Šabović: Upozoravao sam Šećerbegovića, podnijet ću krivičnu prijavu ako ne reaguju nadležni organi

Zanimljivo izlaganje bivšeg predsjednika Slobode

Šabović: Upozoravao sam Šećerbegovića, podnijet ću krivičnu prijavu ako ne reaguju nadležni organi

A. Beganović

Ovih dana u žiži bh. javnosti je FK Sloboda, koji je ispao iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali sada velika borba se vodi za mjesto predsjednika ovog kluba. Čak sedmorica kandidata pretenduju za mjesto predsjednika UO Slobode od čega imena dvojice još uvijek nisu poznata. Po tuzlanskim koularima kruži priča da je jedna od anonimnih prijava i ona od bivšeg predsjednik Slobode, Saliha Šabovića koji je za SportSport.ba govorio o vremenu provedenom na čelu tuzlanskog kluba, ali i o aktuelnoj situaciji. 

Šabović je na čelu Slobode bio od 2007. do 2010. godine kada je podnio ostavku zbog sukoba interesa jer je na izborima izabran za člana Skupštine Tuzlanskog kantona. Nije ga bilo u medijima posljednjih godina, barem kada je u pitanju FK Sloboda, no pristao je govoriti za SportSport.ba

Fudbalski klub Sloboda je ispao iz društva najboljih bosanskohercegovačkih klubova. Vaš komentar?

"Prije svega želim da pozdravim sve ljubitelje sporta, posebno ljubitelje Slobode, te navijače Fukare i sve koje interesuje ova tema. Pravo da vam kažem, teško je komentarisati ispadanje Slobode. U ono vrijeme kada sam došao za predsjednika Slobode, a prije toga sam bio član Upravnog odbora, nisam mogao zamisliti da Sloboda može da ispadne u niži rang. To nije postojalo uopšte kao mogućnost jer kada sam bio predsjednik da je bilo nekakvih naznaka, da će se ispasti u niži rang sigurno bih podnio ostavku na vrijeme da dođe neko ko bi to spriječio. Nisam pratio detalje i ne bih sad mogao reći čija je krivica, no ona je na onima koji su vodili klub. Najveći grad u Federaciji, u državi, ako uzmemo da je Sarajevo sastavljeno od više opština - četiri opštine, pa najmnogoljudniji kanton i dozvoli se da se ispadne iz Premijer lige. Da ne kažem da klub mora biti u vrhu Premijer lige, pa da igra evropske utakmice. Tačno da ne povjeruješ.  Ne mogu govoriti u njihovo ime (Upravni odbor), znam da im sigurno nije lako. Mislim da se radi o totalnom neznanju. Više su se ponašali kao blagajnici gradskih i državnih para, nego kao neko ko treba da drži Slobodu na visokom nivou i da nikada ne dođe do ovoga".

I u vaše vrijeme situacija nije bila sjajna. Možete li se sjetiti tog perioda?

Oglasi

"Sloboda je bila i tada u jako teškoj situaciji, mislim da je bila negdje pretposljednja i tada se govorilo o ispadanju i spašavanju Slobode. Kada sam došao na čelo kluba nisam se mogao pohvaliti da sam bio neki veliki poznavalac fudbala, ali sam znao da se moraju neke stvari popraviti. Pod jedan dva i tri, i nema čini mi se četvrte - a to je uvesti red i disciplina u klub, poboljšati igru na terenu i stvoriti dobar odnos sa navijačima. To troje kad se poreda, rezultat ne može izostati.

Napravio sam takvu organizaciju koja je na kraju dala rezultate. Vrlo brzo smo vratili Slobodu tamo gdje joj je mjesto. Čini mi se da u jednom periodu šest mjeseci Sloboda nije primila gol u Tuzli i taj prvi gol što smo primili od Borca je misteriozan, ali ne bih sad o tome jer tada je bilo puno problema.

Na kraju nastavili smo sa dobrom igrom, pogotovo na domaćem terenu. Igrali smo i dva puta u finalu Kupa, što mislim da je zaista lijep rezultat. I tada a i sada mislim da je rak rana našeg fudbala Nogometni savez BiH. Tamo se određuje ko treba da ispadne, ko da ide u Europu, a ko će i šta osvojiti. Pošteno govoreći, teško se od toga odbraniti.

Nažalost, bili smo i kažnjeni, nisu nam dali da izađemo u Evropu. No, nismo se predali. Tužili smo ih i dobili ih na kraju na sudu. Tražili smo odštetu od 650.000 KM jer je to neki minimum zarade prilikom izlaska u Evropu. Nekim igrama je odštetni zahtjev smanjen na 209.000 KM, ali nažalost kad sam otišao s čelne pozicije kluba zbog sukoba interesa s obzirom da sam izabran u Skupštinu TK, neko se u Slobodi odrekao se i tih novaca. Znači, ti novci od Saveza nikada nisu došli u Slobodu. Na kraju krajeva, dva puta finale Kupa, jednom izlazak u Evropu, za tri i po godine, mislim da je to jedan dobar rezultat. Moje mišljenje je da se klub uvijek mogao držati u tom nekom vrhu, a pogotovo sa financiranjem koje je Sloboda imala poslije mog odlaska. Da ne spominjem za vrijeme ove Uprave, koja je imala tolika sredstva i garantujem sa jednim dobrim upravljanjem, sa jednom dobrom disciplinom, te redom i poznavanjem fudbala, naš klub je uvijek mogao biti u samom vrhu bh. fudbala."

Bez novca je teško do rezultata. Koliko se trošilo u vrijeme dok ste bili na čelu kluba?

Oglasi

"Pa trenutno ne znam kakva je sad situacija, koliko je sada potrebno da bi stvari dobro funkcionisale, odnosno da bi Sloboda bila u vrhu bh. fudbala. Dok sam bio predsjednik negdje oko u 1.5 miliona maraka je bilo potrebno sredstava da se može normalno igrati za neki dobar rezultat. Za još bolji rezultat trebalo je više sredstava, pa i bolji infrastrukturalni uslovi.

U to vrijeme, nije bilo pomoći od gradskih struktura kao sada. Možda nekih šest do sedam hiljada KM mjesečno, a od toga su nam odbijali u vidu dugovanja za vodu koja su nastala prije mog dolaska. Tako da je dugo odbijano od tih novaca koje smo dobijali od grada. Drugim riječima, skoro sve smo morali osigurati ja i Upravni odbor.

Dobro se sjećam, tada smo donijeli jednu odluku da ko želi da bude u Upravnom odboru mora obezbijediti godišnje 50.000 KM. Ako neko nije mogao da osigura ta sredstva, ja bih uskočio u pomoć.  Imali smo redovne isplate, funkcionisali smo, imali smo rezultate, obezbjeđivali smo taj neki prosjek godišnje oko 1,5 milona maraka. Kada to sve sračunamo, dok sam bio na čelu kluba u neke tri i pol godine, potoršeno je oko pet miliona KM.

Također, želim naglasiti i da je valjalo izmiriti sve obaveze koje su nastale prije mog dolaska kako bismo mogli uopšte igrati u Premijer ligi. I to je bio veliki napor ali nekako smo uspijevali. U jednom određenom periodu sam morao podići kredit preko svoje firme, da bih nastavio dalje finansiranje Slobode. Ali smo prethodno donijeli jednu odluku koja je vezana za pozajmice.

To je možda najinteresantnija za ovu moju priču i za ovaj intervju obzirom na ono što se dešavalo za vrijeme mog mandata, kasnije, pa i sada dok je ova Uprava na čelu kluba. Najvjerojatnije, ako ne budu tužilaštvo ili neki inspekcijski organi reagovali nakon ovog mog intervjua, lično ću podnijeti krivični prijavu protiv sadašnje Uprave.

Oglasi

Zašto su sakrili odluku koja je donesena za vrijeme dok sam bio predsjednik, a to je odluka da niko ne može posuditi novac klubu, pa da iste te novce od Sloboda vraća, a pogotovo sudskim putem. Svako je morao potpisati da se odriče utuživanja za pozajmice, a da te pozajmice idu u neko buduće, da li dioničarsko društvo, da li neki drugi oblik organizovanja - jer tada nije bio jasan zakon o sportu a čini mi se nije ni danas.

Dakle ponavljam, mi smo donijeli na Upravnom odboru odluku  vezano za pozajmice, da ko god posudi Slobodi, ne može tužiti Slobodu. Ta sredstva po odluci se knjiže kao dugoročni plasmani, pa ta recimo dugovanja nikada ne mogu dovesti klub u situaciju da ne može igrati u prvenstvu ili nešto drugo. Nakon mog odlaska, neko je sakrio tu odluku, omogućio ljudima koji su pozajmljivali da tuže Slobodu sa visokim kamatama, te da je blokiraju i da novci koje daje grad idu na vraćanje tih pozajmica.

Pored mog upozorenja sadašnjem predsjedniku koji još uvijek nije smijenjen, gospodinu Šećerbegoviću, da ima ta odluka, da se ona treba samo dostaviti sudu i da niko ne može dobiti te novce sudskim putem, odnosno niko ne može blokirati Slobodu, on je to samo čuo ali nije htio da reaguje.

I na kraju je isknjižio sva ta potraživanja i sve te obaveze fudbalskog kluba prema tim ljudima koji su ulagali, između ostalog i moje ulaganje, ulaganje moje firme koja su blizu milion maraka, iako ni u jednom trenutku ta sredstva nisu predstavlja problem za funkcionisanje Slobode. Moram da naglasim da ovdje ne govorim o ulaganjima koja smo dali za tri i po godine, koja iznose sigurno preko dva miliona maraka.

Još jedna zanimljivost kada smo se dotakli ove teme. Bio sam predsjednik komisije Fudbalskog saveza BiH za otpis poreznih dugovanja premijerligaša. Nakon nekoliko sastanaka sa klubovima, te sa direktorom porezne uprave i tadašnjim premijerom Brankovićem, stekao sam dojam da su bili naklonjeni da se otpišu sva porezna dugovanja naših klubova. Sve je to bilo donešeno na Vladi, te samo je bilo potrebno uraditi jednu stvar. Iz vlade su rekli da je samo potrebno izvršiti kontrolu klubova i da se oni slažu oko svega. Nakon što sam na jednom sastanku sa klubovima spomenuo da se treba izvršiti kontrola njihovog poslovanja, nikada više predstavnike klubova nisam mogao sastaviti na jednom mjestu. Radije su išli na to da budu blokirani, da ispadnu iz Premijer lige, nego da se izvrši kontrola poslovanja klubova."

Oglasi

Po vašem mišljenju, šta je u ovom trenutku najbolje za fudbalski klub Sloboda?

"Teška je situacija za Slobodu i sve one koji vole klub sa Tušnja. Međutim, iz ove kože se ne može. Slobodu valja vraćati tamo gdje pripada. Tri stvari se moraju poredati po mom mišljenju, te bez toga ko god da dođe neće moći ništa napraviti. To je dobar odnos sa navijačima koji su iskreni prijatelji kluba i čini se da su jedini koji u ovom trenutku misle dobro Slobodi, dobar odnos sa gradskom upravom bez koje se neće moći vratiti Sloboda u rang koji pripada, i nova Uprava.

Sasvim nova Uprava, te organizacija kluba kako su organizovani svi ostali klubovi, a ne na ovakav način, pet- šest ljudi su i u Skupštini i u Upravnom odboru, a i vlasnici istovremeno, ali sa tuđim novcima. Trenutno, koliko znam, najbolja opcija su dvojica ljudi. Ne znam koliko su zaniteresovani, jedan sigurno jeste, ali da dobiju mandat i odriješene ruke da mogu sastaviti novu Upravu, okupiti privrednike i uticajne ljude, napraviti dobar odnos sa navijačima, dobar odnos sa gradskom upravom i Slobodu vratiti ponovo u najviši rang. Da se ne zavaravamo u ovom trenutku, najbolja opcija su Senad Džambić i Azmir Husić. Oni vole sport, imaju znanje i mogu to uraditi. S njima treba razgovarati i dovesti ih da se što prije Sloboda vrati gdje joj je mjesto."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Po tuzlanskim kuloarima spominje se da Vi stojite iza anionimne prijave za predsjednika UO FK Sloboda. Možete li nam razriješiti misteriju?

"Prvo, niko nije sa mnom razgovarao. Drugo, opet se javljaju oni koji i dalje žele da Slobodu vode na sličan način, ali ne i ne da budu odgovorni. Nemam ja tu namjeru, previše je to stresno, puno sam uložio. Na kraju krajeva, nemam sada ni mogućnosti da vratim Slobodu tamo gdje je nekad bila. Stojim na raspolaganju eventualno nekoj novoj Upravi za svu pomoć ako im zatreba. Nemam kapaciteta da to sad trenutno radim. Opet ponavljam, malo je ljudi koji to mogu. Najbolje je da se ovi koji su doveli Slobodu gdje je sada više ne javljaju nikako, te da neko prelazno tijelo preuzme klub dok ne dođe nova Uprava. Da li će to biti neko od ove dvojice sto sam već spomenuo ili da li će to uraditi zajedno uopšte nije bitno u ovom trenutku. Ja lično nisam zainteresovan za tu funkciju."

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

senad035
Hahaha naso se lopov nesto pticat, pa ti isti ko i ovi drugi, samo Azmir i niko vise
2 3
user1675926959
Azmir će vam zadnji ekser zakucati.TUŠANJ i ništa drugo !!!!!!! Hahahah
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije