Sarajevo 15 godina čeka na pobjedu u Zenici

U susret derbiju na Bilinom polju

Sarajevo 15 godina čeka na pobjedu u Zenici

D. Kurbegović

Nogometaši Čelika u subotu će na Bilinom polju u derbiju 3.kola Premijer lige BiH dočekati ekipu Sarajeva. Biće to duel starih rivala, čije utakmice često prerastu u nešto više osim nadmetanja igrača na terenu.

Novu sezonu u Premijer ligi Sarajevo je dobro otvorilo, s remijem na Grbavici protiv Željezničara, te pobjedom na Koševu nad aktualnim prvacima ekipom Zrinjskog. S druge strane Zeničani su u prvom kolu na Bilinom polju poraženi od Metalleghea, ali su popravili dojam pobjedom u gostima nad Radnikom.

U ovoj sezoni ekipa s Koševa ima najviše ambicije, dok crno-crveni žele biti u zlatnoj sredini, što bi gledajući na cjelokupnu situaciju i sastavljanje ekipe pred sami početak prvenstva bio i mali podvig.

Dotaći ćemo se i malo statistike utakmica igranim na Bilinom polju. Od završetka rata pa do sada, Sarajevo je 22 puta gostovalo u Zenici, a podatak da su ostvarili samo dvije pobjede dovoljno govori kako je tradicionalno za bordo ekipu teško gostovanje u Zenici. Od 22 utakmice, Čelik je pobijedio 12 puta, osam utakmica je završeno neodlučeno, dok ekipa s Koševa ima dva trijumfa na Bilinom polju.

Sarajevo je posljednji puta u prvenstvu na Bilinom polju pobijedilo u sezoni 2000/01, kada je bilo 0:3 za bordo momke, a strijelci su bili Edin Šaranović dva gola, te jedan Fuad Šašivarević.

Posljednja utakmica na u Zenici u prošloj sezoni završena je neriješenim rezultatom 1:1, domaćini su poveli autogolom Hebibovića, dok je poravnanje i jedan bod Sarajevu donio Leon Benko, koji u subotu zbog kazne od strane kluba neće konkurisati za utakmicu.

Nekoliko igrača iz Sarajeva i Čelika nosilo je dresove oba kluba. Prošlogodišnji kapiten Čelika Adi Adilović, po drugi puta je obukao dres Sarajeva, te će u subotu stajati na golu bordo ekipe protiv svog matičnog kluba. Još jedan igrač Sarajeva, istina veoma kratko nosio je crno-crveni dres, a riječ je sada o ponajboljem igraču lige Harisu Duljeviću, koji je 2011. godine pola godine boravio na Bilinom polju, a upisao je četiri nastupa za seniorsku ekipu, iako je po godištu još mogao igrati za juniore.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kada su u pitanju sadašnji igrači Čelika, Anes Haurdić nosio je dres  Sarajeva pola godine u sezoni 2012/13, te Almir Pliska dijete kluba s Koševa, koji je nakon pet godina u seniorskoj ekipi 2011. godine prešao u redove Olimpica.

Nadamo se da će derbi starih rivala u subotu proći u najboljem redu, budući da je posljednja utakmica u Zenici protekla u sukobu navijača Sarajeva s policijom, pa i djelom domaće publike, te rasističkim navijanjem grupice domaćih pristalica prema Harmonyu Ikandeu tamnoputom igraču gostiju iz Sarajeva.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi