U privatnom klubu nikom ne polažu račune: Mirvić stopirao i ono malo komunikacije sa navijačima

Šta se dešava u FK Sarajevo?

U privatnom klubu nikom ne polažu račune: Mirvić stopirao i ono malo komunikacije sa navijačima

Esmer Oštraković

Prije samo mjesec dana velika euforija vladala je među navijačima FK Sarajevo, najviše zbog velikog broja novih igrača dovedenih u još uvijek aktuelnom prelaznom roku. 

Već viđeno, rekli bismo. Po ko zna koji put armija bordo navijača je upala u zamku. I ništa čudno, navijači naših klubova su željni uspjeha, pa samim tim i navijači Sarajeva.

No, da dolazak velikog broja igrača ne garantuje uspjeh, Sarajevo je na svojoj koži osjetilo već na otvaranju sezone. Pogotovo, ukoliko se uzme u obzir činjenica sa je gazda bordo tima Ismir Mirvić sa direktoricom Ajlom Alimanović i ostalim saradnicima slagao ekipu za evropski iskorak. 

Stizali su tako redom zvučna igračka imena, kako domaća, tako i inostrana, a navijači Sarajeva bili su jako zadovoljni odrađenim prijelaznim rokom.

Kada su kuglice u 1. pretkolu Konferencijske lige FK Sarajevo spojile sa Torpedom iz Gruzije činilo se da će bh. predstavnik imati veoma lagan posao.

Prva utakmica, tačnije prvih pola sata utakmice u Gruziji, bila je sjajna. Sarajevo je imalo mnogo više od igre, ali golovi su izostali.

Oglasi

Malo je u ovoj utakmici i sportska sreća igračima Sarajeva okrenula leđa, ali niko nije mogao biti nezadovoljan sa 2:2 jer su se igrači tima sa Koševa dva puta rezultatski vraćali u utakmicu.

Svi su jedva čekali revanš utakmicu, navijački optimizam je išao do nevjerovatnih granica, a da je euforija zavladala u bordo dijelu glavnog grada to najbolje pokazuje oko 20 hiljada navijača na tribinama stadiona Koševo.

Sve je bilo sjajno, osim konačnog rezultata. Sarajevo je imalo vodstvo, ali prilike koje su imali da riješe utakmicu nisu iskoristili.

Kazna je stigla u sudijskoj nadoknadi, a produžeci nisu donijeli nove golove. Penali su na kraju odlučili pobjednika, a to su bili gosti iz Gruzije.

Neki kažu da su penali lutrija, drugi 'pak kažu da su znanje. Kako god da bilo, Sarajevo je na kraju ostalo bez prolaza dalje.

Oglasi

San o evropskom iskoraku ugašen je za jednu noć, a euforija među navijačkom masom zamijenili su bijes i razočaranje.

I kako to inače biva u bh. fudbalu, odmah su pronašli glavnog krivca - šefa struke Mirzu Varešanovića. Očekivano, pogotovo kada se uzme u obzir da su od njegovog dolaska na klupu oni najvatreniji u bojkotu domaćih utakmica. I bez obzira, koliko se u određenim trenucima njihov bojkot omalovažava, činjenica je da njihova podrška na domaćim susretima sasvim sigurno nedostaje igračima. A, pored Varešanovića na udaru se našla i direktorica Ajla Alimanović, koja je svojim nekim ranijim potezima zapravo indirektno istakla da je glas onih najvjernijih bordo navijača uopće ne zanima. Hrabro, ali u isto vrijeme i nepromišljeno jer Sarajevo sa Hordama na sjeveru i bez Hordi nije isti klub i bez obzira što je u suštini privatizirano, glas najvjernijih navijača trebao bi se poštovati. Ne, bezpogovorno slušati, ali se treba uvažavati.

No, bijes navijača na svojoj koži još uvijek nije osjetio Ismir Mirvić - uz Vincenta Tana većinski vlasnik upravljačkih prava i danas čovjek u klubu koji se za sve pita. Još uvijek je Mirvić pošteđen, iako bez njegovog aminovanja na svojim pozicijama danas ne bi bili ni Varešanović, ali ni Alimanović. I upravo na tu činjenicu sve više upozoravaju i navijači bordo tima. 

A, da je sinoćnji poraz zatekao sve u klubu govori i to da do o trenutka pisanja ovog teksta niko iz FK Sarajevo nije ponudio apsolutno nikakav odgovor na bilo kakvo pitanje oko direktorice Alimanović ili trenera Mirze Varešanovića.

Zanimljiva je i činjenica da je prvi čovjek ovog kluba, Ismir Mirvić održavao kakvu takvu komunikaciju, ali je i to odlučio "ukinuti".

Oglasi

Komunikacija iz FK Sarajevo već godinama je jednosmjerna i javnost se o dešavanju u klubu informiše doziranima saopštenjima ili auto-intervjuima, te eventualnim objavama na socijalnim mrežama gdje su navijači i mogli postaviti neka pitanja, ali evo i taj način komunikacije je obustavljen.

Sve to ide to te mjere da se na medijske upite iz PR službe FK Sarajevo dobiju odgovori standardnim "izdaćemo saopštenje", a na press konferencijama se diskusije usmjeravaju sa instrukcijama "Danas govorimo samo o utakmici..."

Zanimljivo je i to da Mirvić pri preuzimanju kluba nije bio spreman javnosti prezentirati uslove pod kojim je kupio svoj udio u klubu, kao ni prava ili obaveze koji su stigli sa kupovinom. Na direktne upite o ovim pitanjima odgovaralo se odgodama, a češće ignorisanjem, pa je činjenično stanje o najbitnijim temama u funkcionisanju i budućnosti kluba sa Koševa ostalo tajna.

Treba priznati da je barem imao dobru komunikaciju sa navijačima putem svog Instagram naloga. Kako stoje stvari i to se nakon sinoćnjeg rezultata promjenilo, jer su sada komentari na fotografijama Mirvića zabranjeni. Slučajno ili ne, ko zna...

Od svog dolaska 2021. godine pa do danas Mirvić i administracija kluba nisu otkrili ni način na koji investitori ulažu u klub, direktnim ulozima ili pozajmicama, pa je i sama sudbina klubu u slučaju eventualnih promjena u budućnosti sasvim nepoznata javnosti.

Mirvić je sa svojim saradnicima pravio tim za Evropu. Tu nema nikakve sumnje jer je prekobrojan broj stranaca u kadru, a samo trojica imaju pravo nastupa u Premijer ligi i sasvim sigurno i to zapravo najbolje govore da je gazda FK Sarajevo svim silama želio uspjeh u Evropi.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Ali, njegov ljubimac zastao je na prvom koraku, a kako će rijesiti pitanje prekobrojnog broja stranaca za domaće takmičenje, vjerovatno nikome nije bilo u mislima.

Pitanja je puno, a odgovora, barem za sada, jako, jako malo... Kada i dođu, ne treba imati iluzije da će čelni ljudi odgovoriti na bilo koja pitanja osim onih koje sami sebi postave.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Sunce46
Sportsport.ba =Zeljeznicar !
4 7
dzamm
Joj jeste smetljari, pa FKS ce biti aBd najjace ove sezone! Ne gleda se samo dvomec gdje je uzgred receno FKS bilo bolje po vidjenom od Torpeda, samo pljujemo ono sto je nase i sto valja, zivi bili, pa vidjeli gdje ce biti FKS, a sta ce pisati mediji (pojedini). HB FKS ne trebaju pare kao pojedincima, doci ce i europa na svoje aBd. Crknite dusmani!!!
7 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti