Pred njihovim očima velikan propada: Navukli su maske klauna, svjesni da je gotovo

Sve niže i niže

Pred njihovim očima velikan propada: Navukli su maske klauna, svjesni da je gotovo

E. Škorić

Francuski velikan AS Saint-Etienne ispao je iz Ligue 1 u Ligue 2, ali uskoro će po svemu sudeći i Nacionalnu ligu, odnosno treću.

Ponajveći francuski klubovi nalaze se u drugoj ligi, a to su Bordeaux i spomenuti St. Etienne. I dok se Bordeaux dobro drži i ima mogućnost da se vrati u elitu, Saint-Etienne nastavlja da propada.

U 15 mečeva u 2. ligi Zeleni su uspjeli da osvoje samo 11 bodova, zbog čega su na posljednjem mjestu i imaju četiri boda zaostatka za najbližim timom koji se nalazi u sigurnoj zoni.

U subotu je St. Etienne poražen kod kuće od Rodeza sa 2:0 u 15. kolu. Najvjerniji navijači Saint-Etiennea odlučili su obući maske klauna i predstaviti ih na televiziji koja je prenosila susret. Na taj su način jasno poručili šta misle o cijeloj situaciji u i oko njihovog kluba.

Čini se kao da nezaustavljivo jedan od najvećih klubova Francuske ide u propast. S 10 naslova su rekorderi s PSG-om, a 1976. godine su igrali finale Evropskog kupa. Tada ih je pobijedio Bayern s 1:0.

Osnovan 1920. godine, St. Etienne ima i šest trofeja Kupa, pet trofeja Superkupa Francuske, a među istaknutih igračima koji su nosili dres ovog tima bio je i Michael Platini. S ovih prostora u dresu St. Etiennea igrali su Ivan Ćurković i Vladimir Durković, nekadašnji reprezentativci Jugoslavije.

Oglasi

Najveći rival kluba je Lyon, no pitanje je zaista kada će se ponovo ti rivali sastati. Navijači St. Etiennea čekaju bolja vremena, a hoće li ona i kada doći, to u ovom trentuku niko ne zna.

Krajem maja ove godine St. Etienne je ispao iz Ligue 1 nakon što je od Auxerrea izgubio u baražu za Ligue 1. Tada su penali presudili St. Etienneu, a onda je nastao veliki haos jer su svi navijači domaćeg tima utrčali na teren i krenuli u obračun sa igračima.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Zaista je tužno vidjeti tabelu 2. lige u Francuskoj i ekipu Etiennea zakovanu za dno. Niort je pretposljednji sa 12 bodova, dakle bod više od velikana koji propada, a u opasnoj zoni je i Rodez sa 15 bodova. Nimes je 17. sa 15 bodova, a ta pozicija vodi u doigravanje za ostanak u drugoligaškom društvu.

Lider na tabeli je Le Havre sa 32 boda, Bordeaux ima 28. Za sada su to i dva najozbiljnija kandidata za povratak u Ligu 1. I ovdje slijedi pauza do kraja godine zbog Svjetskog prvenstva u Kataru. Dovoljno vremena da navijači St. Etiennea malo odmore i zaborave sve loše što se dešava njihovom klubu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi