"Salary cap" za spas fudbala?

Da li je realna opcija?

"Salary cap" za spas fudbala?

Teme:

Već sada su brojni svjetski fudbalski klubovi u problemu, a za neke bi situacija mogla samo postati gora kako vrijeme bude odmicalo.

Globalna pandemija novog kornavirusa je zaustavila fudbal u većini zemalja, prihoda za klubove nema, a rashodi su i dalje tu.

Finansijske posljedice krize izazvane koronavirusom će za mnoge sportske kolektive biti izuzetno teške, pa tako neki smatraju da su astronomski transferi, od 100 miliona eura i više, već sada stvar prošlosti.

Pojedini nacionalni fudbalski savezi, poput španskog, su već spremili pakete kredita za spas svojih klubova, ali je jasno da će se morati poduzimati dodatni koraci kako bi se kriza prebrodila.

Ekspert za sportski marketing Carlos Canto ističe da bi fudbal, u cilju borbe sa posljedicama evidentne krize, trebao usvojiti model "salary capa", po zoru na NBA i NFL.

Ograničenje klupskih budžeta za plate igrača po Cantu je recept za izbjegavanje finansijskog kraha.

"Bilo bi to nešto slično onome što već funkcioniše u američkim ligama i ne bi se zasnivalo samo na postotku prihoda kluba već na mnogo sofisticiranijim parametrima", izjavio je Canto za zvanični sajt Svjetskog fudbalskog samita.

"Na ovan način bi se došlo do toga da se ugovori (s medijima, sponzorima...) mogu ispuniti u većem obimu", nastavio je Canto.

Pomenuti stručnjak vjeruje da će u svjetskom fudbalu nakon krize zbog pandemije koronavirusa doći do "uzdizanja" novih opcija.

"Vidjet ćemo rast elektronskih verzija tradicionalnih sportova, a granica koja ih razdvaja će se razvodniti... Dobar primjer je nedavni 'LigaSantanderChallenge' ili 'Bahrain Virtual Grand Prix'. Bili su izuzetno praćeni, a u oba događaja su učestvovali profesionalni sportisti", ističe Canto, pa dodaje:

"eSports publika će rasti, ali ostaje izazov da se zaradi od te publike jer kompanije i dalje moraju biti potpuno otvorene... Prema jednom istraživanju, prosječni ljubitelj eSportsa za godinu dana ne potroši više od pet dolara, dok prosječni ljubitelj američke košarke ili fudbala godišnje za gledanje utakmica izdvoji između 160 i 260 dolara".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi