Varešanoviću se "kocka" isplatila: Isti sistem, ali pet novih aktera
Varešanović zadovoljan nakon pobjede nad Širokim Brijegom

Varešanoviću se "kocka" isplatila: Isti sistem, ali pet novih aktera · Riječ, dvije...

A. Beganović

Jedan od derbija 21. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, onaj između Širokog Brijega i Sarajeva, opravdao je očekivanja. Sarajevo je slavilo rezultatom 3:1, a zanimljivo je da šef struke bordo tima Mirza Varešanović nije mijenjao formaciju u odnosu na meč sa Zrinjskim (0:2), no promijenio je čak pet fudbalera u početnom sastavu.

U vikendu iza nas odigrane su utakmice 21. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a u jednom od derbija Sarajevo je na Pecari nadigralo domaći Široki Brijeg (3:1).

Obje ekipe su u meč ušle pod određenom dozom pritiska s obzirom da su na otvaranju drugog dijela pretrpjele poraze - Široki od Borca, a Sarajevo od Zrinjskog.

No, gosti iz Sarajeva su ipak bili pod većim pritiskom jer ih je pratkički samo pobjeda ostavljala u borbi za izlazak na evropsku scenu.

Svjesni su toga vjerovatno bili i u Sarajevu čiji šef struke Mirza Vatrešanović je, možemo reći, povukao hazarderski potez mijenjajući čak pet igrača iz prve postave u odnosu na tim koji nije ništa pokazao protiv Zrinjskog.

Nije Varešanović mijenjao formaciju i očito da će Sarajevo pod njegovom palicom igrati u sistemu 4-2-3-1, no akteri nisu bili isti. Na golu je svoje mjesto zadržao Šahinović, dok je i stoperski dvojac Martinović-Šerbečić ostao nepromijenjen.

Oglasi

Na oba boka u zadnjoj liniji Varešanović je mijenjao, odnosno umjesto Vršajevića i Radovića, priliku su dobili mladi Mulalić i Tomašević. Jelić Balta je ostao na poziciji zadnjeg veznog, a njemu se na Pecari umjesto Čirjaka priključio Vrančić. Ziljkić je i na Pecari "špartao" uz lijevu aut liniju, dok je Guliashvili zamijenio Kyeremeha na desnom ofanzivnom boku. Mlađi Varešanović je i u ovom meču bio u ofanzivnom dijelu veznog reda, dok je Oliveiru u samom vrhu napada zamijenio Čataković.

Dakle, pet novih imena. Slučaj kakav smo rijetko viđali na bosanskohercegovačkim fudbalskim terenima, ali i onim evropskim. Rizik koji se Varešanoviću isplatio, a da li će u narednom ispitu Sarajeva ponovo gledati neki novi tim ili će pak šef struke ostati vjeran ovom sa Pecare, saznat ćemo već u srijedu kada se igra najveći bh. derbi.

S druge strane, Ivica Barbarić, je Sarajevu suprostavio tim u formaciji 4:2:3:1 s tim što se među početnih jedanaest našao i Tomislav Tomić, fudbaler čije znanje nije upitno, no u isto vrijeme i fudbaler koji je više od pola godine bez takmičarskog meča, što se osjetilo na terenu.

Osim toga, Vukoja kojeg je šef struke Širokog Brijega vidio kao fudbalera koji će osim opasnosti po gol protivnika, biti i važan kotač tokom prve faze odbrane, bio je indisponiran i svoje zadatke u tom odbrambenom dijelu nije obavljao. Upravo radi toga Sarajevo je u momentima koada je imalo posjed često u sredini terena stvaralo višak. Takva situacija je posebno odgovarala Vrančiću koji je Varešanovićevom timu donio potrebni kvalitet ali i mirnoću u veznom redu.

Oglasi

Također, u odnosu na meč sa Zrinjskim, fudbaleri Sarajeva su juče na Pecari imali veću odlučnost što se moglo vidjeti i njihovim dobijanjem duela, ali i reakcijama nakon izgubljenih lopti, pogotovo u prvom poluvremenu. Imao je Široki Brijeg veći posjed, stvorila je domaća ekipa i nekoliko prilika, no sve u svemu, gosti su bili opasniji, znali su šta žele i na kraju su nagrađeni jako bitnim bodovima.

Naravno, izuzmemo li gore nabrojano, još nekoliko ključnih faktora je odredilo tok utakmice. Prije svega fenomenalan pogodak Čatakovića na samom otvaranju, koji je gostima dao krila, a domaćinu vjerovatno poremetio dogovor iz svlačionice. Zatim, dvije sjajne intervencije mladog Šahinovića kod minimalnog vodstva Sarajeva, te nepotrebno napravljen penal pred sami kraj prvog dijela. Istina, "prodao" je bordo tim foru Širokom Brijegu, ne slučajno jer takve stvari se uvježbavaju na treninzima, pa i zbog ovog poteza stručni štab Sarajeva zaslužuje čestitke.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Pokušali su se domaći u drugom poluvremenu eventualno brzim pogotkom vratiti u utakmicu. Barbarić je i nekim rokadama pokušavao na terenu promijeniti odnos snaga, no juče nije išlo, za razliku od nekih ranijih utakmica. Klupa Širokog Brijega je dosta kraća od klupe Sarajeva što se vidjelo i na terenu.

Fudbaleri Sarajeva koji su ušli u igru nastavili su tamo gdje su njihovi saigrači stali, a treći pogodak pokazao je i jednu dozu nediscipline fudbalera domaćeg tima jer prosto je nevjerovatno, bez obzira i na rezultat, da se kod kontranapada koji je prethodio pogotku, niko od fudbalera domaćeg tima koji su bezglavo jurišali naprijed, nije pokušao vratiti kako bi eventualno spriječio postizanje laganog pogotka.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

51826291919188923
Eko strucnjaka za formacije ...hahaha
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi