Na zidovima San Sira osvanuo mural, na njemu Ronaldo i još dvojica s krvavim loptama u rukama

Autor je imao jasnu poruku

Na zidovima San Sira osvanuo mural, na njemu Ronaldo i još dvojica s krvavim loptama u rukama

Edmir Škorić

Jučer je uoči utakmice Lige prvaka između italijanskog Milana i engleskog Newcastlea na jednom od zidova stadiona San Siro osvanuo mural. Prikazuje tri osobe - Roberta Mancinija, Cristiana Ronalda i Mohammeda bin Salmana.

U rukama svakog od trojice je krvava lopta. Autor Alexandro Palombo buni se protiv Saudijske Arabije koja nogometom pokušava skrenuti pozornost s pitanja ljudskih prava.

“Vidjeli smo igrače kako kleče protiv rasizma, s licima obojanim u crveno protiv nasilja nad ženama, noseći dugine trake oko ruke u znak podrške LGBTQ zajednici i osuđujući rat. Sada vidimo kako nogometaši i treneri poginju glave pred Saudijskom Arabijom Mohammeda bin Salmana, jednom od najopskurantističkijih, najmrzoginijih i najnasilnijih zemalja u kojoj su ljudska prava, sloboda govora, sloboda žena i LGBTQ zajednice, te svaki znak pripadnosti drugoj religiji pod kontrolom. Osim islama se kažnjavaju.

Ne možemo se okrenuti od pravog lica vladavine Mohammeda bin Salmana jer to nije igra, već politički plan kroz koji Saudijska Arabija koristi nogomet kao sredstvo masovne distrakcije da se infiltrira u naše živote i uspava našu savjest. Nemojte biti suučesnici u ovom procesu kolonizacije naše slobode, jer sloboda ne postoji u Saudijskoj Arabiji".

Cristiano Ronaldo je prva zvijezda koja je prešla u saudijsku ligu. U Al-Nassr je prešao prije godinu dana i time svojim primjerom pokazao da je ovo dobar izbor za nastavak ili kraj, kao u njegovom slučaju, karijere.

Oglasi

Nakon Ronalda, mnoge velike zvijezde napuštale su Evropu i odlazile u Saudijsku Arabiju, koja planira najranije 2030. godine biti jedan od domaćina Svjetskog prvenstva.

Roberto Mancini ljetos se iznenada rastao s italijanskom reprezentacijom. Novinari su bili zbunjeni razlogom njegove neočekivane odluke, ali ubrzo su stvari bile jasnije. Mancini je pozvan da vodi reprezentaciju Saudijske Arabije i, prema glasinama, dobio je platu od oko 30 miliona eura godišnje.

Mohammed bin Salman je prijestolonasljednik Saudijske Arabije. On je vlasnik poznatog koncepta Vizije Saudijske Arabije 2030, koji bi trebao smanjiti ovisnost o proizvodnji nafte, kao i razviti zemlju u svim područjima djelovanja.

Utakmica s Newcastleom nije odabrana slučajno jer je engleski klub u vlasništvu Suverenog fonda  Saudijske Arabije. Nastao je za kupnju dionica stranih firmi i ulaganje u razne projekte.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Nije poznato šta će biti s muralom, no za pretpostaviti je da će biti brzo uklonjen sa kultnog stadiona u Milanu, ali poruka autora mnogima je više nego jasna.

Što se tiče utakmice Milan - Newcastle, ona je završena bez pogodaka iako su domaći nogometaš imali "more" šansi i realno su trebali da ostvare pobjedu. U grupi s njima su PSG i Borussia Dortmund, a Parižani su sinoć trijumfovali sa 2:0.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi