Koljena u ožiljcima, stomak zapušten: Kako djeci objasniti da je ovo najbolji fudbaler ikada?

Povrede su ga značajno usporile

Koljena u ožiljcima, stomak zapušten: Kako djeci objasniti da je ovo najbolji fudbaler ikada?

A. Čaušević
Teme:

Današnji mlađi ljubitelji fudbala su odrasli uz Lea Messija i Cristaina Ronalda ili odrastaju od Kyliana Mbappea, Erlinga Halanda, Viniciusa, dok će oni sa višdecenijskim stažom gledanja fudbala vrlo rado se sjetitit nekih drugih imena koji su obilježili jednu fudbalsku eru.

Ko je najbolji fudbaler u historiji? Pitanje je to na koje je nemoguće dati odgovor pošto je obično ukus taj koji odlučuju i svi istinski šampioni imaju neke argumente u svoju korist.

Svi oni koji su intenzivnije pratili fudbal u prijelazu između dva stoljeća na pitanje ko je najbolji ikad većina će u glas reći Ronaldo Nazario da Lima, čuveni brazilski napadač.

Ronaldo je na nevjerovatnom nivou odigrao svega nekoliko sezona, ali je i to bilo dovoljno da ostavi neizbrisiv trag te i deset godina nakon odlaska u penziju i dalje se priča o njegovim potezima.

Ožiljci na Ronaldovim koljenima su i više nego jasni

Il Fenomeno se za mnoge smatra prototipom savršenog napadača, prvenstvno zbog sjajne tehnike, nevjerovatne brzine, driblinga te rješavanja situacija jedan na jedan.

Zbog svojih fudbalskih karakteristika vrlo je često pravljene prekršaja bilo jedini način da se zaustavi i s pravom se postavlja pitanje gdje bi mu bio kraj da nije bilo silnih povreda koljena.

Oglasi

Prvu ozbiljnu povredu je zadobio u novembru 1999. godine, da bi nakon toga u aprilu 2000. godine potpuno pokidao ligamente te je uslijedio oporavak dug osam mjeseci.

"Tad sam po prvi put postao otac. Moj sin Ronald mi je dao snagu da prekinem beskrajnu torturu", svojevremeno je kazao Ronaldo.

Njegov oporavak je trajao dvije godine. Zablistao je na Svjetskom prvenstvu 2002. godine kada je osvojio Svjetsko prvenstvo i Zlatnu loptu sa Brazilom.

Kakav igrač Ronaldo je na svom vrhuncu bio najbolje svjedoči izjava legendarnog defanzivca Paola Maldinija.

Oglasi

"Dvojica ga moramo čuvati. Ako uzme loptu, pobjegne i nećemo ga više uhvatiti. Morate mi pomoći", govorio je Italijan svojim saigračima u Milanu kada bi igrali protiv Ronaldovog Intera.

U karijeri je osvojio dvije Zlatne lopte, prvu kao 21-godišnjak  što dovoljno govori o njegovim igračkom kvalitetu i fenomenalnom talentu.

Nakon toga je uslijedio i njegov postepeni igrački pad i zdravstveni problemi sa kilažom. Od fudbala se oprostio 2011., sa 36 godina.

Zapušteni Ronaldo na jednoj od humanitarnih utakmica u dresu Real Madrida

I dan danas su na njegova oba koljena vidljiva dva ožiljka duga po 10 centimetara što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

Poslije odlaska u penziju fudbal praktično više i ne igra. Prije nekoliko godina se pojavio u Madridu na jednoj utakmici kada se najbolje vidjelo koliko se fizički promijenio.

Osim što vodi niz privatnih poslova čuveni R9 je i dalje u fudbalu i to kao vlasnik španskog kluba Valladolida.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Imao je i određenih problema sa depresijom, ali sve u životu mu je lakše sa 14-godina mlađom izabranicom Celinom Looks s kojom se vjenčao sredinom septembra.

Top Komentari

Kakaks
Nije najbolji nikada ,glupost napisana..Bilo ih je ko zna koliko boljih !
2 0
user1676580483
Najbolji naravno jos da nebi povreda ehh
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi