Umičević: Šuman nas je slagao za diplomu, bezobrazan je i arogantan, treba da ide!

Ističe da je stanje u reprezentaciji veoma loše

Umičević: Šuman nas je slagao za diplomu, bezobrazan je i arogantan, treba da ide!

S. Mlaćo

Rukometna reprezentacija naše zemlje u nedjelju je savladala Estoniju u Bugojnu, ali daleko od toga da možemo biti zadovoljni dosadašnjim igrama u kvalifikacijama za EP.

Jasno je da ćemo morati biti 'pravi' protiv Austrije, no evidentno je potrebna smjena generacija u reprezentaciji, a mnogi su nezadovoljni radom selektora Bilala Šumana.

Potpredsjednik RS BiH, te predsjednik RS Republike Srpske Marinko Umičević za SportSport.ba kaže da Šuman treba napustiti kormilo reprezentacije, a da su čelnici saveza iz bošnjačkog reda upravo bili za novi ugovor Šumanu.

Ističe da je zbog toga dobio kritike u Federaciji BiH, a da Šuman po njegovom mišljenju obmanjuje javnost.

"Bio sam protiv toga da Šuman ostane selektor. Potrebno je bilo da mi nakon EP napravimo novu priču i podmladimo reprezentaciju. Nama dolaze igrači od 40 godina iz cijelog svijeta, tako skupo plaćamo avionske karte, a sve pored naše djece koja su protiv Njemačke pokazala kako se bori za dres reprezentacije. Mene su Bošnjaci napadali, mene to ne zanima, jer smatram da je Šuman velika zabluda i ne treba tu da bude. Slagao nas je da ima odgovarajuću EHF diplomu, nema, pa na klupi mora sjediti drugi čovjek da ga 'pokriva'. Prema tom čovjeku je arogantan i bezobrazan, te ni on ne želi više da sjedi na klupi i 'pokriva ga'", priča Umičević.

"Smatram da Bošnjaci iz Saveza sada trebaju da se oglase. Oni su ga postavili, predsjednik treba sazvati Upravni odbor i da ga mi promijenimo. Nisam bio za to da se potpiše novi ugovor, a ta potraživanja što on priča da ima... Nema toga ko prije da se na kutiji cigara pišu dugovi kao kod Smaje Karačića. On ako ima potraživanja neka tuži. Prošli Savez je radio na crno, nikada nije bio upisan u registar. Moj stav je da bošnjački članovi UO trebaju da se izjasne, a mi iz RS smo bili protiv Šumana. Smatramo da je potrebna smjena generacija, loša je atmosfera u reprezentaciji, zavladao je javašluk, a sada smo došli do dna. Lično smatram da imamo još nade i šanse da možemo pobijediti Austriju, ali sa ovim selektorom to neće moći. On nema autoriteta, to je uvidio i sportski direktor Muhamed Toromanović. I sa njim sa nezadovoljan, jer je on šef selektoru, a ja sam predložio Toromanovića. Selektor mora da zna da je RS BiH njemu poslodavac, ali on to ne je** ni jedan posto. Zavadio se i sa BHFanaticosima sada, nema šta im nije izgovorio. Sit je sam sebe, nema diplome, slagao je da ima odgovarajuću diplomu...".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Ko bi mogao biti novi selektor ukoliko se desi promjena?

"Čekamo stav Bošnjaka. Moj prijedlog je bio da raspišemo konkurs. Svakako se vodi da je selektor Aleksandar Saša Radosavljević, on 'pokriva' Šumana. Neka se javi ko ima licencu, potreba je za svježom krvi. Imamo kvalitetnih igrača u Premijer ligi. Bošnjaci su sada promijenili mišljenje, od četvorice zvali su trojica i pitali me da li bi Veselin Vujović bio selektor uz vođenje Borca. Nisam za to. Neka se raspiše konkurs, ima tu dobrih trenera koji su slobodni. Ne možemo dozvoliti da nas vodi neko ko je bezobrazan i neodgovoran. Nisam ni da se odluke donese preko noći, izbor selektora je ozbiljna stvar", dodao je Umičević.

Top Komentari

Bosnaa
Jedva si docekao ovaj trenutak ovaj tako nazivimo "kiks" ali realno jedino koji treba da ide si ti! Cim ti odvajas mi iz RS, vi... Nema tu sporta smradu jedan, pusti Sumana da ovu mrtvu repku vodi
10 3
Ters
Kad vidim koliko je bolesnik spomenuo termin Bošnjaci, sve mi je jasno. Sport je ovo, nema veze s nacijom, osim kod ovih idiota
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi