Samo dvojica Zmajeva su tu još od prvog baraža, a većini je ovo prvo takvo iskustvo

Od novembra 2019. godine

Samo dvojica Zmajeva su tu još od prvog baraža, a većini je ovo prvo takvo iskustvo

Edmir Škorić

U novembru 2009. godine prvi put smo "okusili" baraž, nismo imali sreće, kao ni u godinama koje su dolazile, pa možda je vrijeme da se to prokletstvo najzad prekine?

Ako u BiH nešto mrze (osim bureka sa sirom) onda je to sasvim sigurno riječ - baraž. Toliko nam je dosadio i toliko smo neuspješni u istom da su se formirale i razne pjesme, koje će kasnije, ni ne sluteći, postati kultne.

"A nama baraž je" skoro da je postala himna. Počelo je u jesen 2009. godine, u borbi za Svjetsko prvenstvo, a u martu 2020. godine imat ćemo četvrto takvo iskustvo. Na prethodna tri smo, nažalost, bili neuspješni.

Prvi naš rival u baražu bio je moćni Portugal s Cristianom Ronaldom. U Lisabonu smo igrali sjajan meč, ali smo izgubili 1:0, baš kao i u revanšu u Zenici.

Dvije godine kasnije ponovo smo igrali baraž za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini i ponovo smo ispali od - Portugala. Prvi meč u Zenici završen je bez golova, a u revanšu smo doživjeli težak poraz rezultatom 6:2.

Treća sreća trebao je biti baraž prije četiri godine, kada nas je Irska spriječila da odemo na Svjetsko prvenstvo. U Zenici je bilo 1:1, ali smo izgubili u Dublinu.

Sada nas čeka baraž za Evropsko prvenstvo, ali u drugačijem formatu. Igrat ćemo u Zenici polufinale protiv Sjeverne Irske 26. marta, a četiri dana kasnije finale protiv pobjednika iz duela Slovačka - Irska. Samo još treba da se utvrdi ko je domaćin finala, pošto se igra po jedna utakmica.

Mogla bi nas po drugi put zadesiti Republika Irska, koja bi tako uz Portugal definitivno postala jedna od omraženijih reprezentacija kod bh. navijača (da ne zaboravimo i Grčku, op.a).

Iako je prošlo više od 10 godina od prvog baraž-iskustva, dvojica bh. reprezentativaca i dalje su tu i odigrat će još jedan baraž, a to su Edin Džeko i Miralem Pjanić.

Tada su obojica bili starteri protiv Portugala u novembru 2009. godine u prvoj utakmici baraža, a osim njih startnih 11 činili su: Hasagić, Nadarević, Jahić, Pandža, Bajramović, Salihović, Medunjanin, Ibričić i Ibišević. Na klupi su bili: Begović, Berberović, Damjanović, Milenković, Mirvić, Mravac i Muslimović.

Što se tiče posljednjeg baraža, onog s Irskom u novembru 2015. godine, od današnjih reprezenatitivaca igrali su Šunjić, Zukanović, Višća, Pjanić, Hajrović, Džeko, Bičakčić, Kolašinac, Hodžić i Šehić, a s klupe nas je vodio Mehmed Baždarević.

Dakle, jedan dio trenunih igrača već se nosilo s prokletstvom zvanim baraž, ali daleko najveće iskustvo imaju Džeko i Pjanić, koji su predvodnici generacije i definitivno naši najveći aduti u borbi za Euro.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Dosta je i onih koji će prvi put osjetiti slast/gorčinu baraža.

Top Komentari

nijepoznat
SAMO NAJBOLJI OSTAJU
3 0
GospodinIzSarajeva
Hhahahahaha al super mu je ovo kaze ako u bih ista mrze(pored burek sa sirom) uajaahhahahahhahahahahahahhahahahahah
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi