Sarajevo je ipak trebalo ponuditi mnogo više

Nakon prve utakmice protiv Lecha

Sarajevo je ipak trebalo ponuditi mnogo više

Nakon obavljenog žrijeba bilo je jasno, da je posao za aktuelnog bh. prvaka FK Sarajevo prema još jednoj rundi kvalifikacija za Ligu prvaka znatno otežan. Znalo se da je Lech dobar, kvalitetan protivnik, ali su nekako navijači bordo tima gajili nadu da bi njihova ekipa mogla ponoviti partiju iz prošle sezone, onu protiv Borussije M'gladbach (iz prve utakmice).

Ipak, protiv Lecha je to bilo nešto sasvim drugo. Poljaci su su odmah na početku bokserski riječnikom zauzeli gard, postavili se onako kako to njima odgovara, prije svega u sredini odnosno defanzivi, dok su u napadu vrebali priliku, pa i onu najmanju kako bi kaznili protivnika. Istina, imalo je Sarajevo dobru prillku za vostvo preko Benke, no to je ipak bio više plod slučajnosti nego uigrane akcije.

Da su ušli domaći igrači sa prevelikim respektom vidjelo se, da su golove primili naivno, prejeftino jesu, ali isto u igri prema naprijed nisu ponudili previše toga. Vezni red Sarajeva nije bio na visini zadatka, a posebno je zatajio Miloš Stojčev, koji nije napravio ništa. Njegovo "carinjenje" lopte, sporost u predaji Sarajevu protiv ozbiljnijih ekipa samo stvara probleme. Stojčev je igrač poteza, fudbaler koji zna podići publiku na noge, ali šta od toga u globalu ima bordo tim. Ako ćemo biti iskreni, ništa.

Isto tako nerealno je bilo očekivati da se posao u defanizivi odradi bez greške, baš kao što je bilo realno da u igri prema naprijed bude više rizika, više ideje. Jer ovo je bila jedna od onih utakmica koje kod nas vrlo brzo dobiju epitet najvažnije u sezoni.

Kada bismo pojednostavili komentar onda bismo rekli da su jedna loša reakcija klupe (spora zamjena dresa Stepanova) i jedan prekid (slobodan udarac prije gola) skupo koštali prvaka BiH. Daleko se više očekivalo i od bokova Sarajeva, pravih centaršuteva skoro da nije bilo. Poljaci su očito dobro snimili svog protivnika, neutralisali su najbolji način Puzigaću, Velkoskog, a upravo preko strane koju ovaj dvojac drži zadavali su najviše problema bordo ekipi. Benko je nešto pokušavao, ali je očito trebao još jednog igrača koji će mu biti bliži, koji će dati zadnji pas ili barem probati stvoriti neki višak, ali ništa od toga se nije dogodilo.

Na drugoj strani Poljaci su kaznili čovjeka manje na terenu kod prvog gola, kod drugog je reakcija na centaršut sa nekih 40-tak metara bila prespora, a Puzigaća je kod ovog pogotka neshvatljivo pogriješio. Igraču njegovog iskustva ovakva greška se ne smije dogoditi. Ne treba zaboraviti niti činjenicu da je Sarajevo zaigralo sa stoperskim dvojcem Barbarić - Stepanov, da je na golu bio Oštraković, koji se nije proslavio, a na desnom boku Hebibović. Četvorka koja se zajedno nije previše naigrala, što je bilo vidljivo, iako se moglo primjetiti da su dva nova stopera klasni igrači.

Također ne smijemo zanemariti niti psihološki faktor koji je jako važan ne samo kod Sarajeva već i kod većine naših klubova koji se nađu na evropskoj sceni, pogotovo u situacijama kada na suprotnoj strani kontra sebe imaju zvučnijeg, kvalitetnijeg protivnika. Tada, barem se tako stekne dojam u većini slučajeva kada se igraju utakmice na domaćem terenu, naši treneri, pa i igrači razmišljaju daleko više o tome kako prije svega ne primiti gol, produžujući nadu za nekih sedam dana.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Osjetilo se to i u nastupu Sarajeva, jer bilo je puno važnije ne izgubiti loptu na svojoj polovini, ne dozvoliti protivniku neku kontru i slično. Sve u svemu, malo toga smo vidjeli od prvaka BiH, premalo sa aspekta najvažnije utakmice sezone. Istina, nije niti Lech odigrao neku vrhunsku utakmicu, dozvolio je Sarajevu da napravi par dobrih prilika, no od samog početka se moglo vidjeti da poljski fudbaleri znaju zbog čega su došli na Koševo. Svaka ničija lopta bila je Lechova, formacija poljskoj ekipi nije pucala niti u jednom trenutku, a ruku na srce, i fizički su spremniji od fudbalera bordo ekipe. No, i pored ne tako spektakularne partije, Lech je postigao dva pogotka i stigao je na korak do plasmana u narednu fazu. 

Zrinjski i Olimpic su završili svoj nastup u Evropi, Sarajevo je na izlaznim vratima, ostao je još Željezničar. Kako sada stvari stoje ovo bi mogla biti još jedna sezona u kojoj su vrata Evrope za nas ostala zatvorena i prije avgusta.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.