Lopta je mogla proći, ali on ne: Ronaldo je najtežeg protivnika ponizio samo jednom i nikad više

Duel dvije legende

Lopta je mogla proći, ali on ne: Ronaldo je najtežeg protivnika ponizio samo jednom i nikad više

A. Čaušević

Mnogo priča je ispričano o legendarnom Luisu Nazario da Limu Ronaldu, za mnoge najboljeg napadača u historiji fudbala. 

Ronaldo je bio noćna mora za protivničke odbrane. Defanzivci nisu imali rješenje za njegovu eksplozivnu "biciklicu", dok je prema golmanima bio neuništiv.

Legendarni Brazilac je tokom karijere imao ogromnih problema s povredama i ko zna gdje bi mu bile granice da su njegova koljena bila izdržljivija.

Ronaldo je igrao u nizu evropskih velikana poput Intera, Barcelone i Reala, ali dojam je da je najbolje partije pružao u dresu Brazila. Zabio je 62 gola na 98 utakmica te osvojio Svjetsko prvenstvo 2002. godine.

No description available.

Bio je Ronaldo i najbolji igrač Mundijala u Francuskoj. Brazila je tada u finalu izgubio od domaćih Trikolora s 3:0, a brazilski napadač se iznenada otrovao noć uoči najvažnije utakmice na turniru.

Oglasi

Misterija trovanja nije riješena ni 15-ak godina kasnije, a Ronaldo je nekako uspio dobiti zeleno svjetlo i zaigrati, međutim jednostavno to nije bio taj igrač.

Francuzi su tada imali neke od najboljih defanzivaca svijeta poput Marcela Desaillya i Lilliana Thuarama. Ovih dana kruži video kako su se njih dvojica pripremali za Ronalda.

Desailly je imirao Ronalda i pitao se gdje je lopta. Zaključio je da je u pitanju magija. Thuram je dodao da ukoliko pogledaš dole, lopte više nema.

[twitter]https://twitter.com/90sfootball/status/1391095554831110144[/twitter]

"Prva stvar koju ne trebate raditi je da mu se približite. Ne budite previše blizu. Znate li šta uradi? Iskoristi vas", kazao je Thuram.

"Napadnite ga ako imate nekog iza sebe ili budite spremni da trčite nazad", dodao je Desailly.

Taktika Francuza je definitivno funkcionisala, ali činjenica je da Ronaldo tada nije bio potpuno spreman i jednostavno nije mogao pokazati šta zna.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Inače, Ronaldo i Thuram su vodili velike bitke skoro deceniju i klupskom fudbalu. Thuram je igrao za Parmu i Juventus, dok je Ronaldo bio član Intera, a zatim i Reala. Nekoliko puta su se sastali u Ligi prvaka, a kao pobjednik bi uvijek izlazio Francuz.

Svemu je prethodio njihov prvi okršaj na meču Parme i Intera. Thuram je tada nekoliko puta osramoćen, ali je naučio lekciju i u narednim međusobnidm duelima igrao je puno pametnije i mudrije te je uspješno čuvao legendarnog Brazilca.

Top Komentari

manijacci8787
Najbolji svih vremena kad uradi biciklo trznemo se i ja i roditelji..
7 0
Mehinaldo
Da je igrao sa xavijem i onom generacijom dao bi 2000 golova do sad najbolji spic koji se rodio nije mu niko ni blizu jedan jedini svaka cast i messiju i cristianu ali ovo je bio vrh
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi