Glasnogovrnik francuske Vlade opleo po Hamuliću i društvu koje je odbilo podržati LGBT osobe
Foto: Toulouse

Oglasio se Olivier Veran

Glasnogovrnik francuske Vlade opleo po Hamuliću i društvu koje je odbilo podržati LGBT osobe

E. Ganibegović

Toulouse je jučer igrao meč 35. kola francuske Ligue 1 protiv Nantesa, a u konkurenciji nije bilo potencijalnog reprezentativca Bosne i Hercegovine, Saida Hamulića.

Nije u pitanju nikakva suspenzija, povreda ili odluka trenera, nego Saidova odluka da ne podrži LGBTIQ+ osobe.

Čelnici francuske Ligue 1 odlučili su da svi klubovi nose psoebne dresove u duginim bojama kao znak podrške LGBTIQ+ zajednici, što se nije dopalo Hamuliću.

Pored Hamulića nastup su odbili Zakaria Aboukhlal, Fares Chaibi, Moussa Diarra i Logan Costa, a sada se oglasio i glasnogovornik Vlade Francuske, Olivier Veran.

On je osudio poteze spomenutih fudbalera da odbiju nošenje dresa s duginim bojama u znaku borbe protiv homofobije.

"To je sra*e. Ranije sam čitao članak gdje je neko, vjerujem trener, rekao da je homofobija mišljenje. Ne, to je zločin", rekao je Veran na kanalu France2. 

Oglasi

Dodao je da danas živimo u vremenu u kojem svako ima slobodu voljeti sebe na način na koji to želi.

Upitan o potrebi nametanja sankcija neposlušnim igračima, Veran je objasnio da bi, da je on trener ili menadžer fudbalskog tima, rekao svojim igračima:

"Važno je to učiniti, to je poruka koju šaljete mladima. Mnogi mladi ljudi danas još uvijek pate od homofobije u svojim svakodnevnim životima i sva su sredstva dobra da se normalizira ono što je već normalno".

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Potez Hamulića i pomenutih igrača, očekivano, naišao je na podijeljene reakcije. Neki ih hvale, a neki kude.

Ostaje da se vidi da li će snositi neke sankcije za svoju odluku, no jasno je da organizatori kampanje pod nazivom "Homoseksualci ili heteroseksualci, svi nosimo isti dres" nisu nimalo zadovoljni. 

Top Komentari

velez mo
Haj ti Saide u Velez,vidiš da je to sve nenormalno
2 0
Shaba
Danas ako kojim slucajem ne podrzavas neke nametnute stavove , agresivno te napadaju , ucjenjuju,pritiscu i to je kao ok. Agresivno pokusavaju nametnuti da ti moras prihvatit njihov izbor i zabraniti ti da imas vlastiti izbor. Svaka cast Hamulicu i svim ostalima koji brane svoje vrijednosti i ne pristaju da im se namece promovisanje razno raznih devijacija.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi