Fudbalski savez BiH bira nove članove 13 stalnih Komiteta

Do početka sezone

Fudbalski savez BiH bira nove članove 13 stalnih Komiteta · Saznajemo

Adnan Beganović

Početak nove premijerligaške sezone zakazan je za 17. juli, a do tada Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bi trebao izabrati nove članove 13 stalnih Komiteta FSBiH.

Komitet za financije, Komitet za takmičenje, Tehnički komitet, Komitet za sportsku medicinu, Komitet za sudijei suđenje, Komitet za omladinski fudbal, Komitet za ženski fudbal, Komitet za futsal, Komitet za status igrača i transfer, Pravni komitet, Komitet za stadione i sigurnost, Komitet za medije i Komitet za marketing i TV je 13 stalnih Komiteta Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine koji imaju ulogu savjetodavnih tijela Izvšnom odboru.

Predsjedavajućeg, dva potpredsjedavajuća i članove svakog stalnog Komiteta po Statutu imenuje Izvršni odbor na mandat od četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja, a sastav članova stalnih komiteta mora biti u skladu sa članom 18. stav 6. Statuta koji glasi:

"Raspored članova u statutarna tijela NS/FS BIH treba odražavati principe definisane u Ustavu Bosne i Hercegovine (tj. dvije trećine (2/3) članova nekog tijela predstavljaju NS F BIH, a jedna trećina (1/3) članova predstavlja FS RS".

Drugim riječima, kao i sve u Bosni i Hercegovini, tako se i članovi stalnih Komiteta biraju po principu dva iz svakog konstitutivnog naroda, odnosno dva ili četiri člana (Komitet moze brojati 3 ili 6 članova) dolaze iz FS FBiH, a jedan ili dva iz FS RS.

Međutim, bitno je istaći da članovi svih stalnih komiteta moraju ispunjavati određene uslove i sasvim sigurno prilikom izbora novih članova mora se insistirati na poštivanju tih uslova. U nekim ranijim periodima znalo se dogoditi da pojedini članovi, iako akti Saveza insistiraju, nisu ispunjavali određne uslove.

Oglasi

Svakako da će ljubitelji fudbala u našoj zemlji najviše pažnje posvetiti izborima novih članova u Komitet za takmičenje, te Komitet za sudije i suđenje, a recimo u Pravilniku Fudbalskog saveza BiH o sudijama i suđenju jasno se navodi kakve uslove moraju ispunjavati budući članovi Komiteta za sudije i suđenje.

"Komitet za sudije i suđenje NS/FS BiH (u daljem tekstu: Komitet) čini do šest članova, koji se biraju od instruktora suđenja I kategorije. NS Federacije BiH predlaže četiri člana, a FS Republike Srpske predlaže dva člana, koje imenuje Izvršni odbor NS/FS BIH. Komitetom predsjedava i radom rukovodi predsjednik Komiteta. Mandati predsjednika i potpredsjednika su rotirajući obavezno svakih 16 (šesnaest) mjeseci. Komitet odluke donosi prema odredbama Statuta i Pravilnika o radu komiteta IO NS/FS BiH. Poslove sekretara Komiteta i stručnih organa Komiteta obavlja uposlenik Odjela za sudije NS/FS BiH", navodi se u Pravilniku o sudijama i suđenju.

Lobiranja u Fudbalskom savezu Federacije Bosne i Hercegovine i kako odluke donose stalni Komiteti

Dakle, entitetski savezi će dostaviti svoje prijedloge Izvršnom odboru Fudbalskog saveza BiH za članove stalinih komiteta s tim da će u Fudbalskom savezu Federacije BiH biti mnogo više lobiranja nego li u Fudbalskom savezu Republike Srspke.

Neslužbeno, već sada se "kroje" liste, a svaki kantonalni savez svoje prijedloge za članove stalnih Komiteta može dostaviti Izvršnom odboru Fudbalskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon toga "federalna fudbalska vlada" koja broji 10 članova trebala bi izabrati najbolje i svoje prijedloge proslijediti na usvajanja "državnoj fudbalskoj vladi" koja će imati završnu riječ.

Što se tiče samog procesa odlučivanja, odnosno rada, treba naglasiti da ukoliko Komitet broji šest članova kvorum prisustva je najmanje pet.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Odluke se donose na prvom sastanku ako ih podrži najmanje 4 (četiri) člana komiteta. U slučaju nedostatka kvoruma prisustva na prvoj sjednici komiteta, zakazuje se ponovljena sjednica narednog radnog dana u isto vrijeme i na istom mjestu.

Na ovoj sjednici potrebno je prisustvo najmanje 4 (četiri) člana komiteta. Na drugom sastanku odluke se donose ako ih podrži 3 (tri) prisutna člana. Na ponovljenoj sjednici uz prisustvo svih 6 (šest) članova komiteta, odluke se donose u skladu sa stavom 3. ovog člana. Glasanje se obavlja dizanjem ruku.

Top Komentari

bananko
Ova magla na slici najbolje oslikava situaciju u savezu
12 0
Rajvosa2019
Sta jos kazu legendo ? Nepise nista da je UEFA otvorila dosje BH futbal i da istraga krece poslije EP
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi