Rusi imaju plan, ne zanimaju ih puno sankcije UEFA-e
FOTO: EPA

Ulaze u novu konfederaciju?

Rusi imaju plan, ne zanimaju ih puno sankcije UEFA-e

H. Zilić

Ruski klubovi, ali i ruska reprezentacija pod sankcijama su UEFA-e zbog ratnih dešavanja u Ukrajini i invazije Rusije na susjednu zemlju.

Veliko je pitanje kada će popustiti sankcije za Rusiju, tako da je i pitanje budućnosti ruskih klubova koji neće igrati međunardone mečeve, međutim na papiru je jedna nova ideja i Rusi kao da žele pokazati UEFA-i da im nije toliko bitna.

Iako je bilo riječi ranije da Rusi ne razmišljaju da pristupe Aziji i tamošnjem fudbalu, čini se da su sada zapuhali neki drugi vjetrovi.

Ruski klubovi, ali i sami Fudbalski savez Rusije razmislit će da u narednom periodu njihovi klubovi nastupaju u Azijskoj ligi prvaka i Azijskom kupu koji se igra po ugledu na Evropsku ligu.

Ako bi došlo do ove ideje svakako da bi ruski klubovi bili među glavnim favoritima u pomenutim takmičenjima, međutim neki su mišljenja da nije to baš tako.

"Mislim da prelazak u Azijsku fudbalsku konfederaciju neće biti od velike koristi ruskom fudbalu. Ali ako neko misli da će Rusija osvojiti sve što se može osvojiti, vara se", rekao je bivši selektor Uzbekistana Vadim Abramov.

Sličan potez je 2006. godine uradila Australija, a njihovi klubovi se dosta muče i teško mogu parirati nekim vodećim klubovima iz Azije koji ulažu dosta novca.

Svakako da će biti zanimljivo ispratiti konačnu odluku Rusa, ali što se tiče UEFA-a sankcije sigurno neće zadugo popustiti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti