Sarajlija je Veležov tihi vođa: "Kako bi tek bilo da se osvojila titula..."

Samir Zeljković govorio za SportSport.ba.

Sarajlija je Veležov tihi vođa: "Kako bi tek bilo da se osvojila titula..." · Intervju

A. Čaušević

Velež je opet hit. Prošle godine je izborena Evropa, da bi se ove napravio još veći iskorak osvajanjem Kupa BiH. 

Svaki tim ima igrače bez kojih se ne može zamisliti. Tako je i sa Veležom. Rijetki su sa statusom nedodiljivih, a među njima je svakako i Samir Zeljković.

Miran, skroman, povućen Zeljković čvrsto stoji na nogama. Ne dozvoljava da ga zavara trenutni uspjeh. Rođen u Sarajevu s vremeno je postao "tihi vođa" popularnih Rođenih.

Finale Kupa je odigrao sa krvavom nogom, nije bio ni svjestan koliko dubok rez ima dok nije ušao u svlačionicu. Sada je to sve iza njega.

"Oporavak ide po planu. Sve ide svojim tokom. Za 3-4 dana bi se trebao u potpunosti oporaviti, da lagano treniram i da budem spreman za početak nove sezone", rekao je Zeljković na početku razgovora za SportSport.ba.

Oglasi

Mostar je bio na nogama nakon osvajanja Kupa. Barem onaj dio koji navija za Velež. Uslijedila je proslava kakva odavno nije viđena u gradu na Neretvi.

"Kako dani prolazi tek ćemo da shvatimo šta smo uradili. Većina nas nije ni svjesna šta smo uradili, kako za klub tako i za nas igrače. Emocije su se slegele, ali mislim da u glavama još nismo shvatili šta smo ostvarili."

"Nisam bio iznenađen reakcijom navijača. Uvijek smo imali veliku podršku i kad sam dolazio govorili su mi da Velež ima armiju navijača, ali tek kada živiš u Mostaru, kada osjetiš tu energiju, tek tada možeš govoriti koliko ljudima znače dobri rezultati Veleža. Ljudi žive za ovaj klub."

"Ono poslije utakmice ću pamtiti do kraja života. Pogotovo jer su i penali odlučili. Pobjeda je slađala. Prošli smo AEK-a na penale, sada smo pobijedili Sarajevo. To iskustvo poslije utakmice, zatim slavlje, pa onda sve ono što se dešavalo sutradan, dočekalo nas je šest, sedam hiljada ljudi, to ću jednog dana svojoj djeci prepričavati."

Ova ekipa Veleža je prošlog ljeta ostvarila možda i najveću pobjedu klupskog bh. fudbala izbacivši AEK, ali Zeljković pobjedu protiv Sarajeva u finalu Kupa smatra većim uspjehom.

Oglasi

"Veći pritisak je bio protiv Sarjeva. Svi su nas bili otpisali i da se primi što manje golova. Pokazali smo u prvoj utakmici najbolje što smo mogli i u uzvratu isto tako. Da nemamo šta izgubiti i s takvim stavom smo izašli i prošli. Sve ukupno je bio zaslužen prolaz."

"Finale je drugačije nema se vremena za popravni i za revanš. Pritisak je dosta veći. Važnost utakmica je bila i ta što pobjednik ide u Evropu. Znamo šta to donosi Klubu i nama igračima. Mislim da je utakmica protiv Sarajeva bila značajnija."

No description available.

Velež nema zvijezda, nema pojedinaca koji se izdvajaju. Uzdaju se u kolektiv i dobru atmosferu. To je glavna snaga ovog tima.

"Najveća snaga ove ekipe su kolektiv i dobra atmosfera. Tu sam četiri godine, od prvog dana je tako. Nemamo mi zvučnih imena, ali smo se opredijelili na nešto drugačiji stil, ekipa je dobro posložena, imamo dobrih igrača. Zajedništvo je naša najveća snaga i to smo do sada pokazali nekoliko puta. Bili smo u borbi za opstanak u prvoj polusezoni, ali smo pobjedama nad Sarajevom i Leotarom pokazali snagu, a sada je sve došlo na naplatu osvajanjem Kupa."

Oglasi

Zeljković već neko vrijeme igra na poziciji stopera, iako je po prirodi veznjak.

"Igrao sam veznjaka u omladinskim kategorijama. Tako je bilo i u seniorskom fudbalu. I kada je trener Dudić stigao tako je bilo. Ali nakon povrede kada sam se vratio odigrao sam nekoliko mečeva na poziciji stopera, to se treneru svidjelo i sada sam na toj poziciji, iako se iskren da budem bolje osjećam na poziciji zadnjeg veznog. Ali gdje mogu dati više ekipi na toj poziciji ću i igrati."

Sa 184 centimetra nije izrazito visok, ali je odličan u skok igri.

"Nije bitna toliko ni visina, ali najbitniji je tajming za skok. To najbolje pokazuje Nemanja Bilbija. Jedan od nižih napadača u ligi, a uvijek je na pravom mjestu i postiže golove."

Oglasi

Iznenadio je izborom igrača koji ga je impresionirao ove sezone. Odlučio se za napadača Posušja Daria Pavkovića koji je postigao nekoliko važnih golova ovog proljeća.

"Bilo je tu dosta dobrih igrača. Tu su Mersudin Ahmetović i Nemanja Bilbija, ali meni se u ovoj polusezoni najviše svidio Dario Pavković iz Posušja, iako nisam imao priliku da igram protiv njega. Ranije je tu bio i Haris Handžić. Ali ponavljam Pavković me najviše oduševio."

Ovaj 24-godišnjak je s Rođenim prošao sve u posljednjih nekoliko godina. Iz godine u godinu je ostvarivan napredak. Je li naredni cilj titula?

"I na početku ove sezone, pogotovo nakon odličnih evropskih rezlutata, uvijek smo vjerovali u sebe i da smo ekipa za velike domete. Imali smo i u prvenstvu malo veće planove, ali neke stvari nam se nisu poklopile, na neke stvari za koje nismo mogle uticati, to nas je odmah odmaklo od borbe za Evropu kroz prvenstvo i za titulu. Svjesni naših kvaliteta ako nam se ukaže prilika pitat ćemo se za dosta stvari."

"Ako je ovako bilo kad se osvojio Kup, kako bi tek bilo kada bi se osvojila titula... To bi bila sigurno jedna nezapamćena noć i nezaboravno iskustvo."

Samir Zeljković
Samir Zeljković FK Sarajevo FK Sarajevo Pozicija: MF

Statistika

3 nastupa
1 kao starter
0 žutih kartona
0 crvenih kartona
0 asistencija
0 golova

Za Velež je vezan do ljeta 2023. godine. Što je sasvim normalno teži ka inostranom angažmanu, ali ide korak po korak.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Svaki igrač teži iskoraku i inostranom angažmanu, ali ne bježim od toga da sve ide svojim tokom. Da se pravi korak po korak. Da se ne preskaču neke stvari pa da se vraćam na početak. Kad dođe pravo vrijeme i uz sreću da ću se i ja jednog dana okušati u inostranstvu, ali trenutno uživam u Mostaru, lijepo mi je osjećam se kao kod kuće i skoncentrisan sam na Velež."

Zeljković nam je otkrio da će odmor uglavnom provesti u rodnom Sarajevu kod porodice, dok će u finalu Lige prvaka simpatisati Real prvenstvo jer je navijač Manchester Uniteda.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Comandini
Dino, Samir, Samir II i Haris su Velezove vodje iz Sarajeva. 2 iz skole FKS i 2 iz skole FKZ.
1 0
zgembo.popuslic
Joojj kad mi kaze "nismo jos svjesni sta smo uradili" a to stalno ponavljaju ovi iz Veleza. Pa ako se furate da ste veliki klub onda bi vam trebalo bit normalno da se osvoji kup ili titula. Sta bi trebali govoriti iz Zelje, Sarajeva, Zrinjskog nakon toliko osvojenih trofeja. I nemojte se pravdat da je Velez bio pred gasenjem pa je ovo zato veliki uspjeh jer je od tog perioda proslo godina i godina. Ako ste veliki klub (a po mom misljenju to i jeste) onda bi vam trebalo bit normalno da konacno nesto i osvojite
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi