U 22:59 sati sinoć je okončana velika agonija evropskog nogometa

Mogu odahnuti

U 22:59 sati sinoć je okončana velika agonija evropskog nogometa

E. Škorić

Mnogi su bili nemoćni pred novcem bogataša, ali barem na nekoliko mjeseci navijači i vlasnici evropskih timova mogu odahnuti.

Sa potrošenih 939 miliona eura završen je ljetni prijelazni rok u Saudijskoj Arabiji. Više novca potrošili su jedino klubovi u engleskoj Premier ligi.

U četvrtak u 22:59 po našem vremenu zatvoreno je tržište i za arapske klubove, a ljeto 2023. godine ostat će upamćen po ulasku Saudijaca u svijet nogometa.

Počeli su dovođenjem Cristiana Ronalda početkom godine, a mjesecima kasnije ministarstvo sporta najavilo je kupnju četiri velika kluba (Al Hilal, Al Nassr, Al Ittihad i Al Ahli), pa je krenulo revolucionarno dovođenje najboljih igrača iz najjačih evropskih liga.

Pretjerano visoke plate bile su glavni argument Arapa prilikom pregovaranja sa igračima iz Evrope. Mnogi nisu mogli ostati imuni na ono što im nude bogataši sa Bliskog istoka, a ponajveći evropski klubovi bili su spremni da prodaju neke svoje zvijezde jer su im se davale dobre ponude za uglavnom iskusne i starije nogometaše.

Oglasi

Najskuplje pojačanje doveo je Al Hilal, koji je PSG-u za Neymara platio 90 miliona eura. Al Hilal je na kraju potrošio 353 miliona eura, što je najviše od svih arapskih klubova. Al Ahli je na pojačanja izdvojio 194 miliona eura, Al Nassr 165, a Al Ittihad 110 miliona eura. Tu ne računamo enormne cifre koje su izdvajali za plate igrača.

Ove brojke saudijsku ligu s 939 miliona eura svrstavaju na drugo mjesto ljestvice liga koje su ovog ljeta potrošile najviše novca.

Profil igrača koje su kupovali ili potpisivali uglavnom su bili veterani koji više nisu mogli igrati važne uloge na koje su navikli u karijeri. To su slučajevi spomenutog Neymara, Benzeme, Kantea, Fabinha, Mahreza, Manea, Koulibalyja, Hendersona ili Firmina.

Iako su i dalje bili više nego korisni igrači za elitu, niko od njihovih klubova nije im stavljao veće prepreke da odu.

Ipak, ima i onih mlađih igrača koji su iznenada otišli u Saudijsku Arabiju, poput Rubena Nevesa, kojeg je htjela Barcelona, a i golman Seville Yassine Bounou, koji se očekivao na golu Real Madrida i Bayerna, na kraju završio u Al Hilalu.

Gabri Veiga bio je dragulj kojeg je htjela "cijela Evropa", a opet završio u Saudijskoj Arabiji, baš kao i srbijanski reprezentativac Sergej - Milinković Savić ili Allan Saint-Maximin iz Newcastlea.

Barem na neko vrijeme evropski klubovi mogu odahnuti, ali vjeruje se da će Arapi nastaviti sa ulaganjima i tokom zime, a naročito sljedećeg ljeta.

Mohamed Salah je bio jedan od onih koji se u zadnji čas "spasio", njega je Liverpool odlučio zadržati unatoč ponudama Al Ittihada od čak 250 miliona eura, ali aktuelni prvak Saudijske Arabije kreće po Egipćanina na kraju sezone, a u tom valu mogla bi Evropa ostati bez još jednog dobrog dijela vrhunskih nogometaša i velikih zvijezda.

Top Komentari

Hadzija123
Sve je ovo smijesno hajde rezumijem igrace na zalasku karijere kao Ronaldo da odu ali ovi sto su poletjesli za oatlrama kada su u najboljim igrackim godinama ce se pokajati za godinu dana i pokusavati ponovo ozivjeti svoje karijere,sve mi ovo mirise na Kinu orije nekoliko godina
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi