Saudijski klubovi u potrazi za fudbalerima postavili oglas - Pogledajte ponudu!
Foto - Pixabay

Zanimljivi uslovi

Saudijski klubovi u potrazi za fudbalerima postavili oglas - Pogledajte ponudu!

O. Lekić

Saudijska Arabija finansijskim ponudama prema fudbalerima uništava ostatak svijeta. Apsolutno niko ne može pratiti ritam kojeg su zadali bogati šeici, a igrači u najjačem rangu zarađuju desetine miliona eura na godišnjem nivou. Sada klubovi iz ove zemlje, oni iz trećeg ranga, traže nešto jeftinije opcije i nude zanimljive uslove.

Uslovi u trećem rangu saudijskog fudbala daleko su od onih koje imaju fudbaleri u elitnom rangu, gdje igrači uzimaju desetine miliona eura na godišnjem nivou.

Manji klubovi iz ove zemlje imaju problem s nedostatkom igrača. Njih traže putem javnih oglasa, te objavljuju uslove za igrače. Jedan oglas se pojavio nedavno.

"Traže se fudbaleri u trećoj ligi Saudijske Arabije. Plata između 3000 i 4000 dolara, plus stan", navodi se u ovoj zaista bizarnoj reklami.

Minimalna plata je 35.000 eura godišnje plus stanarina. To je cifra ispod koje sigurno igrači neće igrati, ali ta cifra je naravno daleko ispod one koju zarađuju igrači iz jačih rangova.

Oglasi

Naravno, zarade u elitnom rangu nedostižne su za većinu timova širom svijeta. Cifre kojima barataju zaista su lude i nestvarne, a po mišljenju mnogih i pretjerane.

Dosta je onih koji smatraju da su zarade fudbalera pretjerane. 30-40-50 miliona godišnje za 'šutiranje lopte' mnogima je previše i smatraju da bi se plate enormno trebale smanjiti.

Koliko zarađuju žene u fudbalu Saudijske Arabije?

Interesantno je svakako kako, usprkos svim zabranama, žene imaju vlastitu fudbalsku ligu. Tu su dva ranga takmičenja.

Plate u elitnom rangu nisu ni blizu onih koje zarađuju muškarci. Očekivano, rekli bismo jer je donedavno fudbal za žene bio zabranjen u ovoj državi.

Maksimalna plata za ženu fudbalera u ovoj zemlji ide do 5.000 dolara. Igračice dolaze iz raznih zemalja i moraju se držati pravila koja su postavljena.

Igračice muslimanke igraju pod hidžabom, dok je ostalima ostavljeno za volju kako će istrčati na teren. Prisustvo muškaraca, osim trenera, je zabranjeno.

Interesantno je svakako da su igračice iz ostatka svijeta veoma zaineteresovane za dolazak u Saudijsku Arabiju. Ima i reprezentativki koje bi rado došle tu i same se nude klubovima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti