Nova afera na pomolu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine

Da li igrači stranci mogu biti amateri?

Nova afera na pomolu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine

A. Beganović

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini se oglasio po pitanje sklapanja ugovora sa fudbalerima koji nemaju bh. državljanstvo. Tvrde iz Sindikata da igrači stranci ne mogu biti pod amaterskim ugovorom, a ipak ih je nekoliko branilo boje svojih klubova u sezoni iza nas.

Da u bosanskohercegovačkom klupskom fudbalu nije dosadno, čak i onda kada lopta miruje, govori i današnja obavještenje iz Sindikata profesionalnih fudbalera.

Naime, iz Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini su se oglasili povodom potpisivanja amaterskih ugovora sa stranim fudbalerima. Oni tvrde da igrači bez bh. pasoša, popularni stranci, mogu biti registrovani samo kao profesionalni fudbaleri.

"Da li se sjećate situacija kada strani treneri nisu mogli voditi svoje timove i kada su sa tribina posmatrali utakmice u Premijer ligi BiH, ili kada su nakon utakmica službenici „Službe za strance“ provjeravali dokumentaciju pojedinih fudbalera?

Strani državljani, u ovom slučaju fudbaleri ili treneri, a koji trebaju igraju fudbal ili vode timove u Bosni i Hercegovini moraju imati radnu i boravišnu dozvolu. Radna dozvola je dozvola za plaćeni rad stranca po osnovu Ugovora o radu (Profesionalni ugovor) kod domaćih pravnih i fizičkih osoba u BiH, koji u skladu sa propisima o radu i zapošljavanju ima ista prava, obaveze i odgovornosti po osnovu rada kao i zaposleni državljani BiH, ako međunarodnim sporazumima nije drugačije određeno. Radnu dozvolu za zapošljavanje stranca izdaju nadležne službe za zapošljavanje na osnovu zakonskih propisa o zapošljavanju stranaca, a to su:

Zakon o strancima BiH

Oglasi

Zakoni o zapošljavanju stranaca

Zakoni o radu

Nakon dobijene radne dozvole, a da bi stranac otpočeo sa radom, potrebno je obezbjediti i boravišnu dozvolu (privremeni boravak) koja se dobija u nadležnom terenskom centru Službe za poslove sa strancima BiH. Stranac ne može početi igrati fudbal ili voditi tim u BiH na osnovu radne dozvole prije nego što mu je odobren privremeni boravak. Stranac može raditi u BiH samo na osnovu one radne dozvole na osnovu koje mu je odobren privremeni boravak.

Na osnovu radne dozvole, stranac može raditi u BiH samo na onom radnom mjestu ili na onoj vrsti poslova za čije je obavljanje radna dozvola izdata, te na osnovu koje je strancu odobren privremeni boravak u BiH. Privremeni boravak po osnovu radne dozvole odobrava se na period važenja radne dozvole uz dodatnih 30 dana, ali ne duže od jedne godine.

Oglasi

U skladu sa članom 18. Pravilnika o registracijama klubova i igrača i statusu i transferu igrača Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH fudbaler ima pravo nastupa za klub tek po dobijanju boravišne dozvole (privremeni boravak). Za fudbalere profesionalce odnosno fudbalere koji sa klubom imaju zaključen Ugovor o radu klub je dužan da uplaćuje doprinose, koji se plaćaju na plate iz radnog odnosa, posebno doprinose za penziono – invalidsko osiguranje, isto kao i za državljane BiH.

Strani državljani ne mogu potpisivati amaterske ugovore / Ugovor igrača amatera, s obzirom na to da na osnovu tih ugovora ne ostvaruje primanja, nije osiguran niti mu nadležne službe na osnovu takvog ugovora mogu izdati radnu dozvolu, a kasnije privremeni boravak u Bosni i Hercegovini.

Ako se pojavi takav igrač u zapisniku, službena lica (delegat) bez uvida o rješenje o privremenom boravku ne mogu dopusitit nastup, a u slučaju da takav igrač previdom službenih lica nastupi, smatrat će se da on nije imao pravo nastupa, te da njegov tim sljeduju sportske sankcije. U istom pravilniku članom 64. određeno je da „Sa igračem koji je odabrao igranje nogometa/fudbala kao svoju profesiju obavezno se zaključuju ugovori o radu koji sadrže obavezne elemente propisane nacionalnim, odnosno entitetskim propisima, te propisima NS/FS BiH i FIFA Pravilnika o statusu i transferu igrača.“

Želimo istaći i član 18.4. FIFA-inog RSTP-a, koji naglašava da je obaveza Kluba da igraču osigura svu potrebnu dokumentaciju, kako bi on zakonski imao pravo boravka i rada u tom gradu i državi.

U proteklim mjesecim raskinuli smo brojne ugovore igračima iz entitetskih liga, koji su strani državljani, a koji su imali amaterske ugovore, kako bi ih blagovremeno sačuvali odgovornosti zbog nezakonitog boravka u BiH. Također, u međunarodnim okvirima dobili smo nekoliko sporova za igrače čiji klubovi nisu ispoštovali svu zakonsku proceduru prilikom njihovog zaposlenja u stranim državama", naveli su iz Sindikata profesionalnih fudbalera.

Oglasi

Dakle, iz Sindikata tvrde da državni zakoni ne nude Fudbalskom savezu BiH mogućnost da dozvoli igranje fudbalera iz inostranstva ukoliko nemaju potpisane profesionalne ugovore.

No, uvidom u COMET za nekoliko minuta smo pronašli nekoliko fudbalera stranaca koji sa klubovima čije boje brane nemaju potpisane profesionalne ugovore, odnosno nastupali su u prošloj sezoni kao igrači amateri.

Klubovi takvoj praksi pristupaju najčešče kako bi izbjegli plaćanje naknade za treniranje klubovima u kojima je "sadašnji" njihov igrač prije nastupao, a koja se plaća za fudbalere do 23 godine.

Ponajbolji fudbaler lige i igrač koji je jedan od najzaslužnijih za izlazak Željezničara na evropsku scenu Santos je prema COMET sistemu za ekipu s Grbavice bio vezan amaterskim ugovorom do kraja sezone.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

No, nije jedini. Recimo, i Jakov Blagaić, koji je stigao u Borac prije pola godine je amater, a društvo mu prave i golman Sloge Merdian iz Doboja Ilya Guchmazov, te Kadu iz Širokog Brijega. 

Svi nabrojani igrači su stranci, odnosno bez bosanskohercegovačkog državljanstva (prema transfermarktu i COMET-u), pa samim tim, gledajući obavještenje Sindikata profesionalnih fudbalera, postavlja se pitanje kako su mogli nastupati za svoje klubove u sezoni iza nas.

Promo

Top Komentari

Dragon
Sve osim drastične kazne za Željezničar je velika sramota za BH fudbal.
10 6
user1676312914
Izbacit iz lige oba kluba.
10 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti