Historija se večeras piše: Klub osnovan od strane navijača protiv bogataša - zaigraće i tri Bosanca

Sastaju se prvi put nakon 18 godina

Historija se večeras piše: Klub osnovan od strane navijača protiv bogataša - zaigraće i tri Bosanca

Edmir Škorić

Godinama igraju važnu ulogu u Evropi i neke velike nogometne zvijezde uglavnom su nosile dres sada već slavnog tima kojeg je svojevrememeno kupio Red Bull. Prodali su dušu đavolu, ali dušla je ostala da živi, u istom gradu nekoliko kilometara dalje. Večeras za historiju - bogati i siromašni prvi put od rastanka. Red Bull Salzburg protiv Austrije Salzburg.

Red Bull Salzburg je klub koji je postao prava fabrika talentovanih igrača i budućih zvijezda, a već smo svjedoci da su neki od njih postali ključni igrači u svjetskom nogometu, poput Erlinga Haalanda ili Sadija Manea.

Postoji na desetine vrhunskih nogometaša koje je Salzburg praktično stvorio ili ih kao nepoznate i veoma mlade doveo u svoje redove, a onda prodao evropskim velikanima za značajne sume novca. Među tim igračima su Sadio Mane, Karim Adeyemi, Erling Haaland, Patson Daka, Naby Keita, Dayot Upamecano, Dominik Szoboszlai, Takumi Minamino...

RB Salzburg postao je klub na koji se obraća posebna pažnja jer formira buduće zvijezde. Među posljednima je Benjamin Šeško, talentovani slovenski napadač, a ne zaboravimo da je tu i bh. reprezentativac Amar Dedić.

Otkako je Red Bull kupio klub iz Salzburga, on je postao nedodirljvi u Austriji i planetarno popularan, ali to što je pao u grupaciju bogatog brenda energetskog napitka nije se dopalo baš svima. Štaviše, postoji grupa navijača koji su teško podnijeli da je njihov klub pao u ruke Red Bulla, koji je potom promijenio i grb i boje, ali i samo ime kultnog tima.

Oglasi

Kada se to već dogodilo, 2005. godine osnovali su klub pod nazivom Austrija Salzburg, zadržavži tradicionalne ljubičaste boje, dok je "pravi" Salzburg, jasno, dolaskom novog vlasnika morao da promijeni svoje boje.

Kao ustupak molbama da se zadrže stare boje, Red Bull je ponudio navijačima da dozvoli da štucne golmana budu ljubičaste za gostujuće utakmice. Navijači su to smatrali uvredom zbog čega je grupa navijača, poznata kao "ljubičasto-bijeli", poželjela da očuva 72-godišnju tradiciju svog kluba za koju su smatrali da je Red Bull ignorirao.

Dana 7. oktobra 2005. ljubičasto-bijeli su uspješno registrovali originalni naziv starog kluba "SV Austria Salzburg" i stari amblem kluba. U drugoj polovini sezone 2005/06 SV Austria je igrala mečeve kao jedinstven tim sa nogometnom sekcijom PSV Schwarz-Weiß Salzburg , koja je igrala u 1. salzburškoj Landesligi, četvrtom rangu austrijskog nogometa, ali na kraju sezone članovi PSV-a glasali su protiv prekida te saradnje. Tako su formirali potpuno novi tim, koji je ušao u 2. Klasse Nord, sedmi rang austrijskog nogometa u sezoni 2006/07.

Prva utakmica obnovljenog SV Austria Salzburga odigrana je 29. jula 2006. protiv Lieferinger SV, još jednog nogometnog kluba iz Salzburga. SV Austria Salzburg je pobijedio sa 6:0, te je osvojio prvenstvo i promociju u 1. Klasse Nord. Ovo je bilo prvo od četiri uzastopna prvenstva i promocije za SV Austria Salzburg. Osvojili su 1. Klasse Nord 2007/08, 2. salzburšku Landesligu 2008/09 i 1. Landesligu 2009/10. Potonji je osigurao promociju kluba u treći austrijski nogometni rang, Regionalligu Zapad za sezonu 2010/11. Klub je završio peti u sezoni 2010/2011, a osmi u sezoni 2011/2012.

U sezoni 2014/15, klub je promovisan u Prvu ligu, drugi rang austrijskog nogometa, pobjedom u Regionalligi West, nakon promjene u pravilima koja predviđaju automatsko mjesto promocije za jednu od Regionalliga koja se mijenja svake sezone.

Oglasi

Promocija u Prvu ligu natjerala je klub u dug od 900.000 eura do novembra 2015. godine, što je uzrokovano povećanim budžetom za igrače, kao i sigurnosnim zahtjevom za održavanje određenih domaćih utakmica bez publike. Klub je naznačio da je spreman prodati do 51 posto vlasništva nad timom investitoru, pod uslovom da se njegovo ime, boje i grb ne mijenjaju, ali je austrijska Bundesliga objavila da je prodaja većine tim bi prekršio pravila lige. Zbog kršenja ligaške licence, u novembru 2015. kažnjeni su sa 40.000 eura i oduzeto im je 6 bodova. To je bilo zbog njihovog neuspjeha da se pridržavaju zahtjeva za stadione lige.

Posljednjih godina Austrija Salzburg se borila da se vrati u 2. ligu Austrije, a od 2019. godine se takmiči u Regionalligi Salzburg u 3. rangu austrijskog nogometa.

No, ponosni su ostali do samog kraja, igraju i danas nogomet u nižem rangu, a prava poslastica najavljena je za večeras.

Naime, večeras po prvi put nakon 18 godina sastaju se Red Bull Salzburg i Austria Salzburg. Bit će to zaista nešto posebno, ali bilo bi suludo govoriti o tome ko je favorit u ovom meču 2. kola austrijskog Kupa.

Salzburg bi mogao demolirati svog rivala, ali ipak trebat će imati i poštovanja prema momcima koji su ostali do kraja uz ljubičaste boje.

Za kraj dodajmo da u timu igraju i dvojica bosanskohercegovačkih nogometaša. Radi se o Marinku Šordi (27) i Gavrilu Fonjgi (23). I jedan i drugi praktično su Austrijanci no porijeklom iz BiH. Vrlo vjerovatno ćemo ih večeras vidjeti na djelu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi