Nakon sedam mjeseci FK Sarajevo više nije vodeći tim Premijer lige BiH

Borac preuzeo vrh

Nakon sedam mjeseci FK Sarajevo više nije vodeći tim Premijer lige BiH

M. Šljivak

FK Borac iz Banja Luke je od večeras novi lider Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Banjalučki tim je u 27. kolu na svom terenu savladao ekipu Širokog Brijega i nakon sedam vezanih pobjeda u prvenstvu stigao je do vodećeg mjesta na tabeli sa 53 osvojena boda.

Isti broj bodova ima i aktuelni prvak FK Sarajevo, ali ima lošiju gol-razliku od Borca i zbog toga je tim iz Banjaluke preuzeo vrh tabele.

Navijači FK Sarajevo gotovo da su zaboravili kada je zadnji put njihov tim gledao u leđa nekom od timova iz Premijer lige BiH i trebalo je čak sedam mjeseci da aktuelnog šampiona neko skine sa prvog mjesta.

Posljednji put Sarajevo ostale klubove iz Premijer lige nije gledalo sa vrha tabele na samom otvaranju sezone kada su Borac i Željezničar imali dobro otvaranje prvenstva.

U uvodna dva kola je vodeći bio banjalučki tim, potom je Željezničar vrh držao od trećeg do sedmog kola, da bi Bordo tim u 8. kolu u septembru prošle godine preuzeo vodstvo i do večeras ga nije ispuštao.

Oglasi

Tabela posljednjeg kola u kojem Sarajevo nije bilo vodeći tim na tabeli

Aktuelnog prvaka gubitka prvog mjesta koštala je loša forma u drugom dijelu sezone. Borac je sa druge strane nizom od sedam pobjeda došao u priliku da se bori za titulu i trenutno su oni ti koji su prvi, iako oba tima imaju isti broj bodova.

Naravno, nikako u borbi za naslov ne treba otpisati Velež koji je samo dva boda iza vodećeg dvojca i koji u petak na svom terenu čeka banjalučki tim. Niko nije ni slutio da će prvenstvo biti ovako uzbudljivo jer je Sarajevo u većem dijelu sezone izgledalo nedodirljivo za sve druge.

Treba svakao istaći da su stvarne tabele na otvaranju sezone izgledale malo drugačije u datom trenutku zbog odgođenih susreta koji su se igrali naknadno i korišten je plasman na tabeli nakon kompletiranja određenog kola.

Ko će biti prvak u slučaju istog učinka?

Pravila o tome ko će biti prvak u slučaju istog učinka klubova na kraju sezone su sasvim jasna.

Ako bi na kraju dva tima bila izjednačena na tabeli prvaka će, po pravilima NSBiH, odlučivati gol-razlika.

Oglasi

Član 7. propozicija takmičenja Premijer lige za sezonu 2020/21 kaže da se poredak nakon drugog dijela vrši se shodno odredbama člana 43. Pravilnika o nogometnim/fudbalskim takmičenjima BiH. U obzir se uzimaju rezultati ostvareni u toku cijele takmičarske sezone.

Član 43. o fudbalskim takmičenjima je sljedeći:

Ako timovi osvoje isti broj bodova, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka.

U slučaju da je razlika jednaka, bolje mjesto zauzima ekipa koja je postigla više pogodaka, a ako su postigli isti broj pogodaka, onda dijele mjesto koje impripada.

Oglasi

Izuzetno, ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u međunarodnim takmičenjima, kod jednakog broja bodova, plasman se određuje na osnovu dodatne pomoćne tabele, na osnovu rezultata koje su u međusobnim susretima ostvarili ekipe sa jednakim brojem bodova.

Plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih bodova. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko.

Ako je razlika jednaka, odlučuje veći broj postignutih pogodaka, a ukoliko je i to jednako odlučuje ukupna pogodak razlika u predmetnom takmičenju svih ekipa. Ako se ni na ovakav na čin ne može utvrditi uspješnija ekipa, ekipe odlučuju međusobnim odigravanjem dvije utakmice po kup sistemu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ovo znači da bi na kraju sezone u slučaju istog broja bodova prednost imala ekipa sa boljom gol-razlikom.

Trenutna gol-razlika Borca je plus 23 (51:28), a Sarajeva plus 21 (43:22).

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

gallardo.la
Sarajevo zadnje 4 utakmice igra sa Olimpikom, Slobodom, Mladosti i Radnikom, dok Borac igra sa Tuzlom, Zeljeznicarom, Zrinjskim i Slobodom. Sljedece kolo mi sa Zeljom oni Velezu. Po meni i dalje je sve u nasim rukama. Pozdrav
20 2
Vedox
U nastavku sezone izmedju ostalog, Borac igrao protiv Olimpika x2, Radnika x2, Mladosti i to je vecinu ovih jedva dobio. Sarajevo igralo: Zeljo, Zrinjski, Siroki, Siroki, Velez, Borac, Zrinjski. Naravno da su igre lose, ali je raspored nehuman gdje sve s kupom igras 12 derbija zaredom....
11 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi