Mnogi su se bojali Roy Keanea, ali za simbol Balkana on je bio niko i ništa

Ibra protiv "Unitedove zvijeri"

Mnogi su se bojali Roy Keanea, ali za simbol Balkana on je bio niko i ništa

Edmir Škorić

Svi znaju koliko je Roy Keane bio prgav igrač od kojeg su protivnici uglavnom bježali, ali ima i onih koji su smjelo stali pred nekadašnjeg veznjaka Manchester Uniteda.

Vratimo se daleko u prošlost, do 2002. godine. Manchester United je igrao protiv Ajaxa prijateljski meč. Najveće Unitedove zvijezde tada su ugostile dečke iz Amsterdama, a najveća zvijezda nizozemskog velikana bio je Šveđanin Zlatan Ibrahimović, tada 21-godišnjak koji će tek da zablista i napravi strašnu karijeru koja je aktuelna i 20 godina kasnije.

Ibrahimović, koji je i sam nosio dres Uniteda dvije sezone, bio je posebnog karaktera, a mangupski stav koji je imao kasnije će ga pretvoriti u pravu zvijer.

Ibahimović je bio neko ko ide do kraja, sa dozom drskosti, što su u datoj utakmici osjetili i igrači Uniteda. Kada ga je Phil Neville faulirao, Ibra je krenuo u raspravu sa igračima Uniteda i u uobičajeno gurkanje.

Roy Keane i David Beckham preskočili su Nevilleu u pomoć, ali i sam Keane, koji je važio za 'luđaka', odlučio se povući pred Ibrahimovićem, dok je Beckham nešto duže vodio raspravu sa napadačem Ajaxa.

Ajax je u tom meču slavio s 2:1, a Zlatan Ibrahimović postigao je gol za pobjedu na asistenciju tadašnjeg saigrača Mide. Taj meč Unitedu nije pretjerano bio važan, a te sezone osvojili su Premiership.

Ibrahimović je, zanimljivo, kasnije s Beckhamom zaigrao zajedno u PSG-u i dobri su prijatelji, no tada je već svima bilo jasno da sa ovim dečkom koji je porijeklom s Balkana jednostavno nema šale.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Zlatan je odrastao u Švedskoj, no vuče korijene sa ovih prostora, a njegov otac je iz Bosne i Hercegovine. Šveđanin često oduševljava Balkance zbog toga što sluša pjesme izvođača sa naših prostora, a najbolji teniser svijeta Novak Đoković svojevremeno ga je nazvao "simbolom Balkana".

Njegov karakter definitivno je bliži nama nego Šveđanima, a nažalost jedan takav majstor nikada nije zaigrao za BiH iako je u njegovoj ranoj fazi karijere postojala ta mogućnost, no to je već neka druga tema.

Top Komentari

MaDaj
pisam vam se na "Simbol Balkana"
5 4
King_Kenny
...Roy Keane je bio obicna p*ckica koja je napadala slabije...ukucajte na YouTube Vinnie Jones vs Roy Keane,kad ga je Jones opalio glavom u stomak,ovaj pobjegao ne smije ni da ga pogleda.
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi