Samo od prodaje TV prava UEFA je zaradila ogroman novac
Foto - EPA

Izuzetan biznis u svijetu fudbala

Samo od prodaje TV prava UEFA je zaradila ogroman novac

M. Šljivak
Teme:

Evropska fudbalska federacija (UEFA) je u sezoni 2018/2019 zaradila ogroman novac.

Gotovo četiri milijarde eura UEFA je inkasirala tokom prošle sezone, a većina prihoda stigla je od TV prava.

Čak 85.8 posto, odnosno 3.3 milijarde eura UEFA je inkasirala od prodaje TV prava za utakmice pod svojim okriljem i to im donosi veliku većinu prihoda.

Iza TV prava su reklame od kojih UEFA uzima 478 miliona eura (12.4%), a od ulaznica su zaradili 'samo' 50 miliona eura (1.3%). Ostali prihodi su im za prošlu sezonu donijeli dodatnih 19.5 miliona eura.

Većinu zarade naravno donose klupska takmičenja. Čak 3.2 milijarde eura su zaradili od klupskih takmičenja, dok su im takmičenja reprezentacija donijele zaradu od 604.6 miliona eura.

Ostala takmičenja i ostala zarada donijela im je dodatnih 35.4 miliona eura, ali svakako treba istaći da ogroman dio od zarade UEFA izdvaja za nagradni fond, pa je tako samo Liverpool prošle sezone inkasirao 111 miliona eura.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Timovi su ukupno za kompletnu sezonu od UEFA dobili gotovo 3.1 milijardu eura i to je dokaz da je fudbal zaista veliki biznis.

Iz godine u godinu prihodi UEFA-e rastu, a vidjet ćemo kakva će situacija biti za ovu sezonu jer je fudbal odavno stao i takmičenja su odgođena zbog pandemije koronavirusa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi