Sarajevski derbi: Šta kaže statistika?
Duel Lazića i Krpića

Lazić izdominirao

Sarajevski derbi: Šta kaže statistika?

A. Beganović

U najvećem bosanskohercegovačkom derbiju odigranom u subotu na Grbavici Sarajevo je sa ubjedljivih 3:0 savladalo Željezničar. Izabranici Husrefa Musemića slavili su veliku pobjedu, a par dana od derbija pozabavit ćemo se statističkim podacima.

Dakle, Sarajevo je imalo mnogo veći posjed lopte, odnosno 58 posto meča lopta je bila u nogama Bordo momaka, dok su Plavi u 42 posto susreta imali loptuv u svom posjedu.

Željezničar je imao više udaraca prema golu, no od 12 samo jedan je išao u okvir gola, dok je od devet udaraca Sarajeva njih 5 išlo u okvir gola. Plavi su četiri puta šutirali iz šesnaesterca ali niti jednom nisu pogodili okvir gola, dok su pak Bordo momci četiri puta šutirali iz šesnaesterca i sva četiri puta su lopte išle u okvir gola.

Izabranici Husrefa Musemića izveli su dva, a Amara Osima jedan korner. Gosti su četiri puta bili u nedozvoljenoj poziciji, dok domaći nisu niti jednom.

Na meču je viđeno 30 prekršaja, po 15 sa obje strane, domaći su dobili jedan, a gosti četiri žuta kartona.

Gosti su tokom meča imali 484 dodavanja od čega 402 uspješna ili 83 posto, dok su domaći imali 415 dodavanja od čega 331 uspješno ili 80 posto.

Izabranici Amara Osima bili su nešto uspješniji u duel igri (54%-46%). Od 190 duela u 102 su pobijedili domaći, a u 88 gostujući igrači. Od 68 zračnih duela domaći su bili uspješniji u 39, a od 122 duela na zemlji bili su uspješniji u 63.

Plavi su izgubili 63 lopte od čega šest na svojoj polovini terena, a osvojili 62 od čega 10 na protivničkoj polovini terena. S druge strane, izabranici Husrefa Musemića su izgubili 72 lopte od čega 11 na svojoj polovini terena, a osvojili su 54 od čega 4 na protivničkoj polovini.

Sarajevo je najviše napadalo po lijevoj strani. Imali su izabranici Husrefa Musemića 32 napada po lijevoj strani nakon kojih su dva puta šutirali prema golu Željezničara. Po desnoj strani su napadali 31 put s tim da su nakon tih napada tri puta šutirali prema golu, a 27 puta su napadali po centralnoj poziciji, no nakon tih napada nisu šutirali prema golu domaćina. Izabranici Huserfa Musemića imali su 78 pozicionih napada nakon kojih su pet puta šutirali prema golu, a imali su i 12 kontranapada.

S druge strane domaći su najviše napadali po desnoj strani. Izveli su 34 napada nakon kojih su četiri puta šutirali prema golu gostiju. S lijeve strane su napadali 25 puta (3 udarca prema golu), a 22 puta su napadali po centralnoj poziciji (1 udarac prema golu). Izabranici Amara Osima imali su 66 pozicionih napada i 15 kontranapada, no na njihovu žalost svi ti napadi su završavali neuspješno.


Lazić igrač utakmice


Najbolji fudbaler meča po Instat indexu je stoper gostujuće ekipe, Darko Lazić. Srbijanski fudbaler, koji je doveo Sarajevo u vodstvo, meč je završio sa indexom 294. Dominantan je bio Lazić u duelima, pogotovo zračnim, nije griješio u predaji lopte, a napadaču domaćih nije dao disati. Imao je 58 dodavanja od čega 52 uspješna, a od devet duela iz šest je izašao kao pobjednik. U defanzivi od sedam duela samo jedan je izgubio. Imao je četiri izgubljene ali i sedam osvojenih lopti.

Mladi golman Vladan Kovačević meč je završio sa Instat indexom 246, a stoper Nihad Mujakić sa 242. Mujakić je kod gostiju igrač koji je bio najbolji u duel igri. Od 24 duela u 17 je bio pobjednik. Amar Rahmanović i Mersudin Ahmetović su kod Sarajeva najviše puta bili u zračnim duelima. Prvi 15 puta (sedam dobijenih), a drugi 16 (četiri dobijena).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kod Plavih najbolji pojedinac po Instat indexu bio je Enes Sipović (232) koji je uz Antonija Pavića (215) i Vedrana Kjosevskog (204) imao index preko 200. Sipović je imao 16 osvojenih lopti i samo jednu izgubljenu. Od 43 dodavanja 35 je bilo uspješnih, a iz 17 od 21 duela je izašao kao pobjednik. Imao je čak 17 zračnih duela i u samo dva nije bio uspješan. Pavić je igrač Željezničara koji je imao najbolji postotak kod uspješnih dodavanja. Na meču je imao 38 dodavanja od čega 34 uspješna, odnosno 89%.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Edin Merlin
Totalna dominacija,kako na terenu tako i na tribinama !!!!!! Sutiiii,samo sutiiiii,suti moj djecace plaviiiiii !!!!!
5 0
Dzebra2019
Statistika izjednačena , izuzev golova, koji su dobijeni kardinalnim greškama Bogicevica , Stevanovica .. ovi na početku, a treći , jbg..
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi