Zašto igrači pričaju sa rukom preko usta? Ne, nije zato da im ne čitaju sa usana

Zašto igrači pričaju sa rukom preko usta? Ne, nije zato da im ne čitaju sa usana

Esmer Oštraković

Prizor kako fudbaleri prekrivaju usta dok razgovaraju sa saigračem ili protivnikom je sve češći na terenima širom svijeta.

Uvijek se predpostavljalo da je razlog toga kako niko ne bi mogao da čuje šta govore ili da kamere ne bi snimile, te da im se kasnije ne bi čitalo sa usana.

Jedan od najboljih primjera jeste kada je bivši igrač Southamptona Nathan Redmond prekrio usta dok je razgovarao sa trenerom Manchester Cityja Pepom Guaridolom.

Southampton je tu utakmicu izgubio sa 2:1 na Etihadu, a nakon toga viđen je voema zanimljiv razgovor između Guardiole i Redmonda.

Ipak, sada je otkriveno da to nema apsolutno nikakve veze sa čuvanjem nekih informacija privatnim, a svi su bili iznenađeni kada su saznali zašto se to radi.

Naime, fudbaleri stavljaju ruku na usta kako bi ih njihov sagovornik bolje čuo, otkrio je Phil Hall, čovjek koji je radio u brojnim klubovima u Premiershipu.

"Jednom sam razgovarao sa fudbalerima o tome i rekli su mi da kada su blizu nekoga i stave ruku preko usta, sagovornik ih bolje čuje", kaže Hall, te dodaje:

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Na utakmicama naravno ima mnogo buke kako na terenu tako i na tribinama i morate pronaći način da vas bolje čuju", rekao je Hall.

Tako je razbijen mit da fudbaleri ruku preko usta stavljaju iz razloga kako ne bi bilo snimljeno ono što govore.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi