Rusi učestvuju na poznatom turniru: Da li je ovo znak da napuštaju UEFA-u?
FOTO: EPA

Očekuju ih prve zvanične utakmice nakon sankcija

Rusi učestvuju na poznatom turniru: Da li je ovo znak da napuštaju UEFA-u?

H. Zilić

Ruske reprezentacija i klubovi još uvijek su pod sankcijama UEFA-e, ali i FIFA-e nakon agresije Rusije na Ukrajinu koja je počela početom 2022. godine.

U Rusiji su nezadovoljni odlukama smatrajući da sportisti nemaju veze sa trenutnim dešavanjima pa su tako spremni na radikalne korake.

Ranije se pojavila vijesti da bi Rusija mogla napustiti UEFA-u i pridružit se azijskoj konfederaciji, a da to ozbiljno misle svjedoči posljednji potez.

Rusija će igrati poznati turnir u organizacija CAFA, riječi je o prvenstvu Centralne Azije na kojem učestvuju Iran, Uzbekistan, Kirgistan, Tadžikistan, Afganistan i Turkmenistan. Osma reprezentacija znat će se u narednom periodu. To će biti reprezentacija sa Wild Cardom.

Turnir će se igrati od 9. do 21. juna 2023. godine.

U Aziji je više sličnih turnira tako smo nedavno gledali Zaljevski turnir koji se održao u Iraku, a imamo i turnire za manje azijske selekcije.

Oglasi

Ruska fudbalska reprezentacija će tako nakon više od godinu dana odigrati zvanične mečve.

Vidjet ćemo šta ovo u konačnici znači i da li je ovo znak da Rusija napušta UEFA-u?

Rusi su i pod sankcijama FIFA-e pa ćemo također vidjeti šta ih čeka u kvalifikacionom periodu za Mundijal 2026. godine.

Ako Rusija bude u azijskim kvalifikacijama za Mudnijal, imali bi i lakši put do prvenstva. iz Azije će učestvovati 8 ekipa, dok će jedna otići u interkontinentalni baraž.

Naravno dosta toga ovi i o FIFA-i i pomenutim sankcijama.

Top Komentari

ubnt
Fashisti ne mogu igrati sa ostatkom svijeta. To je isto kao da je organizovan mundijal u 2. svj. ratu, i ucestvovala i Njemacka.
0 0
Cestitam vam. Samo idite i igrajte tamo
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi