Rožman podbacio, domaći moraju biti zadovoljni bodom

Sarajevo je 70 minuta imalo igrača više

Rožman podbacio, domaći moraju biti zadovoljni bodom · Riječ, dvije...

Kenan Lizde, foto: T. Hebib

U najvećem bosanskohercegovačkom derbiju nije bilo golova. Mreže su mirovale, a podjelom bodova mogu biti zadovoljeniji fudbaleri Željezničara jer su 70 minuta igrali sa igračem manje. A, to što Sarajevo nije iskoristilo brojčanu nadmoć krivac je trener Simon Rožman.

Sinoć je odigran još jedan vječiti derbi, koji će sigurno biti dugotrajno upamćen po broju kartona koje je većinom opravdano dodijelio sudija Sivac.

Završilo je bez golova 0:0, a podjela bodova je na kraju ispala zaslužena s obzirom na fanatičnu odbranu igrača Željezničara, te nedovoljnu angažiranost gostiju.

Derbi je obilovao amaterskim potezima fudbalera, od pretjerane agresivnosti u duelima gdje nije bilo prevelike potrebe, pa sve do krajnje nepotrebne nervozne komunikacije sa sudijom i protivnicima. Iz svega toga su se izrodili silni žuti i crveni kartoni, a konačni dojam je da je Sivac s obzirom na kriterij koji je zauzeo, mogao dodijeliti još koji.

Sama taktička postavka igre oba trenera praktično je pala u vodu već u 20. minuti utakmice kada je Hiroš sa jednom gluposti ostavio svoju ekipu na cjedilu.

Oglasi

Akrapović je utakmicu započeo u postavci 4-2-3-1, gdje je odstupio od dosadašnjih 3-5-2 koje je prakticirao u većini dosadašnjih utakmica.

Ideja je bila da ojača veznu liniju sa Štilićem, te da njegova kreativnost i sposobnost da zadrži loptu, donese ekipi Željezničara smirenost i kontrolu susreta.

U sastav je uvrstio i pomalo zaboravljenog Mekića, koji je u tandemu sa Karićem predstavljao dva osigurača prednjim igračima Željezničara.

Rožman je definitivno, po ko zna koji put ove sezone, pokazao taktičku ograničenost. Nakon što je pored svih lutanja napokon pronašao pravi put, te "ustoličio" taktiku 3-5-2, opet nije shvatio poentu vječitog derbija i samo je prepisao sastav iz prethodnih utakmica.

Krpić i Buljubašić u jednom od mnogobrojnih duela

Da bi Sarajevo pobijedilo Željezničar na Grbavici, potrebno je pored trenutne forme i stanja na tablici, ponuditi još pokoji začin, neki vrhunski taktički potez koji bi iznenadio protivnika.

Oglasi

Rožman je nastavio sa veznim redom u kojem igraju fudbaleri koji su pojedinačno odlični igrači, ali njihova sličnost je evidentna i lako je odbranjiva ekipi koja na pravi način odgovori. 

Drugi crveni karton u prvom poluvremenu je dodatno poremetio bilo kakve planove Brune Akrapovića, pa je bilo zanimljivo kako će Željezničar izaći na drugi dio utakmice. Malo svjetlo na kraju tunela je bio crveni za Radovića, pa je Akrapović mogao početi razmišljati o suvislom načinu odbrane.

Rožman je sa izmjenama igrača i promjenama koncepta igre kasnio drastično, pa je umjesto da vrši konstantan pritisak nekih 70-tak minuta, uspio dominaciju svesti na nekih 40-ak minuta.

Simon Rožman je pao na ispitu

Dominacija koju je Sarajevo imalo cijelo drugo poluvrijeme je plod dugotrajnog igranja sa igračem manje Željezničara, a ne organizovane i konkretne igre Sarajeva.

Utakmica je završila neriješeno, ali ukupni dojam je da je Sarajevo u ovakvom raspletu moralo pobijediti, a da uzrok što nije leži u lošim taktičkim detaljima njihovog trenera.

Oglasi

Spomenimo i herojsku borbu igrača Željezničara, te su na kraju nagrađeni bodom koji je bio maksimum izvučen iz večerašnje utakmice.

Odbrane Muftića su nekako ostale najupečatljiviji detalj ovog derbija, pa ako išta pozitivno ekipa Željezničara može izvući iz ove loše sezone, to je da su profilirali odličnog golmana.

Kako su igrali:
Željezničar:
Muftić - 8.0: Najbolji igrač derbija, izrastao u odličnog golmana, koji iako mlad iz utakmice u utakmicu konstantno napreduje.
Galić - 6.0: Junak prošlog derbija danas je postavljen povučenije nego prošli put. Svu energiju je trošio na zaustavljanje čestih napada po njegovoj strani.
Radinović - 6.5: Defanzivno odlična rola Crnogorca, energetski odlično izdržao utakmicu.
Cavnić - 6.5: Skakao, blokirao, izdržavao veliki broj duela.
Cocalić - 5.0: Iz sopstvene greške u duelu sa Kyeremehom napravio problem, nakon kojeg dobija direktan crveni karton. Oslabio ekipu u daljnjoj borbi za opstanak.
Karić - 6.5: Iako nije imao nekih poteza zbog kojih se dolazi na utakmice, zaslužio veću ocjenu za fanatičnu borbenost i defanzivne kvalitete koje posjeduje.
Mekić - 6.0: Za utakmicu 11 na 11, definitivno pravo rješenje, ali sa igračem manje se osjetio nedostatak kontinuiteta.
Štilić - 5.5: Još jedna "žrtva" na današnjoj utakmici. Prisiljen na defanzivne aktivnosti, česte faule, pa nije mogao pokazati nesumnjivo veliki napadački kvalitet.
Hiroš - 5.0: Igrač od kojeg se večeras puno očekivalo, napravio veliku glupost u ranoj fazi utakmice, te unazadio ekipu u borbi za opstanak.
Boljević - 5.5: Prisiljen igrati beka umjesto predviđenog krila. Akrapović ga je na vrijeme mijenjao.
Krpić - 6.5: Kapitenski se borio, izdržavao bezbroj teških duela, čak uspio i zaprijetiti par puta iz ničega.

Još su igrali:
Ovčina - 5.5: Trudio se, pokušao se nametnuti po boku, ali nedostatak kontinuiteta i prave forme je ostavilo traga.
Amoah - 6.0: Radio je defanzivno dobre stvari, znao i zaprijetiti pred kraj.
Selimović - 6.0: Uveden da proba zaustaviti i blokirati što više situacija, većinom uspijevao.
Bismarck - nije dovoljno igrao za ocjenu

Bruno Akrapović - 6.5
Pokušao iznenaditi protivnika promjenom taktike, čak se u prvih dvadeset minuta to činilo i dobro, da bi sa crvenim kartonima sve izgubilo smisao. Na kraju pravovremenim izmjenama i pomjeranjima igrača uspio spasiti bod.

Sarajevo:
Iliev - 6.0: Nije imao puno posla, sve je obavio korektno.
Čelik - 6.0: Mladić koji je izgledao prilično zrelo, mada je očito da ima jake defanzivne sklonosti, a slabije se snalazio u čestim iznošenjima lopte.
Aničić - 6.5: Siguran pozadi, kada ekipa ima viška osjeti se njegov kvalitet, jer ipak za stopera "zna" igrati.
Soldo - 6.5: Dobar igrač, nepravedno izostavljan u prvom dijelu sezone. Moderan stoper.
Beganović - 6.0: Odlična moć ponavljanja, nije na pravi način konkretizovao te svoje kvalitete.
Radović - 5.0: Pored trenera jedan od krivaca za izgubljena dva boda. Da je ostao u igri, Željo u drugom poluvremenu sa dva igrača manje ne bi imao šta tražiti.
Buljubašić - 6.5: Veliki potencijal, u derbiju pokazao dosta kvalitete, budućnost kluba. Ponekad se čini da Julardžija i on znaju smetati jedan drugome.
Julardžija - 6.0: Momak sa odličnom obostranom tranzicijom, pokazao je to i večeras. Često mu nedostaje potrebne kreacije.
Mustafić - 6.5: Dobro ušao u utakmicu, pokušao naći prostor između linija, ali nekako djeluje da Rožman treba pronaći bolje rješenje za ovu poziciju, a Mustafića "povući" malo prema nazad.
Kyeremeh - 6.5: Ako nije povreda u pitanju, nejasno je zašto ja zamijenjen. Konstantno opasan, energetski na visokom nivou, iznudio crveni Cocalića.
Čataković - 6.0: Trudio se, pokušavao stalno, danas ga lopta nije slušala kako smo navikli od Hamze.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Još su igrali:
Hasić - 6.0: Pitanje za Rožmana, kako od najboljeg krila lige za pola godine napraviti prosječnog igrača.
Renan Oliveira - 6.0: Isto kao i kod Hasića, samo je ovdje riječ o napadaču .
Duljević - 6.0: Za ovo malo vremena pokazao da ima ono "nešto". Ako se uspije pripremiti bez povreda, veliko pojačanje.
Mehmedović - nije dovoljno igrao

Simon Rožman - 5.0
Nije uspio pronaći način da pobijedi utakmicu gdje je imao preveliku prednost od 20. minute. Od starta vukao nelogične poteze, a na kraju (zadnjih pola sata) totalno izgubio konce, te mu je ekipa djelovala neorganizovano, iako je protivnik imao igrača manje čak sedamdeset minuta.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Akilem
Željo ne moze biti zadovoljan bodom: igrao je kući, predzadnji je na tabeli... Lizde napravio analizu popljuvao Rožmana a pohvalio Akrapovića koji je izbjegao fudbal parkirajući autobus pred golom.
3 1
user1619624678
Joj novinara i kuurca. Kakva plava ljiga ovo piše. Parkirali autobus i branili se ko Žepa na svom stadionu iako ispadaju iz lige i za to ocjena da kao da su pobijedili. Dobroj ekipi igrac manje ne znaci nista pogotovo na svom terenu. Cak bude ta ekipa i opasnija. Željo je pokazao da je zreo za drugu ligu. To novinari nece napisati nego ce slikari tribinu i govoriti o nekoj ljubavi i broju navijača
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi