Saudijci osnivaju novu ligu s kojom će sve "prekucati", UEFA nemoćna da to spriječi

Novac čini čuda

Saudijci osnivaju novu ligu s kojom će sve "prekucati", UEFA nemoćna da to spriječi

Edmir Škorić
Teme:

Saudijci navodno imaju ideju o formiranju svjetske nogometne lige po uzoru na elitnu američku košarkašku ligu, NBA.

Saudijska Arabija iznenadila je sve brojnim ulaganjima u nogomet, dovodeći posljednjih mjeseci neka od najpoznatijih imena svjetskog nogometa.

Počelo je kada je Cristiano Ronaldo potpisao za Al Nassr nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, a mjesecima kasnije pristizali su Karim Benzema, N'Golo Kante, Marcelo Brozović, Roberto Firmino, Sadio Mane, Riyad Mahrez, Fabinho...

Sada, prema pisanju poznatog italijanskog medija Tuttomercato, Saudijci imaju ideju o formiranju svjetske nogometne lige po uzoru na NBA.

Saudijci razmišljaju o formiranju različitih konferencija diljem svijeta poput NBA lige gdje bi najbolji klubovi igrali 'play-off'. Imaju novca za to i UEFA bi zbog toga mogla biti u problemima.

Oglasi

Formirale bi se tri ili četiri konferencije od 16 do 18 klubova, a najbolji bi se na kraju susreli u play-offu.

Ova vijest stigla je nakon što je proteklih dana objavljeno da bi jedan klub iz Saudijske Arabije mogao dobiti poziv za nastup u Ligi prvaka u sezoni 2024/25.

Od sljedeće sezone Liga prvaka će imati 36 klubova, a Saudijci pokušavaju uvjeriti UEFA-u da jedan njihov klub dobije pozivnicu.

Saudijci su već učinili svoju ligu jako privlačnom i atraktivnom, a veliki broj evropskih zemalja uveliko otkupljuje prava za prijenose utakmica. Sve to, jasno, UEFA-i ne pomaže, budući da je većina najboljih igrača svijeta napustilo Evropu, te da bi vremenom mogli opasti interesi za nogometna dešavanja na Starom kontinentu.

Bogati Arapi imaju ogromu ekonomsku moć i doslovno se razbacuju novcem, te su spremni učiniti sve da postanu nogometna sila, iako se to jasno ne može ostvariti tek onako, preko noći.

U Saudijskoj Arabiji žele u budućnosti organizovati Svjetsko prvenstvo i čini se da su zakopali dobre temelje za takvo što.

Uostalom, sve više bogataša iz Saudijske Arabije uključuje se u evropski nogomet, pa je tako odnedavno u vlasništvu ove države Newcastle, zbog čega će nogometna reprezentacija Saudijske Arabije u septembru dva prijateljska meča odigrati upravo na stadionu popularnih Svraka, kultnom St. James' Parku.

Top Komentari

Mogu dovesti samo igrače na zalazu karijere kad im proradi pohlepa da im je to zadnji ugovor.Ronaldo je već kad je otišao iz Juventusa bivši igrač više je na klupi bio nego igrao.Ko će im igrati tu njihovu Kamila Ligu?River,Boca,Flamengo,Sao Paulo,Real,Barca,Liverpool,Chelsea?Ama baš niko da daju sve pare Svijeta.Pa davali su egocentriku Ronaldu koji je mislio da će čitav Svijet pred njega izaći do 40 godine skinutih gaća i da će haračiti do 50 godine i milijardu Eura pa je on prvi odbio.Ne mogu Saudijci novcima kupiti ono što nemaju.Tradiciju a kamoli strast i talenat za nogomet.Isto se odnosi i na Kineze.I jedna i druga zemlje hoće participaciju i upravljanju Svijetom a diktature su.Kina politički Komunistička diktatura a Saudija Kalifatska obiteljska diktatura gdje je u 15 stoljeća Islama sve ostalo zamrznuto kao u vrijeme osnivača religije.I gdje današnji kalif na komade siječe Saudijce kao onog novinara u ambasadi u Istanbulu.I takvi barbari da vode Svijet makar i u nogometu.Još im samo fali za trio onaj krvolok Putin i imali bi pravu ligu.Gladijatora,kao u starom Rimu.
0 0
rabodimis
Nisu prvi koji ce se jako skupo prevarit u svoje ideje.. Kina je to mnogo organizovanije radila pa uzalud sve.. Svaka cast Ronaldu i tim nabrojanim, odlicno su se prodali... UEFA koliko god izgledala nemocno ima tradiciju i tesko da ce joj to neko novo takmicenje bit ozbiljna konkurencija. Tesko je uopste zamislit da ce neki Saudijski klub privuc neciju paznju publike u Evropi taman tri Ronalda igrala. Uzalud se trude, bolje da su ulozili u promociju trka kamila, interesantni su sto se tice fudbala samo u pauzama lokalnog prvenstva.. Inace vec se igra Svjetsko klupsko prvenstvo.. Niko haman ni ne spomene te titule koliko je vazno i interesantno to takmicenje.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi