Ronaldo je davno stigao do stotke, Messi mu se tek sad pridružio, ali ko je bolji?
Argentinac je u manje utakmica stigao do 100 golova, ali Ronaldo pogađa za trofeje!

Dva stara znanca i rivala, ovaj put u Ligi prvaka

Ronaldo je davno stigao do stotke, Messi mu se tek sad pridružio, ali ko je bolji?

Lionel Messi je sinoć, po ko zna koji put, predvodio svoju Barcelonu do trijumfa. Barca je sa 3:0 ispratila Chelsea iz Lige prvaka, a sjajni Argentinac je na Nou Campu stigao do svog stotog gola u najelitnijem klupskom fudbalskom takmičenju.

Ipak, nije Messi prvi stigao do čarobne "stotke" u Ligi prvaka. To je prije njega učinio njegov najveći, vječiti, rival - Cristiano Ronaldo.

Realov sjajni Portugalac je poodavno prebacio "tri cifre", te je trenutno na 117 golova, a kako mu se sada u Klubu 100 pridružio i Lionel Messi, postavlja se pitanje (bez odgovora): Ko je bolji u Ligi prvaka?

Na ovo pitanje, složit će te se, teško je, a možda i nemoguće dati odgovor. Dva igrača, dva različita karaktera, dva različita tipa fudbalera, ali obojica podjednako "smrtonosna" za protivnike. Dva najbolja igrača svijeta u protekloj deceniji i malo više, dva fudbalera koja imaju polarizujući efekat na ljubitelje fudbala - kao po pravilu, oni koji preferiraju Messija "ne mogu smisliti" Ronalda i obrnuto.

Ipak, tu je statistika da barem malo pomogne u davanju odgovora na pomenuto pitanje, pa vrijedi kroz brojke pogledati Ronaldove i Messijeve nastupe u Ligi prvaka.

Koliko je utakmica bilo potrebno Messiju i Ronaldu da dođu do 100 golova u Ligi prvaka?

Messijev drugi gol protiv Chelseaja u 63. minuti sinoćnjeg susreta na Nou Campu ujedno je bio i njegov 100. u Ligi prvaka, a da dođe do velikog jubileja bila su mu potrebna 123 susreta u ovom takmičenju.

Sa druge strane, Ronaldo je do svog stotog gola u LP stigao nakon hat-tricka u revanš meču četvrtfinala protiv Bayerna, 18. aprila 2017. godine, a to je bila njegova 137. utakmica na najvećoj klupskoj fudbalskoj sceni.

Dakle, Messiju je bilo potrebno 14 mečeva manje da dođe do 100. gola u Ligi prvaka, a gledano kroz minute Argentinac je do "stotke" došao za 10.090, do je Ronaldu za isti podvig bilo potrebno 11.848 minuta.

Messiju je bilo potrebno i manje šuteva. Tačnije, njih 524 nasuprot 790 pokušaja Cristiana Ronalda.

Često se u poređenjima Cristiana Ronalda i Lionela Messija pominju i godine i to kao argument da bi Argentinac trebao jednog dana prestići svog rivala po broju golova u Ligi prvaka.

Ronaldo je tako svoj 100. gol u LP postigao kada je imao 32 godine i 72 dana, dok je Messi sinoć bio "star" 30 godine i 263 dana.

Kada su postigli svoje prve golove u Ligi prvaka?

Messi je svoj "račun" u Ligi prvaka otvorio u svom tek petom nastupu za Barcu u ovom takmičenju. Bio je to meč protiv Panathinaikosa 2. novembra 2005. godine, a tada 18-godišnji Messi se upisao u strijelce u pobjedi Barce od 5:0.

Ronaldu je, pak, bilo potrebno 27 utakmica za Manchester United u Ligi prvaka da dođe do svog prvijenca u ovom takmičenju. Ipak, kada je pogodio jednom, morao je odmah i drugi put. Portugalac je, naime, postigao dva gola u pobjedi (7:1) Crvenih đavola nad Romom, u antologijskoj predstavi Uniteda na Old Traffordu 10.4.2007.

Međutim, Ronaldo je dvije godine ranije osjetio slast davanja golova pod okriljem UEFA-ine Lige prvaka, jer je 9. agusuta 2005. zatresao mrežu Deberecena. Ipak, tada je United igrao utakmicu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Inače, Ronaldo je 15 od svojih 117 golova u Ligi prvaka postigao u dresu Uniteda, a ako mu se uračunaju i nastupi u utakmicama kvalifikacija za ovo takmičenje on je trenutno na omjeru od 118 golova u 154 meča.

Najredovnije mušterije

Messijeva rado viđena "mušterija" je svakako Arsenal, s obzirom da je Topnicima postigao devet golova na šest međusobnih duela u Ligi prvaka. Čak četiri od pomenutih devet pogodaka Messi je postigao na jednoj utakmici i to u sezoni 2009/2010.

Po osam golova je Messi postigao Milanu i Celticu, sedam Bayer Leverkusenu, te po šest Manchester Cityju i Ajaxu.

Ukupno, Argentinac je klubovima iz engleske Premier lige do sada postigao 20 golova u susretima Lige prvaka.

Ronaldova najveća žrtva je Bayern Munchen, klub protiv kojeg je postigao devet golova na šest utakmica. Po sedam komada je Cristiano Ronaldo "utrpao" Borussiji Dortmund, Juventusu, Ajaxu i Schalkeu, dok je sa šest počastio APOEL, Galatasaray i Malmo.

Hat-trick i više

Kada je broj golova na jednom susretu Lige prvaka u pitanju, Lionel Messi se može pohvaliti da je postigao pet golova na jednom meču, što je nešto što Ronaldu nikada nije pošlo za rukom.

Messijeva "petarda" viđena je u susretu osmine finala u sezoni 2011/2012, kada je Barca sa 7:1 savladala Bayer Leverkusen.

Argentinac je uspio jednom postići i četiri gola na utakmici - kako smo već naveli, protiv Arsenala, dok je do sada upisao pet susreta sa hat-trick učinkom.

Sa druge strane, Ronaldov golgeterski najbolji susret je bio onaj protiv Malmoa u okviru grupne faze (sezona 2015/2016), kada je u pobjedi Reala od 8:0 postigao četiri gola. Portugalac je hat-trick upisao šest puta, jednom više od svog najljućeg rivala.

Golovi kada je najbitnije

Već odavno se zna da su Cristiano Ronaldo i Lionel Messi igrači za velike utakmice, ali ko je od nijh postigao više golova u samim završnicama Lige prvaka (polufinala i finala).

Messi je postigao 40 golova u nokaut fati Lige prvaka, uključujući i dva u finalnim susretima, te četiri u utakmicama polufinala.

Ronaldo je, pak, postigao 57 golova u nokaut fazi, od čega četiri u finalnim utakmicama i čak 13 u polufinalima... Čini se da je jasno ko je pobjednik u ovoj kategoriji.

Trofeji

I Messi i Ronaldo iza sebe imaju po četiri titule osvajača Lige prvaka. Lionel Messi je prvu medalju dobio 2006. godine kada je Barca u finalu bila bolja od Arsenala, ali Argentinac tada nije učestvovao u podvizima svoje ekipe nakon osmine finala jer je zadobio povredu zadnje lože.

Ipak, u velikoj mjeri je doprinio Barcinim titulama iz 2009., 2011. i 2015. godine.

Ronaldo je prvi put podigao pehar Lige prvaka 2008. godine kao igrač Manchester Uniteda. On je tada postigao i gol u finalnom meču, a njegov United je do trofeja stigao nakon penala. Kao fudbaler Real Madrida Ronaldo je do trofeja Lige prvaka dolazio 2014., 2016. i 2017. godine.

Šta je sa asistencijama?

Golovi su jedna stvar, ali koliko puta su Messi i Ronaldo svojim saigračima omogućili da se upišu u strijelce u Ligi prvaka?

Kada su asistencije u pitanju, Messi ih je ubilježio 34, dok ih Ronaldo ima nešto više - 39. Ipak, treba istaći da je Ronaldo odigrao i 25 utakmica više od Lionela Messija.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Na kraju ponovo možemo potvrditi konstantaciju sa početka teksta - da je teško, ako ne i nemoguće dati odgovor na pitanje: Ko je bolji u Ligi prvaka, Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo?

U nečemu je bolji Argentinac, a u nečemu Portugalac, ali je jasno da Liga prvaka za svoju popularnost zadnjih godina treba zahvaliti i sjajnom dvojcu, a da svi ljubitelji fudbala mogu biti sretni što uživo mogu pratiti njihove fudbalske čarolije.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti