Predsjednik Drave o transferu Fanima: "Mladost nam još nije platila i riskiraju vrlo teške penale"

Kontaktirao SportSport.ba i objasnio šta se dešava

Predsjednik Drave o transferu Fanima: "Mladost nam još nije platila i riskiraju vrlo teške penale"

E. Čaušević

Sinoć se u slovenskim medijima pojavila informacija da Mladost duguje Dravi Ptuj 25.000 eura koje nisu isplatili na račun ovog kluba nakon što je Matthias Fanimo prešao u FK Sarajevo.

Fanimo je nešto više od godinu dana igrao u dresu Mladosti u koju je stigao iz Drave kao slobodan fudbaler. Dogovoreno je da transfer bude bez obeštećenja, ali se tu dodala klauzula da Mladost mora upatiti Dravi određenu sumu novca od narednog transfera.

Mladost i Drava dogovorili su da će od naredne prodaje Fanima ovom klubu pripasti najmanje 25.000 eura ili 50% ukoliko je u pitanju unosniji transfer. Međutim, klub iz Doboja kod Kaknja nije uplatio ovaj novac zbog čega je Drava uložila tužbu FIFA-i.

Kako je objavljeno sinoć Drava je dobila ovu tužbu i FIFA-e je naredila ekipi Mladosti da što prije moraju uplatiti novac ovom klubu od transfera Fanima u Sarajevo koji se desio pred početak ove sezone.

Povodom svega toga kontaktirao nas je i predsjednik Drave, Salvio Passante, koji je potvrdio da je FIFA presudila u korist njegovog kluba, te da je Mladost već probila rok koji je imala za uplatu ukupno 26.600 eura.

Oglasi

"Mladost je bila prisiljena da nam plati 26.600, a imala je 45 dana od 23. marta. Nepoštivanje odluke FIFA-e podrazumijeva sljedeće sankcije. Ispitaniku će biti zabranjeno da registruje bilo kojeg novog igrača, bilo na nacionalnom ili međunarodnom nivou, sve dok se ne plati dospjeli iznos i tokom maksimalnog trajanja od tri čitava i uzastopna perioda registracije. Spomenuta zabrana bit će ukinuta odmah i prije potpunog služenja, nakon što se plati dospjeli iznos. (up. član 24bis Pravilnika o statusu i transferu igrača)", piše Passante za SportSport.ba i dodaje.

"U slučaju da do kraja zabrane cijela tri i uzastopna razdoblja registracije plaćeni iznos prema ovoj odluci i dalje ne bude plaćen, sadašnja stvar će se na zahtjev predati FIFA-inom disciplinskom odboru. Mladost još nije platila, riskiraju vrlo teške penale".

Fanimo je ljetos napustio Mladost i sa Sarajevom je potpisao ugovor do ljeta 2023. godine, a slovenski mediji objavili su da je klub iz Doboja kod Kaknja inkasirao oko 38.000 eura. Međutim, problem je nastao što Dravi nisu isplatili dogovorenu sumu novca.

Drava je u tužbi koju je predala FIFA-i navela da su potraživali novac od Mladosti 28. jula, 11. avgusta, 31. avgusta i 6. oktobra prošle godine, ali se to nije desilo. Zbog toga su odlučili 11. februara ove godine tražiti od NSBiH informacije o transferu Fanima u Sarajevo, te su deset dana kasnije obavijestili FIFA-u šta se dešava.

Podsjećamo, odlukom Prvostepene komisije za licenciranje klubova NSBiH ekipa Mladosti nije dobila licencu za nastup u Premijer ligi BiH naredne sezone, a sigurno da je jedan od glavnih razloga dugovanje novca Dravi oko Fanimovog transfera u Sarajevo.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Također, Passante je poznat po tome što je osnivač italijanskog portala i televizije CalcioNapoli24, a funkciju predjsjednika Drave Ptuj preuzeo je u februaru 2020. godine.

On je dobio povjerenje skupštine Drave i odlučio je da se ozbiljno "uhvati posla". U svojoj novinarskoj karijeri većinom prati rezultate Napolija, a imao je priliku da radi intervjuje s velikanima poput Diega Maradone i Edinsona Cavanija.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

pjanke.sa
Da li i ovo je dodatni udarac Vicine hobotnice na Mladost kako ne bi dobili licencu? Stay tuned, like & share.
9 3
jeroha1987
Ima Musija pare platit ce on , al treba udarit na savez i masivne proteste pravit kad budu neke sjednice , ili im polupat zgradu dole za pocetak.
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi