Vječiti derbi: Bez rizika i bilo kakvih trenerskih iznenađenja

Vječiti derbi: Bez rizika i bilo kakvih trenerskih iznenađenja · Riječ, dvije...

A. Beganović, foto: D. Kurbegović

Odigran je još jedan vječiti derbi. Željezničar i Sarajevo su ovaj put koplja ukrstili u Zenici, a 90 minuta odigranih na stadionu Trening centra Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je bilo sve osim promocije fudbala.

Negledljivih 90 minuta završilo je 0:0 i opšti je utisak da su treneri obje ekipe ispunili osnovni cilj - ostati neporažen. A, s obzirom na položaj na tabeli, krajnjim ishodom mnogo zadovoljniji mogu biti u plavom taboru.

Svjesni težine i značaja utakmice u borbi za izlazak na evropsku scenu su bili u oba tabora, no postavlja se pitanje šta ovakav način igre sutra može donijeti jednoj ili drugoj ekipi? Može li se zapravo sa ovim načinom i razmišljanjem napraviti neki evropski iskorak?

Mogu li se u kranjem slučaju uz ovakvu igru na najvećoj klupskoj utakmici u Bosni i Hercegovini, koja bi trebala biti mamac i za skaute evropskih klubova, prodati neki igrači? Postoji li klub u Evropi kojem će biti zanimljivi igrači klubova koji će gajiti ovaj stil igre? Puno je upitnika iznad glava nakon jučerašnje antipropagande fudbala.

Formacijski, nijedan trener nije barem pokušao iznenaditi. Standardne formacije 4:2:3:1 s obje strane s tim što su u fazi odbrane često prelazile u 4:4:2. S jedne strane sa Varešanovićem uz napadača u prvoj odbrambenoj liniji, a s druge sa Hodžićem i Beganovićem naizmjenično uz isturenog napadača.

Oglasi

Rizik niti sa jedne strane nije postojao, pa smo zbog toga na početku i rekli da su oba trenera bez obzira na otrcane izjave kako su igrali na pobjedu, ispunili osnovni cilj, a to je ostati neporažen.

Najviše se to mogli uočiti u izgradnji napada u prvoj trećini terena, odnosno tokom polaska sa peterca gdje nijedna ekipa tokom 90 minuta nije iznijela loptu kroz pas igru, odnosno nije imala šablon izgradnje napada do protivničke polovine, a kamoli do zadnje trećine terena pa da taj napad završi nekim udarcem prema golu.

Sarajevo je, pogotovo u prvom poluvremenu, u napad kretalo uglavnom tako da golman Šahinović odigra loptu za jednog od dva stopera, no oni bi mu je odmah vraćali čim bi osjetili blagi pritisak. A, onda bi Šahinović izbijao loptu i to uglavnom neuigrano, odnosno tamo gdje nema napadača ili veznih fudbalera koji bi je mogli sačuvati.

Takav način same izgradnje napada apsolutno je odgovarao stoperima Željezničara Cocaliću i Kosoriću, koji su bez većih problema dobijali takve zračne duele. Nedostajalo je bordo timu da u momentima kada protivnik izlazi na presing, pokuša iskoristiti tu situaciju te da probije prvu liniju odbrane kroz pas igru i na taj način donesu loptu na polovinu protivnika.

Tek tada bi mogli iskoristiti postavljanje dva stopera Željezničara na širokom prostoru i evnetnualno bi mogli dobrim pasovima kroz dubinu tražiti prolaz gdje bi do izražaja došla najveća mana Cocalića i Kosorića - sporost u odnosu na ofanzivni dio tima Sarajeva. Ovako su izabranici Mirze Varešanovića, da li po njegovim uputama ili shodno situaciji na terenu, igrali onako kako najviše odgovoara protivniku - dugim loptama sa mnogo zračnih duela.

Oglasi

S druge strane, Željezničar nije u izgradnji napada uzimao ni taj mali rizik, nego je Muftić svaku loptu odmah ispucavao što dalje od svog gola. Nisu izabranici Edisa Mulalića ni pomišljali ići na neku izgradnju napada iako su u ekipi imali igrača popričlično kvalitetnog za taj segment igre - Mekića.

Također, treba naglasiti da Željezničar nije koristio jednu veliku prednost, odnosno Mulalićeva ideja očito nije bila da ekipa izoluje Santosa i osigura mu što više lopti u noge kada je okrenut prema golu protivnika. Taj segment igre da Santos na malo širem prostoru ostaje jedan na jedan sa svojim čuvarom, nije nikako iskorišten. U prvom poluvremenu je imao jednu takvu situaciju iz koje je izašao kao pobjednik i izborio je slobodan udarac u blizini šesnaesterca. Zašto Plavi nisu više forsirali gore navedenu taktičku zamisao, vjerovatno zna šef struke.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sve u svemu, ukoliko po strani ostavimo samu izgradnju napada, može se reći da ništa nismo vidjeli niti od igrača na terenu, ali niti od trenera. Bilo kakav faktor iznenađenja, koji zna biti od krucijalne važnosti u ovakvim mečevima, je izostao, a trenerima ova utakmica zapravo može poslužiti za dobru analizu tokom koje će uočiti i svoje greške, ali i pokazati svojim igračima šta zapravo nije štimalo.

Vremena naravno nema, nastavlja se borba za izlazak na evropsku scenu, a navijači obje ekipe te ljiubtelji klupskog fudbala u našoj zemlji sasvim sigurno se nadaju boljim izdanjima Sarajeva i Željezničara. Ovo što smo gledali na derbiju je za zaborav.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

bk123
Mostarski derbi 10 puta bolji nego Sarajevski....i tako nazad 5,6 godina
2 2
Ajax11
Zašto ? Zato što treniri nisi niti jednom u svom zivotu otišli na neki seminar za moderan fudbal van naših granica! Svoje diplome su dobili kako su ih dobili i od tad nikad više nisu ni pogledali neki trening širom evrope! Mirza jedan u BiH 4 godine bez posla , šta ocekivati od takvog trenera ?!
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi