UEFA je napravila veliku promjenu za koju niko nije ni znao, a prva žrtva je Romelu Lukaku

Dolazak budućnosti

UEFA je napravila veliku promjenu za koju niko nije ni znao, a prva žrtva je Romelu Lukaku

Edmir Škorić

Velika senzacija dogodila se u ponedjeljak na utakmici 1. kola Eura između Belgije i Slovačke, koja je neočekivano slavila sa 1:0.

Utakmicu je pored dobre i hrabre igre Slovaka obilježio i Romelu Lukaku, koji se ispromašivao, al ii dva puta tresao mrežu rivala, no oba puta je VAR poništio slavlje robusnog napadača.

Prvi put mu je poništen pogodak zbog ofsajda, a drugi zahvaljujući novini koju je uvela UEFA. Ovo je nova tehnologija koja omogućava tačnu procjenu da li je loptom igrano rukom.

Došlo je do sporne situacije u završnici utakmice. Nakon sjajnog proigravanja Loisa Opende s lijeve strane, Romelu Lukaku je pucao pod prečku. No, veselje Belgijanaca nije dugo trajalo. VAR sudije počele su analizirati akciju. Činilo se da je trenutak ranije Openda možda dirao loptu rukom. Ispostavilo se i da jest.

Oglasi

Nova tehnologija je pomogla u procjeni ove nezahvalne situacije. Dodatna grafika pojavila se na monitoru sudija i u TV prijenosu, a bio je to grafikon koji je pokazivao da li je došlo do kontakta ruke i lopte. Već u decembru UEFA je najavila uvođenje nove tehnologije, no detektor dodira je nešto za šta mnogi do jučer nisu ni znali.

Sada je prvi put iskorištena ova novina. Kako ovaj sustav funkcioniše? Lopta koju je pripremio Adidas ima ugrađen čip koji radi s tehnologijom praćenja dijelova tijela. To vam omogućava stvaranje trodimenzionalnih kostura igrača u stvarnom vremenu. Tako pomaže VAR sudijama da naprave kompjuteriziranu sliku koja pokazuje tačno mjesto gdje je lopta dodirnula tijelo. To je jako važno jer upravo procjena situacije, bilo rame ili ruka, zadaje dosta muke sudijama.

Romelu Lukaku je tako postao prva žrtva ove velike promjene koja će zasigurno biti jako korisna u budućnosti. Lukakuu je tehnologija uskratila dva gola na Euru i vjerovatno i pobjedu Belgiji. Ipak, čini se da je prava odluka najvažnija i da jedino na ovaj način pravda može biti zadovoljena.

Belgiji ne preostaje ništa drugo nego da poradi na svojoj igri, a naročito na realizaciji, prije svih Lukaku. Crvene đavole sada čekaju još dvije teške utakmice. 22. juna igra protiv Rumunije, koja je iznenađujuće savladala Ukrajinu sa 3:0, a zatim 26. juna protiv Ukrajine.

Belgijanci su na Euro doputovali kao "favoriti iz sjene", no čini se da trentuna generacija nije sposobna za nešto više. Dosta bure izazvala je odluka selektora Domenica Tedesca da ne povede na prvenstvo golmana Real Madrida Thibauta Courtoisa.

Oglasi

Courtois se uspio oporaviti nedavno od teške povrede koljena zbog koje je propustio skoro cijelu sezonu, te su u Belgiji očekivali da će se golman Real Madrida naći na spisku za Evropsko prvenstvo, ali se to nije desilo.

I sam Courtois je najavio još u januaru da neće ići na EP ukoliko ne bude 100% spreman što je tada iznenadilo i samog selektora. Tedesco je najavio da će pričati s Courtoisom i pokušati ga nagovoriti da se predomisli, no očito da nije uspio, mada se nagađa da postoje neke velike nesuglasice među njima.

Spisak Belgije:

Golmani: Casteels, Kaminski, Sels.

Odbrana: Castagne, De Cuyper, Faes, Meunier, Theate, Vertonghen, Debast.

Vezni red: De Bruyne, O.Mangala, Onana, Tielemans, Vermeeren, Witsel, Vranckx.

Napad: J. Bakayoko, Carrasco, De Ketelaere, Doku, Lukaku, Lukebakio, Openda, Trossard.

Top Komentari

Taceoni
Kloc
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi