Buđenje kluba koji je pomjerio stari sat

Pet decenija su "spavali"

Buđenje kluba koji je pomjerio stari sat

Haris Zilić

Teško je aktivirati klub koji je bio dugo u "komi", a na svojim zidovima ima one najvrijednije trofeje. Negdje u knjigama su i zapisani kao simboli igre u svojoj državi.

Period od 124 godine je ogroman u fudbalu, a rođenje Kralja iz Beneluxa veže se za 1897. godinu. To je neko vrijeme kada se fudbal lagano širio sa britanskog Ostvra na ostatak evropskog tla, pa je nekako logika cijele priče bila da se taj put nastavi južnije, bliže, pa skoro u samom komšiluku.

Najveći pisci kroz vrijeme često vole koristiti termin "sat je stao", ali ima i onih koji počnu kucati kada svi misle da je kraj. Zlatni otkucaji i oživljavanje starca u eri modernog loptanja, gdje se oni vremenski heroji trude da ostave fudbalski rukopis koji je bio početak pisanja knjige, one knjige koja će izrasti u najvažniju sporednu literaturu sportske filozofije, shavatanje nekih novih dimenzija stvarnosti, ali i uporište razonode, olakšanja i smanjivanja stresa na građevinama gdje je centar svega zeleni "tepih".

Ne treba biti surov u današnjem svijetu. Ne treba biti pohlepan i težak, jer neke stvari imaju pozadinu koja je jača od bilo kakvog modernog plesa.

Nećemo koristiti termin junaci u ovom tekstu koji je posvećen klubu koji je uzdrmao evropski fudbal, a vrijeme će to pokazati. Primjer su da neke stvari u seharama i sefovima imaju mnogo veću dimenziju i poruku, nego današnji novčani, ekonomski lov preko stadiona.

Spavali su dugo. Predugo. Možda su i čekali pravi trenutak da se vrate i pokažu šta je zapravo fudbal? Odnosno šta je cijela smisao sporta? U "komu" su pali 1973. godine, zaboravljeni od domaće, ali i evropske javnosti, probudili su se 2021. godine.

Oglasi

Ogroman period nestanka. I teško da se neki klub može uzeti kao primjer ovakve epohe i buđenja.

Bliže se novogodišnji praznici, a lider u belgijskog Jupiler ligi je Royal Uinon SG. Klub koji je do 1938. godine 11 puta bio prvak dražve i klub koji je posljednjih pet decenija bio van svih dešavanja u belgijskom fudbalu. Bili su jedno vrijeme i amaterski klub, niželigaš, klub koji je samo imao ime i historiju, ali pokazao je da vjera u neki novi fudbalski život itekako ima smisla.

Kako je lider klub kojem je kapiten fudbaler sa Malte, u kojem igraju fudbaleri sa Madagasrkara iz Angole, Luksemburga i klub čiji je roster ne mogu "ubosti" ni najveći fudbalski "bolesnici"?

Kako je počelo? Rečenicom trenera Felice Mazzuza: "Ako momci budu svjesni koji dres nose, sve je moguće", aludirajući na prošlost ovog velikog belgijskog kluba, čiji su simboli dva prstena i kraljevska kruna.

A šta predstavlja taj simbol? Predstavlja neizmjernu ljubav bogatog kralja i siromašne djevojke, koja se utopila u najljepšu priču, potkovanu fudbalskom abecedom. Pokazuje da je u životu moguće sve, ako imate čvrstu podlogu, ljubav, a ponekad i jake snove.

Danas ne govorimo o nekom romantičnom filmu ili režiranju neke ljubavne drame, danas govorimo o klubu koji je pokrenuo stari sat i klubu gdje ima puno vrijednijih i jačih stvari od novca.

Ono što radiš, radi sa velikim eomcijama ili si osuđen na period "od danas od sutra", a Union Royal SG ima još neispričanih fabula.

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

Možda i nije bitno kakav će kraj sezone biti, iako trenutno bježe četiri boda "gazdama" iz Burggea i Brisela. Najbitnije je da iz ove belgijske priče naučimo neke životne pouke. Nije kraj, ako volite iskreno i vjerujete, a ovaj klub je pun ljubavi, kao i pomenuti kralj i djevojka čiji prsten simbolizira jedno staro vrijeme.

Prvaci po 12. put? Možda i bude, e onda ćemo tek pisati o nekim drugim sistemima današnjeg fudbalskog režima, koji nisu samo bankovni račun i marketinška trka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi