Sarajevo jedino neporaženo, Željezničar uprkos velikim problemima na nivou, Plemići morali više

Sarajevo jedino neporaženo, Željezničar uprkos velikim problemima na nivou, Plemići morali više

A. Beganović

Jučerašnjim susretima Zrinjskog i Širokog Brijega, te Sarajeva i Željezničara, premijerligaška tabela je konačno poprimila pravi izgled, odnosno nakon mnogo vremena sve ekipe su odigrale isti broj mečeva.

Nakon 13 odigranih kola na čelu tabele sa 33 boda nalazi se aktuelni šampion naše države, FK Sarajevo. Deset pobjeda i tri remija učinak je bordo ekipe, koja je u dosadašnjem dijelu šampionata jedina neporažena.

Izabranici Vinka Marinovića najviše se pokazali u odigranih 13 kola i sasvim zasluženo se nalaze na čelu tabele. Sa 33 boda su daleko najefikasnija ekipa, a samo su Željezničar, Velež i Mladost ekipe koje u ovoj sezoni Sarajevo nije pobijedilo.

Četiri boda iza Sarajeva nalazi se Željezničar. Devet pobjeda, te po dva remija i poraza učinak je izabranika Amara Osima u 13 odigranih utakmica.

Plavi su ekipa koja je primila najmanje pogodaka, samo šest, a s obzirom na ispadanje iz ritma zbog pojave korona virusa u klubu (10 dana bez treninga) te i ne baš povoljnu finansijsku situaciju u klubu, može se reći da su Plavi s Grbavice nadmašili sva realna očekivanja.

Na trećem mjestu je Borac sa 24 boda. Osam pobjeda i pet poraza, bez ijednog remija, učinak je izabranika Vlade Jagodića, kojima je svaki naredni susret odlučujući ukoliko žele ostati u borbi za titulu. Devet bodova iza lidera nakon 13 kola je ogroman zaostatak, ali ne ni nenadoknadiv. Međutim, igra Borca, pogotovo na gostujućim terenima, sasvim sigurno brine i Jagodića.

Kući su nepobjedivi, šest utakmica i šest pobjeda, ali čini se da sportski dio kluba nije najbolje odgovorio na odlazak Vladana Danilovića, igrača čiji odlazak u Borcu nisu nadoknadili.

Na četvrtom mjestu nalazi se Zrinjski sa 22 boda i može se reći da su Plemići jedno od najneprijatnijih iznenađenja dosadašnjeg dijela prvenstva. Ekipa koja u svojim redovima između ostalog ima Bilbiju, Jakovljevića, Tičinovića, Čorluku i Filipovića mogla je i morala više od 22 boda.

U duelima sa tri prvoplasirane ekipe Plemići nisu osvojili bod, a posebno je za Mostarce bolan domaći poraz od Sarajeva. Upravo taj poraz udaljio ih je od samog vrha tabele i usudili bismo se reći, iako je iza nas tek 13 kola, borbe za šampionsku titulu.

Sloboda najprijatnije iznenađenje, Tuzla City zaostaje i pored dobrog stanja u klubu

Široki Brijeg je u sezonu ušao sa nikad manjim ambicijama. Velikih pojačanja nije bilo, no uprkos tome izabranici Tonija Karačića su u nekoliko utakmica pokazali da i sa skromnijim igračkim kadrom nego inače, mogu igrati dopadljivo i biti ozbiljan protivnik onim koji "pucaju" na sami vrh. Osvojili su 21 bod i sasvim sigurno će ukoliko im se ukaže prilika, znati pomrsiti račune klubovima koji se već vide na evropskoj sceni. Svakako treba dodati da su u jednom periodu Širokobriježani imali i veliki problem sa korona virusom te da ih je to izbacilo iz takmičarskog ritma što se može vidjeti i po njihovim posljednjim igrama.

Tuzla City je ekipa koja je uz Zrinjski jednoj od neprijatnijih iznenađenja dosadašnjeg dijela prvenstva. Situacija u klubu, ona finasijska, zahvaljujući prije svega Azmiru Husiću, je i u teškim vremenima pandemije izuzetno dobra, no bodovni saldo je manji od očekivanog. Čini se da uprkos brojnim dolascima, prelazni rok nije odrađen na najbolji način.

No, Tuzla City je trenutno četiri boda od trećeg mjesta koje garantuje igranje u Evropi što je i cilj ovog kluba, tako da ih ne treba otpisivati. Ali, ukoliko se žele plasirati u Evropu morat će mnogo bolje igrati protiv ekipa iz gornjeg dijela tabele s obzirom da su u šest mečeva sa bolje plasiranim osvojili samo jedan bod i to protiv Širokog Brijega na domaćem terenu:

Velež i Sloboda su u "zlatnoj sredini". Izabranici Feđe Dudića osvojili su 19 bodova uz učinak od pet pobjeda te po četiri poraza i remija. Daleko su Rođeni od opasne zone, no čini se da su ipak mogli na svom kontu imati i koji bod više. Borba za Evropu je nekako stidljivo najavljivana iz redova mostarske ekipe, ali ukoliko se doista žele upustiti u istu, čelnici kluba u prelaznom roku će morati odriješiti kesu te pojačati igrački kadar jer je upravo ta širina u kadru ono što najviše nedostaje Rođenim.

Uz Sarajevo i Željezničar, ekipa koja zaslužuje sve pohvale za odrađeno u dosadašnjem dijelu prvenstva je Sloboda. Sedamnaest osvojenih bodova i deset bodova više od mjesta koje vodi u niži rang, u sezoni koja je označena kao konsolidacijska i u kojoj je najvljeno pružanje prilika mladim igračima iz vlastitog pogona je i više od očekivanog. Sloboda mirno plovi premijerligaškim vodama i za očekivati je da će ova ekipa iz utakmice u utakmicu pružati sve bolje partije.

Sa ostvarenim učinkom mogu biti zadovoljni i u Mladosti, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da su na samom otvaranju sezone bili desetkovani zbog korona virusa. Trinaest osvojenih bodova, od čega četiri u duelima sa vodećim ekipama (pobjeda protiv Željezničara na Grbavici, remi sa Sarajevom na domaćem terenu) smjestili su Mladost na 9. mjesto tabele. Ostanak u eliti i promocija mladih igrača su osnovni ciljevi ovog kluba i kako sada stvari stoje, na dobrom putu su da ih ostvare. Naravno, mnogo je do kraja sezone, ali nekako se stiče dojam, da će Mladost na kraju, bar prema dosad prikazanom, uspjeti ostvariti sve zacrtano prije početka sezone.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najugoroženiji su Radnik, Krupa i Olimpik. Ekipa iz Bijeljnine (11 bodova) pred početak sezone ostala je bez nekoliko bitnih igrača i očito je da njihovih odlasci nisu adekvatno nadoknađeni, No, ni ne čudi, finansijska situacija u klubu iz Semberije nije najbolja, pa je pred iskusnog trenerskog vuka Slavku Petrovića i njegove saradnike postavljen samo jedan zadatak, a to je ostanak u eliti.

Krupa (7 bodova) i Olimpik (8 bodova), sada je već očito, nisu "ozbiljno" shvatili premijerligaško takmičenje i ne bi bilo iznenađujuće da ih od naredne sezone ponovo gledamo u nižem rangu. Istina, u igri je još mnogo bodova, no ukoliko žele i naredne sezone igrati u eliti, u zimskom prelaznom roku će morati pojačati svoje redove. Koliko će im to dopustiti finansijska situacija u ovom trenutku je teško reći.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1582326118
Realno pricajuci sarajevo prema svemu 2 stepenice iznad ostalih timova ,sinoc se u 2.pol. desio psihicki pad gdje primaju gol .
10 2
SrednjaBosna
Uvijek sam cijenio Osima al ono sinoc lupetanje je dno dna cuj njemu Sarajevo krivo.Uprava Sarajeva je profesionalno odigrala jer se znalo da ce ih Zeljo optuzit, ljudi su cekali do kraja pa tek onda objavili slike.Uredu je da se navijeci prepucavaju al uprava, uprava Zelje je takva od kako je Sa pocelo osvajat pa sjetite se samo koliko su trazili oni a koliko celik za stadion sramota, zato nisu drzali moralnu pridiku i na kraju sjetite se i onih dresova5 stvarno dno dna
6 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi