Presedan na FIFA-inom kongresu: Suspendovana tri saveza, šta je s Rusijom?

Kongres održan u Dohi

Presedan na FIFA-inom kongresu: Suspendovana tri saveza, šta je s Rusijom?

Eldar Ganibegović

Danas je u Dohi (Katar) održan kongres FIFA-e.

Prije dva dana najavili smo ovaj kongres s naslovom "Sudnji dan za ruski fudbal: Ovo bi mogao biti kraj!", te u tom članku prenijeli natpise ruskih medija kako bi tamošnji savez mogao biti isključen iz FIFA-e.

FIFA je i suspendovala tri nacionalna fudbalska saveza, ali među njima nije ruski što je izazvalo iznenađenje. Ipak, predsjednik FIFA-e Gianni Infantino objasnio je današnju odluku:

"Isključivanje Fudbalskog saveza Rusije iz FIFA-e nije opcija. Ako nećemo da radimo na spajanju ljudi u svojim razgovorima i dogovorima, onda je najbolje da ne radimo ništa. Mogu samo pozvati vođe na dijalog i smirivanje sukoba. Isključivanje ruske reprezentacije i klubova nije bila laka odluka", rekao je on.

Ipak, FIFA je suspendovala na neodređeno vrijeme Pakistan, Zimbabve i Keniju, a razlog je uplitanje treće strane i preuzimanje Saveza od strane vlade što ozbiljno krši FIFA-in statut.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Infantino je kazao da će azijskom i za dva afrička saveza suspenzija biti ukinuta čin situacija bude u skladu s FIFA-inim propisima.

Podsjetimo, kada je u pitanju Rusija, oni su suspendovani iz UEFA-inih i FIFA-inih takmičenja, oduzeto im je domaćinstvo finala Lige prvaka (bit će odigrano u Parizu), a i njihovi klubovi su izbačeni iz evropskih takmičenja. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti