolje, a pokojni Cruyff je godinama kasnije ispričao veoma zanimljivu anegdotu vezanu za ovog čuvenog napadača.

"Romario je jednom pitao da li može propustiti jedan trening kako bi otišao na karneval u Brazil. Rekao sam mu: Ako zabiješ dva gola na sutrašnjem meču možeš ići. Zabio je dva gola protiv Real Madrida, tražio je izmjenu sa riječima: Treneru, avion mi polijeće za sat vremena", govorio je nekada Cruyff o Romariju.

Brazilac je kao i većina velikih zvijezda u tom vremenu volio provode. To ga je možda i koštalo brojnih nagrada i još veće karijere, ali bez ikakve dileme on je jedan od najboljih napadača koji se pojavio.

Njemu niko nije smio reći 'ne': Veliki Ronaldo mu je bio sluga, a kćerkina drugarica ljubavnica

Romario je međutim uvijek izazivao pažnju van terena. Radio je šta je htio, bio je apsolutni gazda gdje god bi se pojavio, a koliko je autoritet bio dovoljno govore i riječi legendarnog napadača Ronalda.

Na Svjetskom prvenstvu 1994. godine tada talentovani 17-godišnjak je doslovno bio sluga Romariju, ali nije mu smio reći 'ne'.

"Romario je bio žestok prema meni. Svaka dva ili tri sata je tražio da mu donesem kafu, a nakon utakmice bi mi dao kopačke da ih očistim. Naravno, radio je to pred svima", rekao je Ronaldo.

Naravno, autoritet u svlačionici se morao poštovati. Romario je bio šef, a prije nekoliko godina čuveni fudbaler se ponovo našao u centru pažnje.

Razlog je bila veza sa kćerkinom drugaricom, 19-godišnjom Dixie Pratt. Nekoliko mjeseci je Romario uživao pored mlade ljubavnice, ali je i ona ubrzo otišla u zaborav.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Okrenuo se potom politici. Ušao je u brazilski parlament, izazvao je brojne skandale, optužen je za korupciju i nepotizam i karijera mu je završila neslavno.

Ipak, on i dalje uživa u bogatstvu koje je stekao. Utvrđeno je da nema nezakonito stečene imovine, ali je izgubio ugled kod mnogih ljudi.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Maestro
To su bili igrači a ne kao današnji manekeni
11 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi