Salah je drugi najskuplji igrač svijeta, a prvi vrijedi skoro kao Messi i Ronaldo zajedno

Istraživanje CIES-a

Salah je drugi najskuplji igrač svijeta, a prvi vrijedi skoro kao Messi i Ronaldo zajedno

A. Čaušević

CIES, ugledni fudbalski institut iz Švicarske je objavio listu 100 najskupljih igrača iz pet najjačih evropskih liga.

Prema Institututu za fudbalske opservacije najskuplji fudbaler današnjice je Kylian Mbappe. Zvijezda PSG-a vrijedi 252 miliona eura.

Drugi na listi koja se sastavlja na osnovu više pokazatelja (učinak na terenu, broj godina, trajajnje ugovora, markentiški aranžmani...) je Mohammed Salah. Sjajni Egipćanin vrijedi (219.6 miliona eura).

Podijum je kompletirao Raheem Sterling. Vrijednost fudbalera Manchester Cityja i engleske reprezentacije iznosi 207.8 milion eura.

Interesantno, dva najpopularnija fudbalera današnjice Lionel Messi i Cristiano Ronaldo zajedno vrijede skoro kao Mbappe. Vrijednost sjajnog Argentinca koji zauzima 4. mjesto iznosi 167.4 miliona eura, a portugalski as na 20. poziciji vrijedi 118.1 miliono eura.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

U top 10 još se nalaze Jadon Sancho, Sadio Mane, Karry Kane, Roberto Firmino, Antoine Griezmann i Leroy Sane.

Kada su u pitanju fudbaleri iz regiona na listi se našao samo Luka Jović. Vrijednost igrača rođenog u Bosni i Hercegovini se procjenjuje na 66.4 miliona eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije